Neoplasm de rect mediu hemoragic T3N2M1

11-07-2014
gabriela_84
Nu este medic/terapeut
gabriela_84
Buna ziua!
Tatal meu, in varsta de 63 ani, fost diagnosticat cu tumora maligna a rectului/tumora maligna secundara a ficatului; NEOPLASM DE RECT MEDIU HEMORAGIC T3N2M1 stadiul IV.
pe 04 iunie 2014 se intervine chirurgical sub AG cu IOT si intraoperator se deceleaza formatiune tumorala de rect mediu, de cca 4-5 cm diametru, proeminenta in lumen, de consistenta crescuta, limitata la peretele rectal, cu multiple adenopatii voluminoase loco-regionale.Macroscopic si palpator se identifica la nivelul ambilor lobi hepatici multiple determinari secundare hepatice cu diametre intre 0, 5-2cm.In aceste conditii interventia se considera paleativa si se practica rezectie recto-sigmoidiana cu colostoma iliaca stanga terminala definitiva(redau din fisa de externare).
Dupa 7 zile a fost externat, am asteptat rezultatul anatomo-patologic ca sa putem merge la oncolog.Dupa 4 sapt a venit si rezultatul, am mers la oncolog acum cateva zile si sapt.viitoare luni, tata se va interna.
Nu stiu nimic decat ca starea lui este avansata, dl chirurg dupa ce a venit rezultatul anatomo-patologic nu a spus decat;cancer confirmat, ceea ce stiam deja.Oncologul nu mi'a spus nimic, nimic, a zis ca mai discutam dupa ce vede rezultatul analizelor viitoare pe care le va face la oncologie.
Va rog mult, dle RaulDuke, dati'mi cateva explicatii, sunt disperata, tata nu se simte bine.Am toate datele, rezultatulexamenului CT, rezultatul anatomo-patologic, le redau daca este nevoie. Initial, doctorul chirurg, imediat dupa operatie a spus ca a extirpat toata tumora, dupa 2-3 sapt a spus ca nu a putut fi extirpata in totalitate si asta ma sperie. Inca ceva, initial doctorul chirurg spunea ca se poate face chemoembolizare, daca am scris corect, pt ficat., apoi a spus ca nu se poate, nici macar transplant de ficat.
In speranta ca nu v'am pliictisit, multumesc anticipat! Sanatate !
13 comentarii
0
12-07-2014, ora 11:33
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
poti sa-mi dai un mesaj pe privat daca vrei, pentru ca sa-mi trimiti pe undeva un scan dupa investigatii. am nevoie de mai multe date medicale pentru a putea raspunde la intrebari despre detalii.
0
13-07-2014, ora 12:14
gabriela_84
Nu este medic/terapeut
gabriela_84
Buna ziua! Va multumesc ca ati raspuns! Nu am gasit nici o optiune ca sa pot atasa documnte scanate.Va redau rezultatul anatomo-patologic:
Piesa trimisa: 13 blocuri/HE, VG /piesa de rezectie rectosigmoidiana
Descr.macroscopica:piesa de colectomie segmentara cu lungine 24, 5cm, circumferinta la nivelui transei proximale de 9cm, iar la cea distala de 12cm.In contact cu transa distala se identifica o leziune ulcero-infiltrativa ce ocupa 55% din circumferinta intestinala.Leziunea are margini burjonate, hemoragice, baza granulara, cenusiu-violacee, consistenta crescuta.Pe sectiune, aspect cenusiu slaninos si infiltreaza peretele intestinal pana la nivelul tesutului adipos pericolonic avand o grosime de 1, 5cm pliurile mucoasei restante sunt sterse.Tesutul adipos pericolic de aspect lobulat, galbui-rosietic, consistenta elastica.
Descr.macroscopica: Bloc 1-transa proximala-perete intestinal cu infiltrat limfocitar si hiperemie.
Blocurile 2, 3-transa distala-cu invazie de adenocarcinom
blocurile4, 6-proliferare neoplazica maligna epiteliala cu pattern granduliform ce invadeaza in totalitate peretele intestinal.
Accentuata inflamatie granulomatoasa disecanta cu focare de necroza gemoragica.Vase capilare cu emboli tumorali.
Tesut nervos periferic cu inflamatie granulomatoasa.
Tesut adipos peritumoral cu invazie de adenocarcinom si inflamatie granulomatoasa.
Blocurile 8-14 A)8limfoganglioni cu dimensiuni intre 0, 5-1cm, dintre care 6 cu invazie carcinomatoasa.
B)tesut vascular cu prezenta de trombi hematici intraluminali.
S-au examinat 8 limfoganglioni, dintre care 6 cu invazie carcinomatoasa.
Concluzie:carcinom intestinal cu pattern glanduliform moderat diferentiat cu invazie in seroasa.
pT3N2Mx (G2) asa scrie aici desi se stie ca e M1 la ficat
Mai scriu un mesag cu rezultatul CT si markerii tumorali.
0
13-07-2014, ora 12:29
gabriela_84
Nu este medic/terapeut
gabriela_84
Examinare CT abdomino-pelviana nativa si cu s.c iv: ( facut inainte de operatie):
-ficat ortotopic cu imensiuni normale prezinta multiple formatiuni nodulare si macronodulare difuz distribuite la nivelul ambilor lobi hepatici, cu diametre axiale max 44/30 mm la nivelul segmentului VIII hepatic, hipodense spontan, hipocaptnate unele cu arii centrale de necroza si aspect in cocarda, compatibile cu determinari secundare tumorale.
-colecist fara calculi hiperdensi spontan, fara dilatatii de arbore biliar.
-splina, pancreas, glande suprarenale, rinichi fara particularitati notabile CT
-vezica urinara cu distensie corespunzatoare, uniforma
-prostata cu diametre axiale max 42/24 mm
-absenta lichidului intraperitoneal
-la nivelul sigmoidului distal si jonctiune recto-sigmoidiana se pune in evidenta ingrosare parietala neregulata, de max 16 mm, pe o lungime de aprox 65 mm, mai exprimata pe versantul lateral stang, iodofila, ce asociaza aspect discret densificat in benzi al grasimii perisigmoidiene si mici adenopatii la acest nivel de max 10/7 mm
-adenopatii la nivelul sinusului cardio frenic drept ci diametre axiale max11/6 mm, la nivelul hilar hepatic, partial necrozate de max 28/22 mm, paraaortic 12/7 mm si rectale superioare 13/9 mm
Markerii tumorali inainte de operatie: CA 19-9: 5426
CEA:338
AFP 0.98. Dupa operatie nu mai stiu, nu scrie nicaieri, cu siguranta o sa faca d-na oncolog.
va scriu si VSH:110
0
13-07-2014, ora 12:48
gabriela_84
Nu este medic/terapeut
gabriela_84
Nu va mai intreb de reactiile adverse ale chimioterapiei pt ca ati mai explicat si am citit pe forum, la fel parca am citit ca stadiul IV este incurabil, ceea ce se poate face este prelungirea vietii.Este corect?
El are G2-moderat diferentiat, este un semn bun? (daca pot spune asa data fiind situatia) EL are T3N2, am vazut ca putea fii si T4N3.
E ceva favorabil in toata situatia? vreau sa sper dar nu stiu in ce.
Spuneti'mi va rog ce se poate obtine, in cel mai fericit caz dupa chimioterapie? Metastazele se pot micsora sau din multiple sa fie mai putine? Cu rezultate bune dupa chimioterapie poate face ceva pt ficat? operatie, chemoembolizare?
Sa inteleg ca dupa operatie au mai ramas tesuturi canceroase? Ce se poate face?
Exista riscul si de alte metastaze?Pe tata il dor picioarele foarte tare si m'am gandit sa'l intreb pe chirurg de metastaze osoase, mi'era teama. raspunsul dansului a fost ca de regula pacientii cu probleme ca ale tatului meu se sting cu metastaze doar la ficat. A spus in general, ca nu e cazului tatalui meu. De ce nu e cazul tatului meu, a spus doar sa ma linisteasca?
Imi cer scuze pt avalansa de intrebari, si cred ca as mai avea dar nu vreau sa va acaparez tot timpul.
Speram sa aflu mai multe de la oncologul care il interneaza, insa aveti dreptate, sunt multi pacienti si timpul limitat.De abia fugea dna doctor si pe sectie si la consultatii.
Trebuie sa va spun ca tata are si afectiuni cardiovasculare si neurologice in tratament. Fibrilatie atriala si flutter, are tratament cu anticoagulant, Sintrom.Sechele AVC ischemic vertebro-bazilar(in octombrie 2013 a facut AVC), HTA GRIII, hemipareza dreapta spastica si ataxica, sindr. depresiv secundar.
Multumesc anticipat!
0
13-07-2014, ora 14:43
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate antecedentele pe care le mentionezi vor face administrarea tratamentului citostatic FOARTE COMPLICATA! nu cred ca se va putea folosi o terapie mai noua, numita "antiangiogenica", cu un produs cu aprobare de la casa numit Avastin, caci acesta poate complica si mai mult riscul cardiovascular si de un nou AVC, este un medicament reputat cu efecte adverse de tipul trombozelor sau sangerarilor... deci teoretic posibil, practic foarte greu si riscant. oncologului nu ii va placea asta, deci nu cred ca va propune tratament cu avastin, cel putin nu de la inceput. de asemenea, nu cred ca va putea primi chimioterapie orala, ceva numit "capecitabina" sau Xeloda (acum exista si alte generice), care desi confortabil de folosit, au o interactiune serioasa cu sintromul, putand sa creasca INR-ul incontrolabil si deci riscul de sangerare. probabil va fi nevoie de o camera subcutana si administrare continua de un citostatic numit flurouracil, odata la 2 saptamani, cu oprirea sintromului in acea perioada (iarasi lucru complicat).
ce iti mai pot recomanda, si cu siguranta se indica, este sa iei blocurile de parafina de la anatomie patologica si sa le duci la un laborator privat pentru un test care se numeste MUTATIA K-RAS si N-RAS. acest test va ajuta la a spune daca poate sa i se dea un alt citostatic nou, cu aprobare, numit Cetuximab. acesta se foloseste impreuna cu citostaticele clasice si da rezultate mai bune ale tratamentului.
in rest maximul care se poate obtine cu chimioterapie, la cazul pe care il relatezi, cu metastaze nerezecabile de la inceput, este o prelungire a vietii, posibil chiar si de cativa ani, din pacate cu pretul unor riscuri si toxicitati legate de tratament pe care nu poate nimeni sa prevada cum il va tolerat (unii il tolereaza ca pe o plimbare in parc). de asemenea exista riscul unei recidive locale, care sa puna iar problema unei ocluzii intestinale, din moment ce, se vede din analiza histopatologica, chirurgul a operat prin tumora si evident a ramas ceva din ea local, pe intestin/rectul restant.
momentan prognosticul tine cel mai mult de cum va suporta tratamentul, restul, cu G si astea, nu prea mai conteaza. va urez remisie completa si indelungata !
0
13-07-2014, ora 16:27
gabriela_84
Nu este medic/terapeut
gabriela_84
Deci e un pacient dificil.sa speram ca vor face tot ce e posibil in situatia data. La fel si cu operatia, eram riscuri mari, infarct, samgerare masiva, dar au rezolvat cu transfuzii si a trecut cu bine, chiar s'a refacut binisor dupa operatie. Acum oboseste foarte foarte repede, chiar si pana la baie, si cand mananca oboseste. Eu speram ca tata sa nu fie internat, vroiam sa mergem cu el ori de cate ori era nevoie. Acum imi dau seama ca tocmai datorita problemelor pe care le are vor sa il tina sub observatie.O intrebare mai am. Stiu ca nu va place 'daca faceam', 'daca mergeam', daca, daca..Insa am mustrari de constiinta, trebuie sa'l opereze alt doctor si si am decis eu alta varianta. Credeti totusi ca operatia ar fi putut fi cu suuces? Mai poate fi operat a doua oara pt ceea ce a ramas?
Am inteles ca depinde mult cum va tolera chimioterapia, insa ceea ce ma doare foarte tare este ca tata nu si'a vazut nepotii, sunt necasatorita si as vrea sa stabilesc data nuntii, sa fac un copil, macar lucrurile astea sa le vada. Credeti ca va putea duce boala pana atunci? Mi1e si frica sa stabilesc o data a nuntii...
Administrare continua cu flurouracil? Adica perfuzie de 52 ore?
Va urez sanatate, dumneavoastra si familiei dumneavostra !
0
19-07-2014, ora 08:20
gabriela_84
Nu este medic/terapeut
gabriela_84
Buna ziua !
Am primit doar vesti proaste.Dr.oncolog a spus ca tata mai rezista 1-2-3luni cu tot cu chimioterapie. a facut marti oxaliplatin, tolerat foarte bine.Peste 21 zile va face tot oxaliplatin, cu o doza mai mare, a spus dansa. Despre avastin au spus ca nu se foloseste in stadiul IV, doar la II si III. Cu cetuximab ei nu lucreaza.Inainte de tratament, am fost la cardiolog pt electrocardiograma si ecografie cardiaca, dna cardiolog mi-a zis ca poata sa faca si sa suporte chimioterapia, desigur cu riscul toxicitatii pe care ni'l asumam. Cu toate astea, oncologul a zis ca datorita bolilor asociate nu poate face mai mult. NU pot sa stau 1-2 luni si sa ma uit la tata cum se stinge.
Sa'l duc in alta parte, sa mergem la Bucuresti?
0
19-07-2014, ora 09:59
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
daca aveti unde sa il tineti, desigur ca poti sa il aduci si la bucuresti. insa iti dai seama ca poate sa fie greu sa vii cu el pentru fiecare consultatie si tratament, odata la 3 saptamani sau 2 saptamani cand i se pune perfuzia si poate si mai des. de asemenea, pentru a-i face tratamentul sub forma de internare, ma tem ca locurile disponibile sunt putine si ati avea tot destul de mult de asteptat.
daca l-as vedea eu personal si as putea sa evaluez starea lui, asta as face: m-as mentine pe un singur citostatic, in cazul de fata oxaliplatin, la nevoie mai existand si inca unul, si i-as cere testarea acestei gene numita K-RAS/N-RAS, care din pacate poate costa si ea destul de mult, pentru a vedea daca e loc de cetuximab. avastin nu va primi sigur, tocmai din motivul pe care ti l-am spus: bolile celelalte de inima, fibrilatie, AVC, etc. altfel ai inteles gresit: tocmai pentru stadiul IV e indicat.
in rest, pe langa partea de oncologie si citostatice, poate ar trebui sa incerci sa-l duci la fundeni pentru o interventie numita chemoembolizare, care poate fi utila, mai ales daca boala e localizata doar in ficat. de unde sunteti ?
0
19-07-2014, ora 10:21
gabriela_84
Nu este medic/terapeut
gabriela_84
Din Constanta.Sunt dezorientata, terminata psihic.Despre chemoembolizare ne'a spus chirurgul inainte de operatie, ca poate face si ca poate raspunde bine si la chimioterapie. Insa dupa operatie a zis ca nu mai intra in discutie chemoembolizarea care oricum nu se face la Constanta spunea dansul, pt ca sunt sute de metastaze la ficat, asa a vazut dansul macroscopic si palpator.Despre Avastin nu eu am inteles gresit, eu stiu ce ati spus dvs anterior, chiar am vazut pe forum bolnavi de cancer colon cu metastaze si depuneau dosarul pt avastin si cetuximab. Asistenta dnei oncolog mi'a spus ca nu se foloseste in stadiul IV si despre cetuximab ca ei nu lucreaza cu el.Am vorbit cu asistenta pt ca dna oncolog e inabordabila si mereu pe graba.Tocmai de asta spun sa ma duc undeva sa cer alta parere, nu pot sa stau sa privesc. E adevarat, tata e greu transportabil, oboseste foarte foarte repede, probabil i'ar fi foarte greu pe drumuri pana la Bucuresti.
Oxaliplatin actioneaza si pt metastazele de la ficat?
Pe biletul de iesire de la oncologie am mai vazut metastaze ganglionare subdiafragmatice, despre care nu stiam si nu am nici o idee ce sunt.
0
19-07-2014, ora 10:45
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, oxaliplatin actioneaza si pe metastazele din ficat si pe altele, daca mai sunt, de exemplu ganglionare, dupa cum spui. ma tem ca, daca un medic care face aceasta procedura, contraindica aceasta chimiotembolizare, atunci singura varianta ramane chimioterapia, dupa principiile de care am amintit si eu mai sus si pe care deja o face, din cate spui.

de radioterapie s-a spus vreun cuvant ? poate ca era chiar mai importanta decat operatia, dupa parerea mea, operatie care, daca nu exista ocluzie intestinala la momentul respectiv, nu stiu nici daca era indicata.
0
19-07-2014, ora 11:05
gabriela_84
Nu este medic/terapeut
gabriela_84
Despre chimiotembolizare dansul doar si'a exprimat opinia, oricum nu o facea dumnealui din moment ce spunea ca aceasta procedura nu se face la Constanta.
Cu oxiplatin metastazele hepatice multiple pot stagna sau se pot miscora, diminua?
Va doresc sanatate !
0
19-07-2014, ora 11:31
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da.
0
19-07-2014, ora 11:44
gabriela_84
Nu este medic/terapeut
gabriela_84
Despre radioterapie exact ce spuneti si dvs, ca era utila inainte de operatie.Probabil ca au luat decizia de a'l opera inainte de radioterapie pt ca sangera si avea hemoglobina 4, 5. probabil, nu stiu.Acum nu s'a mai discutat decat de o chimioterapie 'soft', asa a spund dna oncolog.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Tumorile neoplazice

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: