Fractura în lemn verde

Fractura în lemn verde
Fractura în lemn verde este specifică vârstei pediatrice şi este o fractură incompletă, cu întreruperea unei corticale, situată în porţiunea convexă, cu păstrarea continuităţii celeilalte corticale, survenind frecvent la nivelul oaselor lungi (fibula, tibia, ulna, radius, femur, humerus).

Anatomia şi histologia sistemului osos al copiilor diferă de cele ale adulţilor, fiind unic şi permiţând creşterea şi dezvoltarea normală a scheletului. Majoritatea diferenţelor se datorează cartilajelor de creştere de la nivelul oaselor lungi, zonă specifică perioadei de creştere. Comparativ cu adulţii, oasele copiilor prezintă o complianţă crescută, sunt mai elastice, iar periostul este mai activ, mai gros şi mai puternic, cu rol atât nutritiv, cât şi mecanic, ceea ce duce la apariţia frecventă a fracturilor incomplete (deformare plastica, fractura in lemn verde, fractura tasare). Astfel, un traumatism care dacă ar surveni la adulţi ar provoca o fractură completă, la vârsta pediatrică poate duce la o fractură incompletă. (1)

Etiologie

Fracturile în lemn verde apar cel mai frecvent după o căzătură cu antebraţele în extensie, totuşi pot apărea ca urmare a oricărui traumatism, de exemplu accidente rutiere sau accidente sportive. În plus, malnutriţia şi deficitul de vitamina D pot determina o creştere a riscului de apariţie a acestui tip de fractură. Deşi fracturile în lemn verde apar cel mai frecvent la copiii cu sub 10 ani, acestea pot apărea la orice vârstă, cu incidenţă aproximativ egală la ambele sexe. (1, 2)

Semne şi simptome

Semnele şi simptomele variază, astfel fracturile în lemn verde pot fi atât asimptomatice, cât şi însoţite de durere severă. Simptomele cele mai frecvente sunt durerea în repaus sau la mobilizare, paresteziile, iar semnele clinice fie pot lipsi, fie apar cele precum edemul, echimozele sau deformarea regiunii afectate. (2, 3, 4)

Diagnostic

Diagnosticul oricărui tip de fractură se bazează pe anamneză (punere în evidenţă a unui traumatism în antecedente şi a mecanismului de producere), examen fizic şi investigaţii imagistice. Examenul fizic poate decela la inspecţie deformarea regiunii, leziuni de părţi moi, echimoze, iar la palpare netransmisibiliatea mişcărilor, incapacitatea mobilizării segmentului afectat, durere. Totuşi, aceste două etape pot duce la suspiciunea de diagnostic, pentru diagnosticul de certitudine este necesar ajutorul radiografiilor, care vor pune în evidenţă întreruperea unei corticale şi îndoirea celeilalte, prin deformare plastică. Dacă există suspiciune de leziuni ale nervilor sau vaselor de sânge, este recomandată efectuarea unui RMN. (1)

Tratament

Tratamentul fracturilor în lemn verde variază în funcţie de deplasarea acestora. Astfel, daca fractura este fără deplasare sau cu deplasare minima, tratamentul constă în imobilizare cu aparat gipsat, menţinută de cele mai multe ori timp de 4-6 săptămâni. Uneori medicul poate indica imobilizarea cu ajutorul unei atele. Dacă fractura este deplasată, atunci este necesară reducerea, cel mai frecvent ortopedică, închisă, acţionând asupra osului afectat cu mişcări în sens invers celui ce a produs leziunea. Ulterior reducerii este necesară, de asemenea, imobilizarea cu diverse tipuri de aparte gipsate, în funcţie de segmentul afectat. Rareori, este necesară intervenţia chirurgicală pentru realinierea componentelor osoase.

Prognosticul acestor fracturi este unul bun, copiii având o capacitate crescută de vindecare şi necesită o durată mai mică de imobilizare. (1, 2, 5)

Complicaţii

Fracturile în lemn verde, deşi au un prognostic bun, se pot complica cu:

  • Refracturare
  • Leziuni vasculo-nervoase
  • Mobilitate defectuoasă. (1, 5)

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum recunoști o fractură la copil (când mergi la spital)?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum