Nu imi vine sa fac scaun.

28-07-2016
MariL
Nu este medic/terapeut
MariL
Am 15 ani si din totdeauna am avut o problema cu scaunul. Obisnuiam sa fac o data-de doua ori pe saptamana, dar in ultima luna ma ajunge la o saptamana jumate-doua, fara sa simt nevoia sa ma duc la baie, si ca sa ma duc sunt nevoita sa iau pastile laxative, ceaiurile nu functioneaza. Mananc normal, nu am nicio problema, nu ma doare burta, doar ca oricat as incerca nu pot sa fac scaun. Ceva sfaturi? Ar trebui sa consult un medic? Si daca da, ce fel de medic si ce as putea sa am?
2 comentarii
0
28-07-2016, ora 13:22
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Alimentatia „normala” nu este o descriere foarte relevanta. Este necesara o evaluare nutritionala amanuntita pentru a determina daca alimentatia este corespunzatoare pentru nevoile organismului si normalizarea tranzitului intestinal.

Modificarile din ultima luna, independent de alimentatie (conform spuselor dvs. nu ati modificat nimic in dieta zilnica), ar putea fi semnul unei afectiuni intestinale de aceea este indicat sa consultati un medic specialist in gastroenterologie pentru a stabili care este cauza.

Lipsa fibrelor din alimentatie, dar mai ales fibrele vegetale numite lignine, care se gasesc in legumele verzi si fructele consumate intregi, impreuna cu coaja, ar putea favoriza intarzierea scaunului. La fel si lipsa hidratarii corespunzatoare, absenta activitatii fizice sau sedentarismul (petrecerea mai mult de 2 ore in pozitie sezanda) de asemenea pot influenta negativ tranzitul.

Diminuarea peristaltismului intestinal (miscarile peretilor intestinali care asigura inaintarea bolului fecal pana la eliminare) ar putea fi una dintre cauze. Pana la realizarea investigatiilor medicale realizate la recomandarea specialistului, ati putea incerca sa consumati alimente care stimuleaza peristaltismul, cum sunt: strugurii, perele, prunele, chiar si sucul obtinut din acestea, mai ales daca nu sunt foarte coapte. De asemenea, laptele si lactatele, datorita continutului lor bogat in lactoza, ar putea accelera tranzitul.

Mai puteti incerca gimnastica abdominala si anorectala (contractia voluntara a anusului si a abdomenului, timp de 10-15 secunde, pe parcursul zilei).

Este important sa va setati un ritual, de exemplu:
- dimineata cand va treziti sa consumati un pahar cu apa;
- sa luati micul dejun in jurul aceleasi ore
- incercati sa va creati un orar de mers la toaleta
- incercati sa va relaxati si sa nu dezvoltati o preocupare excesiva fata de aceasta situatie (constipatia)..

Nu utilizati laxative sau orice alte medicamente decat la indicatia medicului! Utilizarea acestor produse farmaceutice grabeste golirea intestinului, iar absorbtia nutrientilor nu se mai produce si astfel va puteti crea diverse deficite.

Cea mai inteleapta decizie este sa te consulti cu parintii si sa apelati la un gastroenterolog. In urma investigatiilor se poate stabili cauza tulburarilor de eliminare a scaunului si ulterior tratamentul cel mai potrivit pentru dvs.

Multa sanatate, iar daca mai ai intrebari sau nelamuriri nu ezita sa le adresezi!
0
28-07-2016, ora 14:09
MariL
Nu este medic/terapeut
MariL
Va multumesc, o sa ascult sfaturile dumneavoastra.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: