Osteopenie!

07-01-2010
mughetto17129
Nu este medic/terapeut
mughetto17129
Buna seara! De putin timp am fost diagnosticata cu osteopenie, am primit un medicament care se numeste "Alendronato Mylan generics, 70 mg compresse". Mentionez ca actualmente ma gasesc in Italia si medicul de familie de aici mi l-a prescris dar nu mi-a dat prea multe relatii!!!??? Intrebarea mea este cat de mult ma ajuta acest medicament, cat timp va trebui sa depind de acest medicament, care este alternativa de refacere a masei osoase? Mai adaug ca sunt la menopauza de sapte ani, azi am 50 si doar de doi ani a inceput aceasta demineralizare a oaselor. In urma cu sapte ani, la inceputul perioadei de menopauza am schimbat alimentatia bogata in grasimi animale, zaharuri, prajeli...cu o alta bogata in legume si fructe proaspete, lactate, baranzeturi, nuci, sucuri de legume si fructe, seminte de in si de susan, peste ton si sardina... Recunosc fara nici o retinere ca aceasta alimentatie m-a ajutat foarte mult, au disparut durerile de coloana, de articulatii in general, dar cu toate ca am facut aceasta schimbare de alimentatie degradarea osului inainteaza. Ce as mai putea face in plus pentru o asimilare mai mare a mineralelor ? Sunt dispusa la orice fel de tratament.Cu toata sinceritatea. M
9 comentarii
0
07-01-2010, ora 09:16
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
Datorita schimbarii majore pe care ati facut-o in alimentatie cel mai probabil este ca demineralizarea va incetini ritmul. Acidul alendronic ar trebui sa-l luati un an, dupa care sa refaceti testul ca sa vedeti beneficiul obtinut. Presupun ca luati o pastila pe saptamana. Dar depinde si de scorul T gasit. Ce valoare a avut acesta?
0
07-01-2010, ora 09:31
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Nu ati precizat singurul lucru esential: greutatea. Obezitatea determina si mentine osteroporoza (osteopenia).
Cel mai eficient tratament, si de altfel cel mai simplu (si in acelasi timp perfect gratuit), este reprezentat de mentinerea unei bune activitati fizice. Osteoporoza este o afectiune ce apare in lipsa stimularii mecanice a oaselor.
Prin urmare, daca sunteti supraponderala va trebui sa va normalizati greutatea, iar daca sunteti sedentara va trebui sa adoptati o viata mai activa. Rezultatele vor fi absolut spectaculoase in comparatie cu orice fel de tratament.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
09-01-2010, ora 11:17
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
Buna ziua! M-am intors.
Va trimit un material in care veti gasi multe lucruri de folos pentru ce m-ati intrebat.

ALIMENTAŢIA ŞI OSTEOPOROZA

La om, calciul din alimentaţie se absoarbe numai în proporţie de 25-35 %, şi aproximativ 150 mg pe zi se reîntorc în intestin, prin secreţiile digestive. Pe lângă aceasta există nişte " hoţi" de calciu. Principalul hoţ este reprezentat de proteinele animale din hrană. Fiecare gram de proteină animală consumat - indiferent că provine din lapte, brânzeturi, ouă sau carne- creşte eliminarea urinară de calciu cu aproximativ 1, 5 mg. Acest lucru se întâmplă din cauza aminoacizilor cu sulf din componenţa proteinelor şi care cresc aciditatea sanguină şi astfel eliminarea calciului prin urină. DECI, riscul de a face osteoporoză şi de a o întreţine creşte la persoanele cu un regim alimentar prea acidifiant.
Dar mai sunt şin alţi "hoţi" de calciu între care sarea, care creşte eliminarea urinară a calciului. Ingestia de sare nu ar trebui să depăşească 2-3 g pe zi.
În schimb potasiul care se găseşte din abundenţă în cartofi, zarzavaturi şi fructe, protejează împotriva pierderii de calciu contribuind la menţinerea densităţii osoase.
Alimentele bogate în acizi graşi de tip omega-3 ( ca de pildă uleiul de rapiţă, seminţele şi uleiul de in, nucile şi peştele-somon, ton, macrou, hering ) protejează de osteoporoză, după cum scad şi riscul de boală coronariană, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, poliartrită reumatoidă, tulburări autoimune şi cancer.

Prin contrast alimentele bogate în acizi graşi de tip omega-6 cresc riscul de boală (ulei de floarea soarelui şi din germeni de porumb).
ALIMENTE PUTERNIC ACIDIFIANTE
- toate produsele de origine animală: peşti, moluşte, raci, carne de vită, oaie, pasăre, porc, ouă, slănina şi brânzeturile, inclusiv brânza de vaci.
ALIMENTE CU ACŢIUNE ACIDIFIANTĂ MEDIE
- orz, ovăz, linte, porumb, orez, secară, grâu, naut, alcool, îndulcitoare artificiale, cacao, cafea, alimente prăjite, gem, îngheţata, zahăr, miere, nuci, uleiuri, paste făinoase

ALIMENTE SLAB ACIDIFIANTE
- prune, afine, uleiuri

ALIMENTE PUTERNIC ALCALINIZANTE
- fructe uscate (caise, smochine, stafide), măsline, sfeclă de zahăr, păpădie, melasă

ALIMENTE CU ACŢIUNE ALCALINIZANTĂ MEDIE
- majoritatea fructelor: ananas, caise, banane, curmale, mure, cireşe, agrişe, coacăze, lămâi, portocale, zmeură, mango, nectarine, piersici, mandarine
- majoritatea zarzavaturilor: sfeclă roşie, castravete, morcov, ţelină, gulie, păstârnac, lăptuci, cartofi, dovleac, varză acră, salată
- unele legume: mazăre, fasole lima, unele soiuri de nuci, ca migdale şi nuca de cocos.

ALIMENTE SLAB ALCALINIZANTE
- fructe : mere, pere, pepene galben şi roşu, fragi, căpşuni, gutui
- unele cereale : mei şi sorg
- unele legume : fasole, soia,
- zarzavaturi : sparanghel, broccoli, varză, conopidă, vinete, nap

Într-o alimentaţie sănătoasă, 75% dintre alimente ar trebui să facă parte din grupa alcalinizantelor şi 25% să fie acidifiante.


VITAMINA D

În mod natural Vitamina D se găseşte în puţine alimente. Avocado este obună sursă, untura de peşte la fel.
Expunerea regulată la soare, pe lângă efectul antidepresiv, ajută şi la ameliorarea densităţii osoase. Inclusiv iarna, expunerea la soare a feţei şi a mâinilor câte 10-15 minute, de trei ori pe săptămână, este suficientă pentru sinteza vitaminei D.


ACTIVITATEA FIZICĂ ŞI OSTEOPOROZA

Activitatea fizică oferă cele mai mari beneficii de lungă durată, mai ales dacă este iniţiată înainte de pubertate. Dar, niciodată nu-i târziu!
Doar mersul moderat nu este suficient pentru a opri pierderea de masă osoasă, legată de vârstă!
Efectul exerciţiului fizic nu este determinat atât de durata, ci de frecvenţa şi intensitatea acestuia.
Mersul repede, urcatul scărilor, purtarea de greutăţi, alergările de câţiva paşi cu întoarceri şi opriri bruşte, precum şi munca în grădină sau gospodărie au totuşi un efect pozitiv asupra masei osoase a întregului schelet.
Efecte deosebit de bune se pot obţine, fără a fi nevoie de a ieşi din casă, prin antrenamentul cu greutăţi mici (0, 5-1 kg), de 2-3 ori pe săptămână câte 15-30 de minute. Cu ajutorul acestor mici greutăţi în mâini, se poate solicita nu numai musculatura membrelor superioare şi a toracelui, dar şi aceea a regiunii dorsale, a abdomenului şi a membrelor inferioare. Pe lângă efectul asupra scheletului şi a masei musculare, aceste exercitii pot preveni sau influenţa obezitatea, ameliorează psihicul şi sistemul imunitar.

DECI : modul cel mai eficient de a evita osteoporoza este de a atinge o masă osoasă optimă pentru potenţialul genetic al fiecăruia şi de a o reţine cât mai mult timp cu putinţă, printr-o alimentaţie cu cât mai puţine proteine animale şi printr-o viaţă cu multă activitate fizică.

Tratament cu gemoderivate: (in masura in care in prospect nu au la contraindicatii boala dv.)
- EXTR.MLĂDIŢE DE MERIŞOR DIMINEAŢA
- EXTR.MLĂDIŢE SEQUOIA LA PRÂNZ
- EXTR.MLĂDIŢE DE MUR SEARA, TIMP DE 2 LUNI.
SE CONTINUĂ CU REDUCEREA ÎN FIECARE LUNĂ A NUMĂRULUI DE PICĂTURI (30, 20, 15) PÂNĂ LA O CURĂ DE 6 LUNI
- OSTEOCYNESINE 3 X 2 COMPRIMATE SUBLINGUAL PE ZI, 10 ZILE/LUNĂ

(S-ar putea sa gasiti si ceva greseli de redactare dar nu am mai avut timp sa corectez)
sanatate!
0
11-01-2010, ora 00:26
mughetto17129
Nu este medic/terapeut
mughetto17129
Buna seara! M-am intors si eu! Va multumesc din suflet pentru materialul trimis, va fi foarte necesar pentru mine. Vreau sa adaug urmatoarele:in timpul tratamentului cu acidul alendronic ( am inceput deja sa iau o pastila pe saptamana) este indicat sa iau si Calciu cu vit. D sau sau nu?Va intreb aceasta pentru ca inainte luam constant Calciu stiind ca organismul meu nu-l mai produce. Va fac cunoscut scorul gasit la analiza: L1=-0, 4 L2=-1, 3 L3=-1, 4 L4=-1, 3 L1-L4=-1, 1 L2-L4=-1, 3, , doar la coloana s-a gasit osteopenie la sold este in valori normale.M
0
11-01-2010, ora 00:57
mughetto17129
Nu este medic/terapeut
mughetto17129
Stimate Dl. Doctor, am citit mesajul dv, si va raspund la intrebare, am 56 kg, 1, 65 inaltime(daca o mai am atata, nu stiu!!)Dupa cum se vede nu am o greutate exagerata pentru ca m-am preocupat permanent stiind ca kilogramele in plus fac presiune asupra coloanei. Ceea ce nu am evitat este sedentarismul care imi face rau, eu fiind o persoana activa, preferam mersul pe jos in aer liber. Asa cum am scris, sunt in Italia unde lucrez in familie, ceea ce ma obliga sa stau in casa mai mult decat doresc. Nu m-am gandit absolut deloc, ca acest tip de munca imi degradeaza sanatatea, ma refer la lipsa miscarii fizice. Eram constienta ca ridicarea de greutati(in cazul meu de aprox 50 kg/zi de mai bine de 25 de ori) imi dauneaza dar am invatat sa ridic cu genunchii indoiti ceea ce pana acum m-a ferit de probleme mai grave!! Oricum sfatul dv este incurajator pentru mine. Chiar inainte de a ma inscrie pe forum voiam sa abandonez acest tip de munca cu un altul mai putin solicitant.Ce ma sfatuiti?
0
11-01-2010, ora 08:00
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
Buna dimineata!
Imi pare bine ca gasiti materialul de folos.
In ceea ce va priveste cred ca am punctat faptul ca schimbarea alimentatiei a fost o masura excelenta, iar de greutate nu am amintit deoarece am sesizat din primul mesaj ca aveti o greutate normala.( al doilea mesaj cred ca nu era pt. mine).
Deci in ceeace priveste alimentele nu mai aveti decat de ajustat putin, dupa propriul gust dieta personala.
La valorile scorului T iesite, nu era neaparat necesara introducerea bifosfonatilor. Dar luind macar jumatate de an stopati evolutia osteoporozei. La 6 luni refeceti testul si daca valorile se mentin sub -1, 5 eu as fi de parere sa nu le mai luati, ci sa mergeti pe ideea dietei. ( oricum ei se introduc cam de la valoarea -2, dupa unii, -2, 5 dupa altii!) Apoi refaceti testul anual.
In perioada iernii expunerea la soare fiind redusa ar trebui sa luati Vitamina D cate 800 U.I. pe zi pana in luna mai. Calciu cate 500 mg. pe zi. (sau un preparat cere le contine pe amandoua; va dau ca exemplu Calciu 1000 D3 care se gaseste la noi).
Munca ce o depuneti, cu conditia sa nu va, , betegiti" coloana, si constat ca si pentru aceasta ati luat unele masuri (felicitari!), solicita muschii exercitand astfel tensiuni asupra oaselor care sunt benefice in prevenirea osteoporozei.
Deci una peste alta sunteti pe o cale buna.
Va urez multa sanatate, putere de munca si un An Nou fericit !
0
02-07-2011, ora 02:23
mughetto17129
Nu este medic/terapeut
mughetto17129
Buna seara! Ma intorc pe forum dupa mai bine de un an si jumatate. Sunt tot acolo unde eram si in 2009, in Italia.Inainte de toate as vrea sa fac corectarile necesare deoarece dupa putin timp am observat gresala mea. Este vorba de rezultatul radiografiei la coloana. Am furnizat scorul Z in loc de scorul T gresind rubrica!! In 2009 rezultatul era acesta: Scor T L1= -1.4, L2= -2.3, L3= -2.4, L4= -2.3, L1-L4= -2.1, L2-L4= -2.3. Clar ca buna ziua ca era vorba de osteopenie!!!Dupa un an si jumatate de tratament cu Alendronat am facut din nou radiografia pentru a afla ce rezultate produce acest medicament. Va fac cunoscut ca incepand cu luna octombrie a anului 2010 am inceput o gimnastica usoara in centru Fitness, gandindu-ma incontinuu la cele sugerate de dl. doctor Uscatu cum ca activitatea fizica face bine oaselor. Va multumesc din inima pentru sfatul pe care mi l-ati dat de a practica miscarea. Cu toate ca exercitiile erau si complicate uneori (Yoga si Pilates) am bagat de seama ca nu sunt asa de blocata la articulatii precum credeam. M-am simtit ca in timpul scolii cand eram o mare iubitoare de sport!!! De ce am lasat miscarea nici eu nu stiu!! Mai adaug ca din februarie 2011 am consultat un doctor in nutritie care mi-a schimbat alimentatia complet (diferit de ceea ce eu aveam inainte, vegetariana).N-as dori pentru nimic in lume sa abandonez acest nou mod de alimentatie care mi-a adus im primul rand sanatate si apoi noi gusturi, noi retete. Dupa trei luni de dieta am facut analize sa aflu cum stau cu sanataea. Analizele sunt modifiacate in bine foarte mult comparativ cu cele din noiembrie 2010.Intre timp am slabit de la 56kg la 50.9 kg si asta ma nelinistea mult de tot gandindu-ma la alte complicatii. Tiroida functioneaza bine dupa cum arata rezultatele. A venit si vremea sa refac radiografia la coloana. S-a gasit in felul urmator:scorul T L1= -1.3, L2= -2.2, L3= -1.8, L4= -1.9, L1-L4= -1.8, L2-L4= -2. (de data asta n-am mai grasit rubrica!!) Voiam sa va fac cunoscut ca situatia mea s-a ameliorat. Am inceput sa citesc tot felul de carti catre ma ajuta sa cunosc noi metode de a incetini aceasta cumplita maladie care se chiama osteoporoza. Astept din nou sfaturi si mai mult in legatura cu greutatea mea. Ce ar putea fi in neregule cu mine cand eu ma simt destul de sanatoasa? Din septembrie2009 pana azi 02.07.2011 am slabit 11kg nu stiu ce se petrece cu mine ? Ce ma sfatuiti? Cu multa consideratie.M
0
02-07-2011, ora 11:40
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu am inteles exact: in momentul de fata regimul D-voastra este vegetarian sau nu??
In cazul in care regimul actual este vegetarian, se explica perfect scaderea ponderala: organismul nu are proteinele necesare supravieturii, prin urmare incepe sa consume proteinele proprii din muschi, ficat sau alte organe (subminate de carenta unor proteine si vitamine vitale, ce e gasesc doar in fibra animala).

Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
27-07-2011, ora 17:31
mughetto17129
Nu este medic/terapeut
mughetto17129
Buna ziua dl. doctor ! In prezent nu sunt vegetariana. Nutritionistul pe care l-am contactat mi-a introdus si carnea in alimentatie ( de pui si iepure) desi dupa aprox 10 ani de vegetatiana nu prea mai am apetit de carne, dar o data pe saptamana o accept. Asa cum am explicat mai sus sunt deosebit de multumita de noua alimentatie pe care o gasesc sanatoasa si in acelasi timp gustoasa. Mananc bine as putea spune, si diversificat, nu sar mesele le respect chiar daca seara nu prea am foame mananc pentru ca stiu ca trebuie sa alimentez organismul in mod regulat cu substantele necesare.Am in meniu si branzeturi (doar de oaie in rest toate celelalte lactate mi s-au scos din alimentatie pe motiv ca am o acidoza intestinala), peste, oua. Mi-am pus de multe ori problema daca nu ar fi de la stress, dorm putin din cauza tipului de munca pe care o fac. In general nu ma simt slabita de puteri ba mai mult am forta mai mare ca altadata, dar nu ma pot accepta asa de slaba cum n-am fost nici acum 30 de ani. Cum pot dezlega misterul? Cu aceiasi consideratie, M
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Osteoporoza
  •