Tuse cu sange
Bună ziua!Când aveam 1 an și 2 luni am făcut bronhopneumonie, am fost la un pas sa mor, plămânul d. era umflat cu lichid cât o minge, însă am răspuns la tratament și oarecum m am vindecat însă am ramas cu sechele, am rămas cu o tuse productiva accentuata la timp rece. Asta pana anul trecut în decembrie când am scuipat sânge proaspăt. Am mers la urgente unde Mi a făcut radiografie care a ieșit ca am o ușoară bronșită, mi a dat tratament. După 2 zile nu am mai scuipat sânge. Eu eram tot speriata asa ca m am dus la un pneumolog privat care mi a sugerat sa fac un CT, rezultatul fiind BRONSIECTAZII CILINDRICE. Dr mi a spus ca asta mi a provocat sângerarea și sa nu ma sperii, totul se trage din copilărie, si dacă ascult de el o sa fiu bine și sa nu ma sperii dacă o sa mai spui sânge pt ca e normal. Mi a spus sa ma vaccinez atigripal când răcesc și se schimba culoarea sputei sa merg la el sa mi facă examen la sputa și sa mi dea antibiotic. Acum o luna am scuipat iar sânge și din nou am plecat la urgente dar de data asta la Marius Nasta, știu ca e special pt asa ceva. Acolo m a internat, mi a făcut radiografie, spirometrie, ekg care în mare au ieșit bine, spirometrie 85%, ekg bun, iar radiografia fără modificări, doar o răceală, exmanul pt tbc a ieșit negativ. Cat m a ținut în spital 3 zile am stat pe antibiotic băgat prin vena. Sângerare s.a oprit Apoi când mi a dat drumul acasă am continuat cu antibiotic oral. Tavanic mai exact. Cert e ca ma simt mai bine, tuse productiva mai am dimineața când ma trezesc si rar pe parcursul zilei. Problema e ca eu sunt la pământ psihic, mi e foarte frica de aceasta sângerare care a tot apărut în ultima vreme, și ma gândesc dacă o sa ajung sa sângereze vreodată încât sa ma sufoc și sa mor. Am citit pe net ca se poate întâmpla asta. Nu știu ce sa fac... Am doi copii de crescut și boala asta nu ma lasă să mă bucur de viata și de ei. Mai e cineva cu boala asta? Ce ma sfătuiți?
8 comentarii
Bună seara! Bronșiectaziile nu pot produce o sângerare care să vă sufoce sau să vă fie fatală. Dacă sunt organizate într-o anumită regiune nu se mai poate face nimic, acea zonă se va infecta uneori și va apărea și această spută cu striuri de sânge, de aceea când apar simptome respiratorii sau modificări ale sputei mergeți la pneumologie pentru tratament. Puteți vorbi și cu un chirurg toracic să vedeți ce părere are și dacă încă s-ar mai putea interveni chirurgical pentru eliminarea bronșiectaziilor, deși în vazul dumneavoastră e posibil să nu se mai poată. Deci nu mai fiți așa speriat, de la bronșiectazii nu se moare, dar respectați toate indicațiile medicului pneumolog. Dacă mai aveți întrebări vă răspund cu drag! O zi liniștită!
Va mulțumesc din suflet ca mi-ați răspuns la comentariu. Am întrebat când am fost internata ultima data dacă exista posibilitatea unei operații, mi a spus ca da, ar putea sa se facă și o operație însă a spus ca la mine nu e cazul, a zis ca dacă îmi taie din plămân, nu e tocmai ok, atunci o sa am poate mai multe restricții decât acum, capacitatea respiratorie ar scădea etc... Și de ce sa fac mai rău, a zis ca nu sunt atât de periculoase încât sa recurgem la operație. A zis ca s ar mai pune problema operației dacă as sangera jumătate de litru, ceea ce la mine nu e cazul pt ca sunt doar câteva, atunci ar scoate acea porțiune de bronsiectazii care produce atât de mult sânge. Bine ca dr. cu care am vb nu era și chirurg doar pneumolog. Oricum o sa fac tot posibilul sa cer și sfatul chirurgului.
Mai am o întrebare, dacă sunteți amabil sa-mi răspundeți. Stiu ca bronsiectaziile sunt dilatații alea bronhiilor. Ele în sine
(bronhiile) se sparg/rup și se produce sângerarea sau capilarele din plămân din acea zona? Întreb pt ca un dr mi-a spus ca bronsiectaziile produc sângele pe care eu îl spui, alt doctor mi a explicat ca acolo sunt niște capilare care se sparg și de acolo sânge. Sunt puțin confuza și as dori sa știu mai exact cum apare aceasta sângerare. Mulțumesc mult încă o data
(bronhiile) se sparg/rup și se produce sângerarea sau capilarele din plămân din acea zona? Întreb pt ca un dr mi-a spus ca bronsiectaziile produc sângele pe care eu îl spui, alt doctor mi a explicat ca acolo sunt niște capilare care se sparg și de acolo sânge. Sunt puțin confuza și as dori sa știu mai exact cum apare aceasta sângerare. Mulțumesc mult încă o data
Bună ziua! Bronșiectaziile presupun o dilatare anormală a lumenului bronhiilor, favorizând stagnarea secrețiilor și suprainfectarea acestora. Capilarele din mucoasa respiratorie care tapetează bronhiile (inclusiv pe cele anormale) se rup uneori (în context inflamator) și apare eliminare de sânge în spută. Dacă mai aveți întrebări vă răspund cu drag! O zi liniștită!
Va multumesc tare mult ca va faceti timp si imi răspundeți.
Chiar eram curioasa cum si.de unde vine acel sange mai exact. Acum am inteles.
Chiar pe Romedic am dat la rubrica de BRONSIECTAZIE si acolo spune ca aprox. 40% din cei care suferea de aceasta afectiune ajung sa scuipe sange si unori se ajunge la asfixiere din cauza volumului mare de sange din plămâni.
Insa la mine avand forma cilindrica, adica forma cea mai usora si avand doar cateva (imi zicea dr ca la un plaman sunt ca un buchetel si la celalat aproape deloc se vad mult mai putin si ca nu e mult deloc ce am eu si nici asa de grav cum credeam) ma gandesc ca probabilitatea sa ajungi sa te asifixiezi si sa mori se poate pune in cazul celor cu bronsiectazie avansata, cum ar fi acea forma care arata ca niste saculeti si atunci nu prea mai are ce sa faca. La mine ar fi cam imposibil sa se ajunga sa elimin asa de mult sange, cum mi ati spus si dvs de altfel. Sau asta cu sangerarea nu depinde de stagiul bolii si a gravitației acesteia?
Stiti in sufletul meu teama asta inca persista de aceea probabil vb atat de mt despre asta.sper sa ma intelegeti
Chiar eram curioasa cum si.de unde vine acel sange mai exact. Acum am inteles.
Chiar pe Romedic am dat la rubrica de BRONSIECTAZIE si acolo spune ca aprox. 40% din cei care suferea de aceasta afectiune ajung sa scuipe sange si unori se ajunge la asfixiere din cauza volumului mare de sange din plămâni.
Insa la mine avand forma cilindrica, adica forma cea mai usora si avand doar cateva (imi zicea dr ca la un plaman sunt ca un buchetel si la celalat aproape deloc se vad mult mai putin si ca nu e mult deloc ce am eu si nici asa de grav cum credeam) ma gandesc ca probabilitatea sa ajungi sa te asifixiezi si sa mori se poate pune in cazul celor cu bronsiectazie avansata, cum ar fi acea forma care arata ca niste saculeti si atunci nu prea mai are ce sa faca. La mine ar fi cam imposibil sa se ajunga sa elimin asa de mult sange, cum mi ati spus si dvs de altfel. Sau asta cu sangerarea nu depinde de stagiul bolii si a gravitației acesteia?
Stiti in sufletul meu teama asta inca persista de aceea probabil vb atat de mt despre asta.sper sa ma intelegeti
Mai am o intrebare...nu exista nicio modalitate prin care aceste capilare sa fie mai durabile sa le zic asa, sa nu se sparga asa usor? O asistenta mi a zis ceva de Tarosin ca ar fi bun pt capilare dar nu am vorbit prea multe cu dansa despre asta ca era pe fuga. Credeti ca acest medicament Tarosin ajuta cu ceva capilarele din plamani si le fac mai rezistente ? Daca nu sa nu iau degeaba...
Am gasit rezultatul CT ului si am zis sa il pun si aici.
Examinare CT la nivelul toracelui evidentiaza:
Parenchime pulmonare normal expansionate la peretele toracic, fara leziuni nodulare sau arii de condensare pulmonara.
Brinsiectazii cilindrice la nivelul segmentului priamidei bazale stangi si cateva la nivelul segmentului medial al LMD, toate cu pereti subtiri si continut aeric.
Fara lichid liber pleural sau pericardiac.
Fara imagini de adenopatii mediastinale sau axilare.
Structurile vasculare mediastinale cu calibru normal DLP:216.24mGy/cm
Concluzii:
Bronsiectazii cilindrice cu continut aeric la nivelul LIS si segmentului medial al LMD.
Examinare CT la nivelul toracelui evidentiaza:
Parenchime pulmonare normal expansionate la peretele toracic, fara leziuni nodulare sau arii de condensare pulmonara.
Brinsiectazii cilindrice la nivelul segmentului priamidei bazale stangi si cateva la nivelul segmentului medial al LMD, toate cu pereti subtiri si continut aeric.
Fara lichid liber pleural sau pericardiac.
Fara imagini de adenopatii mediastinale sau axilare.
Structurile vasculare mediastinale cu calibru normal DLP:216.24mGy/cm
Concluzii:
Bronsiectazii cilindrice cu continut aeric la nivelul LIS si segmentului medial al LMD.
Bună seara! Nu există un medicament care să împiedice ruperea acelor capilare, sunt vase de sânge foarte mici și sensibile, iar la inflamație se rup uneori. În cazul dumneavoastră leziunile sunt minime, înafară de acele minime bronșiectazii plămânii sunt bine. Nu există risc de asfixiere cu sânge în cazul dumneavoastră. Dacă mai aveți întrebări vă răspund cu drag! O seară liniștită!
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 4Buna vreau sa-mi raspundeti pentru prietena mea e GRAV
- 6Intr-o seara am ridicat ceva mai greu la 8-9 kg si am simtit ceva in plamani
- 2Tuse cu sange!!!!Va rog ajutor
- 1am tusit cu suvite de sange, e grav?
- 2am tusit am scuipat sange, e grav?
- 6Bronsita sau ceva mai grav?
- 3Expectorație cu sânge din gât
Mai multe informații despre: Tusea cu sange
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: