Tulburarea Afectiva Bipolara (Partea II)

414 comentarii 1 2 ..... 13 14
0
21-04-2015, ora 14:11
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
da clara, exista si aceasta varianta, insa nu la toata lumea e la fel...atat timp cat episodul inca nu e instalat poate fi diferit...asa ca poate ca merita incercat. In special daca exista si perioade clare cu episoade negative, medicul ar putea sugera ca sesiunile de psihoterapie 'sa incerce sa preia din energia pozitiva de acum si sa o canalizeze catre perioadele mai putin placute, pentru a le face mai usor de depasit'

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala & profesionala
0
22-04-2015, ora 13:45
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Din nefericire bipolarul se poate decompensa si in 24-48 de ore de cand a incetat tratamentul.
Un eventual psiholog ar trebui sa convinga pacientul sa isi ia medicatia. Lucru pe care pacientul il refuza pentru ca el in hipomanie simte de fapt ca traieste.
Nu prea sunt multe episoade negative in viata unui bipolar. Ea se poate prezenta sub forma unei functii sinusoidale alcatuita de manii, depresii si hipomanii din care vireaza brusc in manii. Cu ajutorul medicatiei pot fi tinute in frau aceste energii. Niciodata canalizate verbal fara medicatie corespunzatoare.
Doamna nu are medicatie corecta pt tab. Ii lipseste neurolepticul care sa previna maniile.
0
04-10-2015, ora 15:46
anule
Nu este medic/terapeut
anule
Salut! Sunt placut impresionata ca sunt multi oameni cu TAB si vor sa se intalneasca sa discute. Acelasi lucru il caut si eu. Sunt din Brasov. Cine este din acelasi oras astept un mesaj privat sa vedem cum putem face intalnirile noastre posibile.
O zi minunata!
0
05-10-2015, ora 09:50
epona
Nu este medic/terapeut
epona
Nu exista grupuri de intalnire pentru cei care sufera in general de o boala psihica. Pentru cei cu tulburare bipolara o vizita pe la un medic si daca permite buzunarul, ceva sedinte de psihoterapie. Am aflat tot aici pe forum ca cei de la Estuar nu sunt la un nivel ridicat. Am intalnit mult profesionalism, conditii medicale si de cazare la Sanatoriul din Predeal. In spitalele clasice nu se face decat foarte rar psihoterapie de grup, meloterapie, ergoterapie etc. Stai intr-un pat, indopat cu buline, te plictisesti si astepti sa pleci cat mai repede...Iar daca esti intr-o stare proasta care sa necesite obligatoriu internarea...regreti ca ai facut asta.
0
06-10-2015, ora 12:35
anule
Nu este medic/terapeut
anule
Stiu, insa eu ziceam sa ne intalnim noi intre noi sa povestim, cred ca ar fi o experienta placuta sa vedem ca nu suntem singuri si ca trebuie sa luptam. Poate sa facem niste activitati impreuna care sa ne scoata din starea proasta.
0
06-10-2015, ora 17:15
epona
Nu este medic/terapeut
epona
Ar fi bine sa organizam niste grupuri de intalnire...Dar unde, cum???
0
01-02-2016, ora 13:15
irongirl
Nu este medic/terapeut
irongirl
Salut tuturor,

Clara_p: ai avut perfecta dreptate cu reluarea risperidonei in tratamentul mamei. De la ultimul mesaj scris pe forum (aprilie 2015), prin mai medicul i-a marit doza de convulex si risperidona (de la 0, 5 mg la 2 mg) si incet, incet si-a revenit. Acum, cam la 7 luni de cand i s-a marit tratamentul, a intrat in depresie. Desi medicul i-a dat sa ia 600 mg convulex seara si risperidona, iar pe timpul zilei 300 mg convulex, mama mi-a zis ca convulexul de dimineata nu l-a luat. Poate sa fie asta cauza pentru care a intrat in depresie? Am schimbat medicul psihiatru intre timp si acum, pentru depresie, a zis sa ia 600 mg convulex dimineata si 300 mg la pranz (pe langa cele pe care le ia seara) pentru ca faza de depresie nu este chiar accentuata si a zis ca ii este teama sa ii dea un antidepresiv pentru ca acesta creste probabilitatea de a intra in manie. Crezi ca convulexul luat ziua, o va scoate din starea asta ? Ce nu inteleg eu, de ce chiar si sub tratament exista posibilitatea decompensarii? Noi, familia, ne-am facut sperante ca daca ia tratamentul, nu o sa mai aiba probleme. Acum suntem dezamagiti/ingrijorati cand o vedem asa (nu se poate concentra, nu zabmeste, are reactiile intarziate, nu are pofta de mancare, este dezamagita de serviciu, isi face griji nefondante). Clara_p, tu care ai trecut si treci prin asa ceva, crezi ca e posibil sa duca o viata normala daca ia tratamentul corect? Care sunt cauzele care duc de obicei la decompensare? Daca medicul ii da un tratament corect, poate sa aibe o viata functionala buna? Eu am 2 copii, crezi ca boala s-ar putea transmite si copiilor mei (eu nu am simptome...ma impresionez destul de usor dar sunt o persoana echilibrata, in familia sotului meu nu exista cazuri de boli psihice). Multumesc. Sanatate tuturor!
0
01-02-2016, ora 16:50
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Draga @ irongirl,

Tab reprezinta o continua alternanta intre episoade de manie si episoade depresive pe care doctorii incearca sa le regleze cu ajutorul tratamentului.
O doza prea mare de antipsihotice, cum e risperidona, poate duce la depresie.
O doza prea mare de antidepresive poate duce la manie, chiar daca pacientul ia tratament.
Eu am fost internata de doua ori cu episod depresiv din cauza acestei Risperidone, lucru pe care medicii nu ti-l spun. Desi il cunosc. Risperidona e un medicament care poate da ca efect secundar depresia severa.
Faptul ca i-a dat o doza uriasa de Depakine, nu o va scoate din depresie. Pe mine 1000 mg de Depakine ma bagau automat in depresie. De obicei, dupa o perioada de cateva luni bune de la episod, Depakine-ul poate fi redus la 500 mg si in timp eliminat complet daca pacientul este stabil. Depakine-ul = Valproat de sodiu este un stabilizator de dispozitie. Medicii zic ca el nu ar trebui sa lase pacientul sa vireze nici in manie, dar nici in depresie. Ei bine, pacientii cu tab sunt un pic mai diferiti si la ei lucrurile nu stau chiar asa. Nu ne ajuta Depakine in depresie. Mai mult s-ar putea sa accentueze depresia. Imagineaza-ti ca 1.000 mg Depakine se dau in spital, alaturi de antipsihotic, pentru iesirea din episod psihotic. Cat i s-au prescris mamei tale in momentul de fata ?
La cabinetele noastre sa stii ca exista doua tipuri de medici:
a. medici care prescriu ad-uri in tab, pentru a trata episoadele depresive ale bolnavului
b. medici care refuza cu obstinenta sa prescrie ad-uri.
Medicul meu apartine grupului de la punctul b, din nefericire. Am aceeasi problema pe care o are si mama ta. Insa l-am lasat in pace si mi-am gasit ad-ul potrivit singura. Iau cate o jumatate d epastila la nevoie. Si atat. Fosta mea doctorita a afirmat ca in tab se pot prescrie ad-uri dupa 2 saptamani in care pacientul se plange de depresie, insa acestea se prescriu doar pentru 3 luni.
Din experienta de 22 de ani cu tab, iti spun foarte clar urmatoarele:
Se pot da ad-uri in tab si ele le imbunatatesc viata pacientilor, facandu-i sa nu mai sufere. Este recomandabil. Scrie in toate articolele de profil ca medicatia poate fi combinata cu ad-uri.
Dar trebuie tinut cont ca acest tip de pacient reactioneaza mai usor la ad-uri de multe ori la o doza mai mica decat o ia cineva care sufera doar de depresie, nu de tab.
Revin. Ai pus multe intrebari.
0
01-02-2016, ora 17:29
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Faptul ca nu a luat Convulexul dimineata nu a facut-o sa intre in depresie. Din contra, cu cat te eliberezi de Convulex = Depakine = Orfiril = valproat de sodiu, iti vine mai mult cheful de viata.
Drept urmare sunt convinsa ca aceasta noua cantitate de Convulex nu o va scoate din depresie.
Convulexul in cantate asa mare se da ca sa scoata pacientul din episod. E exact invers. Nu stiu daca m-am exprimat suficient de clar.
Am experienta de 22 de ani cu tab. Mi s-au prescris de-a lungul timpului cam toate antipsihoticele posibile si vreo 10 antidepresive. Am fost cobaiul medicilor la greu. Dar macar dupa aceasta lunga perioada am invatat cate ceva:
- poti sa iei ca pacient cu tab ad-uri, dar incepi cu jumatate de pastila si te autosupraveghezi in permanenta. Daca iti merge bine cu jumatate, ramai pe jumatate, daca nu urci la una dupa o saptamana, doua sau trei. De ce ? Pentru ca ad-urile incep sa isi faca efectul complet dupa 2-4 saptamani si tu cand ai atins pragul de 4 saptamani s-ar putea sa fie prea mult.
- pacientul cu tab ia ad-ul o zi, doua, 9, dar daca in a 10 sau in a 35-a simte o energie neobisnuita sau incepe sa nu mai aiba pofta de mancare sau are insomnie, simptome specifice tab, atunci ad-ul trebuie intrerupt. Asa ca mama ta poate sa ia ad, in masura in care gaseste un doctor care accepta sa il prescrie, dar trebuie sa se automonitorizeze sa nu vireze. La cel mai mic semn de viraj se opreste si continua fara ad-uri pentru ca doza aceea mica pe care a luat-o a avut rolul sa o scoata din depresie.
Astfel bolnavul de tab poate sa duca o viata relativ normala, desigur ca fara pretentiile unui om 100 % sanatos. Cu tratamenttul cu ad se amelioreaza calitatea vietii lui. Se stie cel mai bine ca el sufera cel mai mult in perioadele de depresie, nu in cele de manie.

Cauzele care duc la decompensare sunt:

a. renuntarea completa la tratament
b. introducerea de ad-uri intr-o cantitate prea mare, pe o perioada prea mare de timp.
- o pastila de ad, poate fi prea mult
- 90 de zile de ad pot fi prea mult, daca pacientul a inceput sa fie foarte activ, sa aiba insomnie, lipsa poftei de macare, sa cheltuiasca mai mult in ziua 85. Tab este o boala pe muchie de cutit. Ad-urile trebuie dozate la sange si doctorul nu are cum sa te monitorizeze exact pentru ca la el te duci doar o data pe luna. Pacientul insusi trebuie sa o faca si membrii familiei. Si da, se poate lucrul asta.
- tot asa monitorizezi si aparitia episodelor maniacale. Chiar daca iei tratament, in ziua in care exista semn de crestere a energiei sau orice alt semn de manie, se cresc dozele de antipsihotic si de stabilizator de dispozitie ca sa nu virezi si sa nu intri in spital. Suni imediat la doctor sau te duci la el si el iti zice cu cat sa cresti. Se poate si asta. Si ajungi sa ai 15-20 de ani fara nici un episod psihotic sau maniacal.

Nu e neaparat ca boala sa se transmita la vreunul dintre urmasi. E vorba de o modificare genetica pe niste cromozomi. Dar ea sau alta afectiune psihica se poate activa la diferiti factori stresori. Fa tot posibilul ca tu si copiii tai sa duceti o viata cat mai linistita. Nu lasa pe nimeni sa tipe la copiii tai sau sa ii loveasca, etc. Protejeaza-ti familia cat poti si pune-ti nadejdea in Cel de Sus ca va va ocroti.
0
02-02-2016, ora 11:17
irongirl
Nu este medic/terapeut
irongirl
@Clara_p: Multumesc mult pentru raspuns, a fost de mare ajutor. Momentan mama ia urmatorul tratament:
- 2 mg risperidona seara
- 600 mg Convulex seara
- Alprazolam 0, 5 mg seara
Acest tratament il ia de 8 luni, de cand a avut ultimul episod de manie, cauzat probabil de tratamentul insuficient pe care il lua (risperidona 0, 5 mg cred si convulex 300 mg...cred ca de multe ori nici pe asta nu l-a luat)
Deci 8 luni a luat acest tratament marit in urma ep de manie, apoi a intrat in depresie. Dupa ce a fost la medic, acesta i-a spus ca nu pare o depresie asa accentuata si nu ar vrea sa ii prescrie un ad pentru a evita intrarea in manie si i-a dat in plus fata de tratamentul luat seara: 600 mg Convulex dimineata si 300 mg la pranz (in total ia 1500 mg in 24 h). Are o saptamana de cand ia aceste 900 mg Convulex pe timpul zilei si nu vedem nici o ameliorare, chiar pare mai somnoroasa si parca o ameteste asa, vorbeste mai greu. Eu vorbesc cu ea la telefon de mai multe ori pe zi, pentru ca locuim destul de departe una de alta, o vad personal cam o data la 2 saptamani. O intreb tot timpul cum se simte. Acum imi spune ca e binisor, dar are o stare permanenta de nemultumire, nu are pofta de mancare, are reactiile incetinite, nu se poate concentra, ii este greu sa mearga la serviciu. Medicul i-a zis ca lui i se pare mai mult o stare de panica/anxietate decat o depresie majora. I-a zis ca eventual, sa mai ia si dimineata o pastila de alprazolam daca are o stare mai proasta. Nici eu nu stiu ce sa mai cred. Medicul l-a schimbat acum 8 luni, odata cu ultimul episod de manie. El pare ok si mai experimentat ca cel dinainte. As vrea sa il sun sa vorbesc cu el, dar mi-e jena sa il intreb de ce i-a dat asa...banuiesc ca el stie mai bine. Apropo de risperidona, dupa a 2-a internare cu ep maniacal, a luat o perioada si 5 mg de risperidona. In combinatie cu convulexul, au fost singurele substante care au scos-o din manie. Anterior luase Seroquel XR dar acela nu a avut efectul dorit. A mai avut cateva episoade de depresie minore, iar fostul medic ii dadea seroxat. In fine, pe 19 febr trebuie sa mearga la medic la control. Am zis sa asteptam pana atunci sa vedem ce zice. O zi frumoasa!
0
02-02-2016, ora 15:43
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Aduceti-va aminte cat Convulex a luat in spital sa iasa din manie.
Pentru ce acuma i se da 1500 mg ?
Asta o ameteste mai rau, in nici un caz nu o scoate din depresie.
Pina pe 19 februarie sunati dr si spuneti-i ca mama dv e mai rau cu 1.500 mg Convulex si e si mai incetinita.
Asa cum fostul medic ii dadea Seroxat care merge si pe depresie, si pe anxietate si o scotea din depresie, asa sa ii dea si actualul. Cu 1.500 mg de Convulex ii distruge ficatul. Dar medicilor putin le pasa acest lucru. Si cand te duci la ei ca ai facut steatoza hepatica de la medicamente, ridica din umeri. Sa ii luati un protector hepatic, LIV sau Spirulina, depinde ce suporta.
Ultima oara a facut episod ca lua doze mici pe care si pe alea din cand in cand nu le mai lua. Daca o doza e prea mica nu face fata sa previna un nou episod. Daca uita 2-3 zile sa ia medicamentele, se poate decompensa in 24-48 de ore.
0
02-02-2016, ora 18:56
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Sa scoata doza de dimineata pt 2-3 zile si vedeti cum se simte asa !
0
04-03-2016, ora 16:38
irongirl
Nu este medic/terapeut
irongirl
Buna ziua! In urma confirmarii diagnosticului de TAB (pus acum 4 ani) mama mea si-a depus dosarul pentru pensionare in oct 2015 (are 48 ani). Astazi (dupa 4 luni de la depunerea dosarului in judetul Vrancea) a primit de la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de munca, o notifificare prin care i se cere sa vina in Bucuresti, pt internare, in vederea stabilirii gradului de invaliditate.Imi puteti spune ce se intampla la acest institut, cat dureaza internarea, cine o examineaza? Multumesc anticipat. PS: in urma consultatiei, medicul psihiatru i-a prescris antidepresiv dar restul dozelor au ramas la fel.Oricum, se simte mult mai bine de cand ia ad-ul.
0
04-03-2016, ora 21:55
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Un baiat cu o tulburare psihica care a fost la acest institut a fost tinut 7 zile, consultat de medicul psihiatru. Conditiile sunt bune. Mancarea asigurata. Institutul e intr-o cladire moderna. Sa mearga. E doar o formalitate.
E ok.
0
18-03-2016, ora 11:32
valentin12
Nu este medic/terapeut
valentin12
Buna, imi puteti spune va rog, toti cei cu TAB trebuie sa se pensioneze ? cam asta inteleg din ce scrieti voi pe aici. Nimeni nu duce o viata ok cu TAB + medicamentatie ? (adica job, etc)

Stima.
0
18-03-2016, ora 18:03
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Unii au job de demult, cand nu exista cerinta adeverintei de la medicul de familie.
Altii se angajeaza prin Fundatia Estuar dar cred ca pe salariul minim pe economie sau 4 ore cu jumatate din salariul minim pe economie.
Cine face fata la asa ceva ? Numai cat dai pe transport si pe pachet.

O persoana cu tab care face tratament nu are energia fizica si psihica a unui om sanatos.
0
30-04-2016, ora 07:38
andrew99
Nu este medic/terapeut
andrew99
Salutare tuturor ! Numele meu este Andrei, am 39 de ani si am fost diagnosticat cu TAB in 2012 in urma unui episod maniacal. Renunand la medicamente dupa cateva luni, bineinteles ca, a aparut al doilea episod maniacal, de data asta in aug 2013. Lipsit de informatii am inceput sa urmaresc forumurile despre tulburare bipolara am decis infiintarea Asociatiei de Sprijin pentru Persoanele cu Tulburare Bipolara si Depresie "Equilibrium", alaturi de alti cativa prieteni inimosi, medici si psihoterapeuti. Informatii suplimentare despre asociatie, ceea ce face si doreste sa faca in viitor gasiti pe pagina asociatiei: echilibru.org
0
24-05-2016, ora 15:48
epona
Nu este medic/terapeut
epona
Nu toata lumea care are TAB se pensioneaza!! Eu am intrerupt tratamentul (nu recomand nimanui, e decizia mea) ca sa pot avea randament mai bun la munca, sa fiu creativa, interesanta, chiar daca dorm mai putin!!
1
28-04-2017, ora 15:12
grab
Nu este medic/terapeut
grab
O cauza definitorie a TAB o reprezinta si refularile suferintelor de lunga durata din copilarie.
Un copil care creste cu traume pe care nu le poate gestiona va inmagazina deșeuri emotionale care la un moment dat vor fermenta atat de urat in prima tinerete incat nu va stii sa se opuna unor dezechilibre afective si va aluneca fara sa isi dea seama in panta bolilor mintale.
Faceti tot posibilul si pentru santatatea emotionala a copilului dvs evitati sa il expuneti la orice factor care lasa urme adanci de suferinta.
BRgds,
V
0
30-04-2017, ora 08:19
epona
Nu este medic/terapeut
epona
Daca esti adult...nu mai ai ce face. Cateodata si terapia e inutila.
0
09-07-2017, ora 09:23
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Astazi, dumunica, 9 iulie, ora 10.30, pe Digi 24, este emisiune despre depresivi si bipolari.
0
01-11-2017, ora 15:01
irongirl
Nu este medic/terapeut
irongirl
Buna ziua,
Va rog sa imi recomandati si mie un medic psihiatru specializat in tulburare bipolara, de preferat, in Bucuresti. As vrea sa merg cu mama mea diagnosticata acum 5 ani cu aceasta boala, pentru o reevaluare a medicatiei.Din pacate cu medicatia pe care o ia de 5 ani in diferite doze, nu se simte prea bine.@clara_p, poate ma poti ajuta tu. Multimesc!
0
01-11-2017, ora 17:46
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna, @ irongirl,

Ti-am trimis mesaj pe Privat.
0
29-05-2018, ora 11:51
rhadoo54
Nu este medic/terapeut
rhadoo54
Buna ziua, stie cineva de ce dupa ce isi face efectul quetiapina, ai o pofta de dulce extrem de mare!? Iau quetiapina pt somn...doar inainte de culcare...de cele mai multe ori nu ma pot stapani sa nu mananc...de aici si "treaba" ca nu pot slabi cat vreau..pe tot parcursul zilei nu mananc dulciuri, am grija sa mananc sub cate kilo calorii am nevoie...si seara dupa ce si face efectul quetiapina...mananc dulce cat toata ziua:((( exista vreun inlocuitor pt quetiapina dar sa nu contina substante "interzise", adica la un test antidrog sa nu ies pozitiv.Multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns
414 comentarii 1 2 ..... 13 14

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Distincția între episoadele depresive din cadrul tulburărilor bipolare și tulburarea depresivă majoră
  • Studiu privind diferențele de formă facială legate de schizofrenie și tulburarea bipolară
  •