Fragilitatea capilară

Fragilitatea capilară

Prin fragilitate capilară se înțelege scăderea rezistenței vaselor, din cauza alterării endoteliului din componența acestora. În urma deteriorării, se produce spargerea vaselor chiar și la cel mai mic efort.

Capilarele sunt cele mai mici vase din sistemul circulator. Acestea au rolul de a transporta oxigen, apă și nutrienți în țesuturile deservite, în plus, preiau dioxidul de carbon rezultat în urma schimburilor gazoase și unii metaboliți. (1)

Se disting mai multe forme de alterare:
  • alterarea peretelui capilar,
  • alterarea conținutului: sânge, plasmă, formare de trombi,
  • alterarea presiunii din vase,
  • alterarea nutriției vaselor. (4)


Cauze

Cauzele citate ca fiind răspunzătoare de apariția acestei afecțiuni sunt:

  • Moștenirea genetică, unii oameni pot fi mai mult sau mai puțin influențați, însă dacă în familie au existat cazuri, posibilitatea apariției fragilității capilare este foarte crescută. (2)
  • Expunerea la soare - prin expunerea la soare, vasele se dilată, sub influența temperaturii și vin mai aproape în contact cu pielea, astfel fiind mai vulnerabile la acțiunea directă a razelor solare.
  • Schimbările bruște de temperatură, pot afecta circulația în corp, putând genera și spargerea vaselor, mai ales la nivelul feței unde pielea este mai sensibilă.
  • Schimbările de presiune - chiar și în cazul unui strănut mai puternic sau a unui episod de vomă, se poate crea o presiune diferită, urmarea fiind spargerea capilarelor.
  • Unii iritanți din mediul înconjurător pot influența structura capilară, prin expunerea la anumite substanțe chimice.
  • Sarcina - schimbările hormonale din timpul sarcinii, pot deveni o cauză a ruperii vaselor, prin acțiunea estrogenului și a progesteronului. În timpul sarcinii fluxul de sânge este mai crescut, calibrul vaselor se dilată, în final producându-se ruperea acestora. După naștere aceste modificări dispar odată cu restabilirea echilibrului hormonal.
  • Consumul de alcool - alcoolul deține capacitatea de a dilita vasele se sânge, temporar, frecvența consumului de alcool putând deteriora integritatea acestora.
  • Leziuni - unele leziuni de la nivelul pielii pot duce la spargerea capilarelor.
  • Deficitele de vitamine: K și C, pot avea influență asupra patului vascular.
  • Tratamentele îndelungate cu corticosteroizi.


Odată cu înaintarea în vârsta, colagenul iși schimbă structura, scade rezistența, făcând astfel capilarele mai vizibile sub piele, și mai expuse la anumiți factori ce pot interveni asupra vaselor. (2)

Endoteliul
deține capacitatea de a asigura și păstra o funcționare normală a sistemului vascular. În situații patologice, devine mai susceptibil la alterări, și totodată facilitează unele procese inflamatorii sau formarea trombilor. (4)

La nivelul endoteliului capilar, va exista o pierdere a unor caracteristici funcționale cât și structurale. Sângele circulă prin vasele sangvine cu o anumită presiune, capilarele nu dețin capacitatea de a susține un flux pulsatil (în condiții normale, unda pulsatilă nu este transmisă la nivel capilar), dacă se transmite un flux pulsatil rezidual de la arteriole, de exemplu, endoteliul va fi afectat, scăzând astfel rezistența vasului. (4)

Simptome

Vor fi observate pete roșii pe piele, de mici sau mai mari dimensiuni, pe diferite zone corporale, față, mâini, picioare sau în zona pieptului, determinate de ruperea spontană a capilarelor și eliberarea sângelui în zonele adiacente. Apariția acestor pete nu este considerată a fi de importanță majoră, însă atunci când sunt afectate vase de mai mare importanță, ca de exemplu, în zona craniană, afecțiunea poate fi gravă, implicând viața pacientului. (2, 4)

Uneori, pot apărea sângerări nazale (epistaxis), în urma unor rinite sau leziuni care au sensibilizat zona.

La persoanele care stau mult în picioare, apariția petelor este frecventă, de asemenea fața (Cuperoză) este adesea afectată. Vasele de sânge vor fi vizibile sub piele precum o pânză de paianjen. (2, 3)

Purpura
poate fi rezultatul fragilității capilare, apare în urma unei extravazări a sângelui sub piele, sub formă de peteșii (dimensiuni mici) sau echimoze (dimensiuni mai mari). (1)

Diagnostic

Diagnosticul se va pune pe baza anamnezei și a examenului clinic, vizual al regiunii afectate.

Prevenția

  • Se vor evita contactele cu anumite substanțe iritante.
  • Se va opri consumul de alcool și fumatul.
  • În cazul în care anumite tratamente medicamentoase au dus la apariția fragilității capilare, acestea se vor opri pentru o perioadă de timp.
  • Se va evita expunerea la soare pentru perioade lungi de timp și se va utiliza o cremă de protecție solară.
  • De asemenea încercarea de a evita statul mult timp în picioare și încercarea păstrării unei greutăți sănătoase.
  • Evitarea dușurilor foarte fierbinți.
  • Evitarea vasodilatatoarelor, precum cafeina sau alimentele picante.


Tratament

Pentru atenuarea fragilității se va administra vitamina C, dacă afecțiunea nu se ameliorează, se vor urma tratamente pentru creșterea rezistenței capilarelor sub recomandarea unui medic. (3)

Extractul de castane
se pare că ar avea rol benefic în circulația sangvină și creșterea rezistenței capilare, se găsește deobicei sub formă de gel. (3)

Vitamina E
are rolul de a ajuta vindecarea zonei afectate. Trebuie aplicată topic pentru mai bune rezultate.

Aplicarea compreselor reci, temperatura scăzuta poate ajuta la reducerea apariției petelor roșiatice.

Se recomandă purtarea unor ciorapi elastici compresivi, în cazul apariției microhemoragiilor în zona picioarelor.

Steroizii
topici ar putea fi de ajutor, însă rar pot îndepărta problema. (1)

Se poate încerca terapia cu laser. Laserul are capacitatea de a distruge vasele problematice însă pielea poate fi afectată, devenind mai sensibilă. Este o procedură de lungă durată și costisitoare, cu toate acestea, nu este o terapie care promite îndepărtarea 100% a problemei, adesea fiind necesară repetarea terapiei. (2)

Intr-un studiu, realizat pe un pacient cu microhemoragii datorate fragilității capilare, localizate în zona picioarelor, s-a utilizat un medicament vasoactiv - Aminaphtone, durata acestuia fiind de 3 luni. Astfel, după 30 de zile de terapie, cu administrare zilnică a medicamentului: 3 capsule - 75mg/zi, s-a observat o reducere vizibilă a microhemoragiilor. Terapia a continuat încă 60 de zile, iar în a 90-a zi, pacientul nu mai prezenta nici un semn clinic. Medicamentul are capacitatea de a fi un „protector” al endoteliului capilar, înlăturând astfel riscul de apariție a fragilității capilare. (4)

Unele plante precum: Mușețelul, Aloe vera, Salvia, se pare că ar avea efecte benefice asupra integrității capilarelor, susținând totodată refacerea pielii. (2, 3) Există numeroase produse, pe baza de plante, sub formă de seruri sau creme, ce pot fi utilzate, însă înainte este recomandată o discuție cu medicul pentru a găsi cea mai bună soluție de tratament.