Posibil Tulburare disforica Premenstruala sau altceva?

08-07-2023
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Bună seara! Vreau sa va întreb ceva legat de anumite simptome pe care le am, dar care nu știu dacă au legătură neapărat cu boala mea, și pe care am început sa le am din decembrie 2021. As vrea sa știu, în prealabil, dacă voi, doamnele și domnișoarele, v-ati confruntat cu astfel de simptome, pe lângă cele de psihoza.
Așadar: cu tratamentul pe care-l iau acum, și anume, Xeplion, Neurotop și Solian, ma simt chiar foarte bine, excepție făcând fazele premenstruala și preovulatorie și câteodată și cea menstruala. Cu alte cuvinte, înainte de menstruație cu o săptămână și tot așa, cu o săptămână înainte de ovulație, dar câteodată și în timpul menstruației, mi se schimbă radical toată personalitatea, comportamentul, gândirea, starea fizica și psihică, și chiar și percepția vizuală și auditiva, mai ales cea auditiva. Astfel, fac crize de nervi și de plâns, mă cert super tare, sunt foarte încăpățânata, irascibila, iritabila, fac niște scandaluri de se aude până la vecini, am crize de isterie, jignesc, înjur în cel mai oribil si scârbos mod, nu-mi iau gura de pe persoana cu care ma cert, sunt super nervoasă și nu am răbdare, îmi vine sa omor pe cineva si câteodată chiar sar la bătaie și lovesc cu pumnii, sunt agresivă verbal etc. De asemenea, am observat că aceste faze ale menstruației lunare îmi influențează și felul cum vad lucrurile, cum le percep și chiar deciziile pe care le iau, astfel ca-mi dau seama ca nu sunt deloc constanta tocmai din cauza acestor faze. Astfel, o melodie care îmi place/nu îmi place azi e foarte posibil sa nu-mi placa/îmi placa mâine, poimâine, peste câteva zile sau într-o alta faza a menstruației;până și intensitatea și sonoritatea cu care aud sunetele din jur este influențată, astfel ca uneori aud cântecele(ascultate la liber, fără câști)sau sunetele mai tare, alteori mai încet, și câteodată chiar foarte încet sau mult prea tare fata de alta perioada a lunii.
La analizele hormonale nu mi-a ieșit nimic în neregulă.
Am înțeles ca ce am eu se numește, , Tulburare disforica premenstruala", dar eu sunt rău și cu o săptămână sau chiar cu 10 zile înainte de ovulație, deci ce legătură ar avea oare ovulația? Din 4 săptămâni cât are un ciclu menstrual, eu doar o săptămâna ma simt perfect bine, restul sunt influențate de schimbările hormonale din corp, iar eu știu ca neurotransmitatorii implicați în schizofrenie au legătură cu cei sexuali(estrogen, progesteron, testosteron).
Oare sa fie de vina faptul ca nu mi-am început viata sexuală, iar eu sunt la o vârstă fertila, de aici și stările astea mari de nervozitate?
Menționez ca ciclul mi-a venit la 9 ani și 8 luni prima dată, la 10 ani am avut prima hemoragie abundenta, fapt pentru care am luat anticoncepționale orale 6 luni pentru reglare, ca aveam hemoragii foarte mari care nu se opreau. Tot la 10 ani am fost diagnosticată cu pubertate precoce, intrucat m-am dezvoltat fizic foarte tare până la o vârstă, apoi creșterea mea s-a oprit brusc, în clasa a 4-a arătăm ca o femeie adulta, și aveam nivelul de estrogeni foarte ridicat(mi-a ieșit în analize, aveam și sâni foarte mari pentru vârstă mea).

Eu aceste stări din cadrul menstruației le am din decembrie 2021, deoarece, înainte cu doua luni(octombrie și noiembrie 2021), am făcut crize depresive foarte mari, puternice și severe din cauza ca m-am stresat prea tare pentru câinii și pisica mea, gândindu-mă ca nu voi fi în stare sa am grija de ei pentru mulți ani, eu fiind extenuata și lipsita de putere și randament fizic din cauza bolii și a tratamentului. Lucruri banale, până la urmă, pentru un om normal, sa hrănești și sa ai grija de o pisică și niște câini, dar pentru mine chiar a fost ceva îngrozitor si extenuant, foarte stresant, care mi-a provocat acele crize depresive severe cu plâns abundent, țipete, urlete și enorm de multa disperare. În consecință, am rămas cu anumite sechele, din cauza stresului, mi-a întârziat ciclul doua săptămâni la vremea respectiva, mi s-a agravat și starea psihică, a început sa-mi fie afectata inima și partea stângă pe baza neurologica și multe alte simptome pe care nu mi le mai amintesc. În următoarea lună, decembrie 2021, am avut problema asta cu ciclul, de care va povestesc, îmi aduc aminte ca nu am putut dormi vreo doua zile, aproape 3 absolut deloc, eram obsedată de muzica, dar fără sa o simt, aveam un comportament bizar, așa că am hotărât sa-mi cresc doza de injecție la 150 mg, pentru că mă simțeam extrem de rău. Restul detaliilor le știți.
M-am gândit să consult un ginecolog, însă vreau sa știu dacă a mai pățit cineva ca mine și are problema asta înainte de menstruație și de ovulație. Și ce mai vreau să menționez este faptul ca, tot în acest context, mi se umple capul de gânduri sexuale care sunt tot mai intense pe măsură ce menstruația/ovulația se apropie.
Va mulțumesc anticipat pentru răspunsuri! Aștept părerile voastre! O seara frunoasa în continuare!
6 comentarii
2
09-07-2023, ora 00:05
C.S.D.
Nu este medic/terapeut
C.S.D.
Toate femeile au probleme în perioada menstruației. Nu degeaba circulă tot felul de glume, meme-uri cu femei iritate fără motiv doar pt că sunt în acea perioadă din lună. La persoanele bolnave e mai rău.
Și la mine, depresia se intensifică chiar în acea perioadă. Sunt săptămâni în care sunt bine, sunt realistă etc. Vine perioada cu pricina și începe câte un gând răzleț. Apoi încep să-mi aduc aminte cum mi-am ratat viața etc. Și mă apucă o depresie și o anxietate de-mi vine să sun la urgență... Am început să văd cum eu însumi îmi fac rău prin gânduri de vinovăție pt lucruri asupra cărora nici n-am avut control. Când gândesc normal și pozitiv, parcă totul curge lin, atât în interiorul cât și în exteriorul meu. Când încep bau bau-urile să-și facă prezența, prin acea rezistenţă care o pun vieții, mă autosabotez. Chiar intenționez să lucrez cu lucruri acestea, pt că am identificat cam unde îmi tai singură craca de sub picioare.
De ce simți nevoia de sex exact când începe menstruația? Bună întrebare, în condițiile în care femeia simte nevoia mai intensă de sex după ce trece menstruația. De ce vin nervii, obsesiile se intensifică, comportamentele ciudate au loc tot atunci? Pt că, pe sistemul "Nu ești tu când ţi-e foame!", așa este și femeia la menstruație, nu mai este ea... e "posedată" :))) Nu degeaba îi era negat accesul în biserică când era în perioadă ei de "necurăție", nu era necurată fizic, se putea spăla, alta era de fapt "buba"...
1
09-07-2023, ora 09:37
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Mulțumesc frumos de răspuns, C.S.D! Din lucrurile pe care le-ai enumerat știam și eu o parte, doar ca nu am înțeles de ce de aproape 2 ani aveam aceste stări, având în vedere că înainte nu le-am avut. Da, ai dreptate, noi, bolnavele psihic, suntem mai vulnerabile și ne afectează mult mai mult perioada menstruala decât pe femeile fără probleme ca ale noastre. Însă totuși, nu-mi place cum ma comport în acele perioade ale lunii, menstruație și ovulație.
Foarte funny treaba cu, , posedarea" :))))).
Mulțumesc încă o data de răspuns! Multă sănătate și o duminică frumoasă! :D
2
09-07-2023, ora 10:30
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ C.S.D.

Nu te mai compara niciodata cu altii. Izvorul nu o sa se compare niciodata cu un fluviu. Are frumusetea lui.
1
09-07-2023, ora 14:53
user_253871
Nu este medic/terapeut
user_253871
de ce femeile au niveluri de stres ridicate cand sunt la menstruatie ?

chatgpt:
În timpul menstruației, femeile experimentează fluctuații hormonale, în special schimbări în nivelurile de estrogen și progesteron. Aceste schimbări hormonale pot influența diferite procese fiziologice și psihologice, inclusiv răspunsul la stres.

Estrogenul și progesteronul au interacțiuni complexe cu neurotransmițătorii și receptorii din creier care reglează starea de spirit și stresul. Estrogenul are efecte de îmbunătățire a stării de spirit, promovând sentimente de bine și reducând anxietatea. Pe de altă parte, progesteronul poate avea un efect sedativ și poate contribui la creșterea senzațiilor de oboseală sau iritabilitate.

În faza premenstruală, pe măsură ce nivelurile de estrogen și progesteron scad, unele femei pot experimenta schimbări de dispoziție, inclusiv o creștere a vulnerabilității la stres sau simptome emoționale asociate frecvent sindromului premenstrual (SPM), cum ar fi schimbări de dispoziție, iritabilitate sau anxietate. Aceste simptome pot intensifica răspunsurile la stres și pot face femeile mai susceptibile la niveluri mai ridicate de stres în timpul menstruației.

Este important de menționat că nu toate femeile experimentează nivele crescute de stres în timpul menstruației și există variații individuale. Alți factori precum stilul de viață, circumstanțele personale și sănătatea generală pot influența, de asemenea, nivelurile de stres. Dacă experimentați disconfort semnificativ sau perturbări în funcționarea zilnică legate de stres în timpul menstruației, se recomandă consultarea unui profesionist în domeniul sănătății pentru evaluare și sprijin suplimentar. Aceștia pot oferi îndrumări personalizate și opțiuni de tratament potențiale pentru gestionarea stresului și a oricăror simptome asociate.

Eu
daca ai observat ca reactiile emotionale excesive apar in special la menstruatie e important sa vorbesti cu un doctor.
banuiesc ca un ginecolog ajuta cu partea asta
1
09-07-2023, ora 16:17
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Mulțumesc mult, vcc(xtreme)! O sa consult un ginecolog cât de curând. Oricum, asta mi s-a recomandat si din spital. Mulțumesc foarte mult ca ai cautat informațiile acestea și că le-ai postat și aici!
1
10-07-2023, ora 11:50
C.S.D.
Nu este medic/terapeut
C.S.D.
Ai dreptate, Clara! E normal ca fiecare dintre noi să fie diferit. Dacă eram toți la fel, am fi clone iar asta sună extrem de plictisitor...
Doar că uneori mă uit la alte persoane cărora viața pare că le-a surâs, mă uit și la alții care sunt mult mai rău, poate paralizaţi de mici copii, și mi se pare că există cam multă nedreptate în lume.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Tulburarea disforica premenstruala

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: