Persistenta de canal arterial
Ce este persistenta de canal arterial? In urma unei ecografii pe cord, s-a pus acest diagnostic nepotelului meu in varsta de 1 an si 10 luni. Ce avem de facut in continuare? Se vindeca? Cum? Este necesara o protejare suplimetara a copilului, in ceea ce priveste efortul, alimetatia? Cu multumiri!
17 comentarii
Dupa ecografie nu ati fost indrumati nicaieri? Persistenta de canal arterial este o boala creeata prin persistenta unui vas de sange la nivelul inimii care, in mod normal, dupa nastere ar trebui sa se inchida.Prin neinchiderea lui creste cantitatea de sange din plamani. Daca acest canal arterial are un diametru sub 7 mm, copilul nu are mari probleme. Daca e mai mare de 7 mm copilul va raci usor si des la plamani, nu va creste in greutate si nu va putea face efort ca si ceilalti copii de varsta lui.E necesara ecocardiografia intr-o clinica de chirurgie cardiovasculara pentru a vedea exact situatia.Tot acolo stati de vorba cu chirurgul cardiovascular deoarece varsta optima pentru operatia acestor copii este intre 1 si 2 ani.Deci, daca diametrul canalului arterial este mai mare de 7 mm copilul trebuie operat.Va doresc mult sussces!
Am 25 de ani si am fost diagnosticata cu persistenta de canal arterial chiar dupa nastere. Cand eram mica parinatii nu au avut curaj sa ma opereze, iar cand am crescut nu am mai vrut eu. Nu m-am operat nici pana la aceasta varsta! Nu am nici un simptom care sa-mi aduca aminte ca am aceasta boala. In urma cu putin timp am fost la control la un cardiolog si mi-a sugerat ca ar trebui sa ma operez, deoarece de ce inaintez in varsta operatia va fi mai grea.Va rog sa-mi spuneti daca nu ma operez ce riscuri sunt? Pot avea un copil? Unde se poate face operatia cat dureaza si ce consturi implica?
Multumesc!
Andreea
Multumesc!
Andreea
buna andrea. ce ai facut pana la urma, te ai operat?
Buna! nu m-am operat nici pana in ziua de azi si nici nu cred ca o sa mai mai operez. eu ma simt bine, doar ca mi-e putin frica cand ma gandesc sa raman insarcinata daca o sa am probleme atunci.
buba ziua.va sfauiesc sa va faceti un consult cardilogic.pe viitor puteti avea probleme cand o sa ramaneti insarcinata, periclitand viata copilului.-
Multa sanatate.
Multa sanatate.
buna andreea.asa cum a scris si dr. iancovici poti sa ai probleme atunci cand vei ramane insarcinata.nu strica daca iti macar un consult la cardiologie.mai bine sa stai linistita acum decat mai tz sa nu ti para rau.asa ca eu nu as ezita pt o ati face o programare.tinem legatura :)
buna seara! de cand sunt mica fac controale periodice ( 1 data pe an), ultimul control l-am facut la clinica med life anul trecut in vara. canalul la mine este foarte mic (2 mm) de la nastere nu s-a inchis, insa nici nu s-a marit a ramas la fel. Exitta riscul ca peste cativa ani canalul sa se mareasca ?
Multumesc,
o seara buna
Multumesc,
o seara buna
buna ziua.in legatura cu problema dvs, pe 9 martie dr. Avraham Lorber din Israel, medic cu renume international gratie multitudinii si complexitatii de proceduri realizate, va veni la Spitalul Delta din Bucuresti, pentru rezolvarea a 4 cazuri de defecte septale.Pe data de 10 martie dr. Lorber va da consultatii persoanelor cu astfel de probleme.Este o sansa unica sa puteti discuta despre problema dvs cu un doctor specializat pe asa ceva si cunoscut la nivel international.Daca doriti va puteti face o programare la acest nr.- cel tarziu pana pe 9 martie.
multumim de informatie.e bine de stiu pt toare persoanele cu asemenea probleme
buna andreea.ai sunat? ai cerut cerut ceva informatii?
Buna, baietelul meu a fost diagnosticat cu persistenta de canal arterial de 13 mm. Dupa mai multe pareri de doctori am tras concluzia ca trebuie facuta operatie ca nu e de ales. Ne-am interesat in Germania si Grecia.La o clinica din Grecia mi-a fost indicat doctorul Thanopoulos ca fiind cel mai bun. Am aflat ulterior ca vine si in tara pt consultatii si operatii. Ne-am facut o programare si acum asteptam venirea lui. Dupa ce vom merge la consultatie va vom anunta cum a decurs totul.
Buna Magda, imi poti spune si mie cum decurge acest gen de interventie? Eu sunt dezamagita de doctori, am fost in mai multe locuri si toti imi spun sa astept desi eu am 24 de ani si un DSA de 9mm. Adevarul e ca pot sa depun efort ceea ce este ciudat, din ce am vazut la alti pacienti ei nu pot sa depuna efort. Practic eu nu am simptome insa daca as gasi o solutie simplificata pentru mine probabil as ajunge sa ma tratez..si spune-mi si mie te rog numele doctorului care realizeaza aceasta interventie si unde il pot gasi.
Multumesc
Multumesc
Sandik nu trebuie sa fi speriata.Din fericire avem alternativa la chirurgia pe cord deschis si se numeste interventie minim invaziva. Aceasta interventie se realizeaza sub anestezie generala si ca tehnica se folosesc catetere care sunt introduse pana la inima cu ajutorul unor ghidaje, apoi se introduce un dispozitiv de tip "umbreluta" care va acoperi defectul tau indiferent ca este vorba despre DSA, DSV, PCA sau PFO. Ulterior aceasta umbreluta se va endoteliza si tu nu vei mai avea probleme niciodata. Interventia dureaza intre 1 ora si 2 ore, iar la 24 de ore poti merge acasa fara probleme cu medicamentatia prescrisa de catre doctorii interventionisti.
Primii doctori care fac asta in tara sunt dl.dr.Dan Deleanu si un doctor din Grecia, Thanopoulos. Partea de ecografii inainte de interventie e realizata de o doamna doctor specializata in strainatate, pe nume Silvia Iancovici.
Iti doresc mult succes si te astept cu vesti bune aici!
Primii doctori care fac asta in tara sunt dl.dr.Dan Deleanu si un doctor din Grecia, Thanopoulos. Partea de ecografii inainte de interventie e realizata de o doamna doctor specializata in strainatate, pe nume Silvia Iancovici.
Iti doresc mult succes si te astept cu vesti bune aici!
Fetelor, toate care avem puii cu aceste probleme cred ca trecem prin aceleasi etape, singura deosebire fiind durata in care stai sub stres pana cand intalnesti oamenii potriviti sa te ajute. Tot asa prin recomandari am ajuns la dr. Alin Nicolescu spre exemplu, un doctor foarte renumit, caruia nu ii contesta nimeni cunostintele in domeniu, insa pe mine m a dezamagit. Nu vreau sa spun mai multe, nu vreau sa supar sau sa jignesc. Sunt aici sa va spun solutia optima...am auzit de medicina interventionala si cand am aflat ca se poate face si pentru malformatii cardiace am fost foarte multumita si am inceput cautarile. Fiind o tehnica ft noua la noi in tara e foarte important unde faci aceasta interventie. Pentru inceput auzisem de dl. dr. Dan Deleanu ca fiind un superspecialist.M am interesat unde il gasesc si am facut o programare. Zilele mele erau mai senine stiind ca puiul meu nu va fi taiat si traumatizat cu cicatrici toata viata. Mi am pus toata speranta in acest om, dar cand am ajuns acolo am gasit o armata de oameni care toti erau acolo sa ne ajute sa ne raspunda la intrebari. Primul contact a fost cu dna. dr. Silvia Iancovici pentru ecografii: o femeie frumoasa, calda si cu foarte multa rabdare sa ne explice tot sa ne arate ce vede ea pe acele ecografii. Diagnosticul a fost de DSA cu o alta marime decat cea gasita de dr. Nicolescu...dansa ne a inmanat CD urile cu tot ce s a intamplat in cabinet si evident un dosar scris. Apoi a venit ziua interventiei...cu multe emotii ne am indreptat spre locatie. Acolo totul era pregatit, ei ne asteptau...am intrat cu dl dr. Dan Deleanu in cabinet sa mai verifice si dansul tot inainte de interventie. interventia a fost realizata de Dr. DAn Deleanu si prof, Vasilos Thanopoulos, un doctor cu foarte multaa experienta din Grecia. Au urmat aproximativ 2 ore de emotii si stres, insa vazand ca totul a decurs in mod normal ne am linistit. Copila si a revenit foarte repede, iar urmatoarea zi am plecat acasa. De atunci ne intalnim cu dansii pentru control. Fata se simte foarte bine nici nu si a dat seama prin ce a trecut, a acuzat mici dureri la locul punctie dupa interventie dar in rest nimic. Sunt foarte fericita ca am putut sa i ofer copilului meu aceasta sansa si le multumesc acestor oameni minunati care salveaza vieti si le repara, zi dupa zi. Pana la urma s a dovedit a fi o poveste cu un final fericit. Va indemn si pe voi sa incercati un consult la dr. Silvia Iancovici iar apoi veti lua o decizie. Multa bafta si sper ca v am mai transmis un gram de incredere zambet
Buna, sunt din Braila si am 2 gemene minunate. Problema este ca una din ele nu ia in greutate. Au varsta de 5 ani, dar e vizibil cu ochiul liber diferenta dintre ele. Am fost la doctorul de familie si mi a spus ca poate fi din cauza faptului ca uneori unul din gemeni nu se dezvolta la fel de repede. Acest lucru l am mai auzit si eu din diferite imprejurari, insa sunt putin speriata...credeti ca e normal?
Bună!Am 15 ani şi visul meu este sa practic sport de performanta (fotbal) dar din cauza bolii mele de care sufar (persistenta de canal arterial)din nefericire nu-mi pot îndeplinii acest vis.Dacă mă operez O să fiu considerat ca un copil normal deci pot face fotbal?? Sunt din CLUJ.
Buna..la varsta de 3 ani am fost operata pe cord inchis pentru ca am fost diagnosticata cu persistenta de canal arterial, acum am 20 de ani, sun bine si ma simt bine, oamenii nu ma trateaza diferit si nici nu ma considera diferita. Am fos operata in Cluj si am primit cateva restrictii in ceea ce priveste efortul fizic exagerat. As vrea doar sa stiu daca aceasta "boala" se transmite genetic sau daca m-ar afecta la o posibila sarcina ? Multumesc !
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 9persistenta de canal arterial si foramen ovale
- 0Persistenta de canal arterial
- 1Copil 9 ani Canal arterial persisistent+artera coronara dreapta de mic calibru
Mai multe informații despre: Persistenta canalului arterial
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: