ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Endocrinologie Endocrinologie Bucuresti

PSORIAZIS

Autor: WORLD CLINIC
PSORIAZISUL este o afectiune cronica a pielii, cu diverse cauze, care apare la 1-2% din populatia generala, numarul total al pacientilor care au aceasta boala fiind foarte mare si in continua crestere. In fata unui pacient cu psoriazis este indicat un bilant complet biologic, iar tratamentul va avea mai multe etape.

Metoda de lucru in cadrul WORLD CLINIC impune investigatii complete, care in peste 70% din cazuri conduce la descoperirea cauzei psoriazisului. Analizele esentiale sunt cele de evaluare a florei intestinale, se cauta orice sursa de infectie din organism si de la nivelul pielii, dar mai ales componenta alergica a acestei boli.
Probele se preleveaza in cadrul WORLD CLINIC si sunt prelucrate in laboratoare din Germania si Austria. In urma analizelor stiintifice, pacientul primeste un program de dieta personalizat, in functie de intolerantele sale alimentare rezultate din analize, precum si tratament personalizat.

Psoriazisul afecteaza in mod egal ambele sexe. Se caracterizeaza prin placi rosii, bine delimitate, acoperite de scuame (coji) albe-sidefii, localizate cu precadere la nivelul genunchilor, coatelor, pielii capului, dar si in alte zone (trunchi, membre). Psoriazisul poate imbraca o forma usoara (doar cateva placi, de mici dimensiuni, sau care apar rar si dispar relativ repede), o forma severa (tot corpul acoperit de placi rosii); intre aceste extreme, formele intermediare sunt cele mai numeroase, boala evoluand in pusee. (perioade de agravare urmate de relativa acalmie). De asemenea, pot fi afectate unghiile de la maini si picioare. Se cunosc factorii care pot determina aceste pusee, agravari ale psoriazisului, insa printre cauzele bolii ramane si componenta genetica (teren genetic-cei cu rude cu psoriazis au probabilitate mai mare de a vea si ei psoriazis).
Factorii care au rol declansator sau agravant sunt: infectiile (de exemplu, o infectie streptococica a gatului), stress-ul psihic, traumatismele cutanate superficiale (loviri, zgarieturi), unele medicamente, intolerantele alimentare, fumatul, alcoolul.
Boala poate debuta la orice varsta; cu cat debuteaza la varsta mai mica, cu atat importanta factorilor genetici e mai mare.
In general afecteaza pielea, dar in formele severe sunt implicate si articulatiile, putand aparea dureri sau deformari articulare).
Tratamentul tine cont de varsta, sex, stare generala, boli asociate, extinderea si localizarea leziunilor, durata de evolutie si raspunsul la tratamentele anterioare. In general in formele usoare-moderate se folosesc si preaparate locale; un rol important avandul hidratarea pielii.
In formele mai severe ale bolii, pentru un rezultat ma rapid se poate recurge si la terapia cu raze ultraviolete UVA sau UVB. In faza extrema, uneori se pot administra medicamente sistemice.pentru perioade scurte.