Legislatie Medicala-Proiecte de Acte Normative de Interes pentru lumea medicala

30-01-2008
ipampu
Nu este medic/terapeut
ipampu
Proiecte de acte normative de interes pentru lumea medicala cam pe cand preconizati sa introduceti aici?
Caut de ceva vreme un proiect de act normativ initiat de PNL/PDL privind vanzarea cabinetelor medicale (OUG de modificarea Legii nr. 236/2006 ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale)
Multumesc!
2 comentarii
0
06-01-2010, ora 22:52
avartis
Nu este medic/terapeut
avartis
gaseste ultima forma a Legii nr. 236/2006 pe prolexis, mi se pare ca a fost si abrogata


http://www.prolexis.ro/
0
09-04-2013, ora 23:14
AnGeo
Nu este medic/terapeut
AnGeo
Doresc sa atraga atentia asupra art. 3 din Ordinul MS 1067/2012, privind modificarea si completarea Regulamentului privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar, publicat in Monitorul Oficial nr. 734/31.10.2012, partea I: "medicii incadrati in structurile de primire urgente UPU-SMURD, UPU sau CPU isi desfasoara activitatea in 2 ture, in sistem de 12 ore cu 24 ore liber."

Consider ca acest articol aduce prejudicii majore medicilor care isi desfasoara activitatea in structurile de primire a urgentelor, din urmatoarele motive:
1. Articolul este net discriminatoriu si ii situeaza pe medicii din structurile UPU-SMURD, UPU sau CPU in afara corpului medical superior. Medicii din celelalte specialitati isi desfasoara activitatea pe sistemul de ture si garzi, pe cand cei din urgenta sunt obligati sa respecte alt program.
2. In conditiile sistemului de 12 ore lucrate si 24 ore libere, medicilor din structurile de primire a urgentelor le revine lunar un numar de 7-8 nopti lucrate; aceasta conduce, evident, la o perturbare serioasa a bioritmului, cu acumularea unui nivel crescut de oboseala si stress, ajungandu-se astfel la scaderea capacitatii de concentrare si cresterea riscului de greseli medicale.
3. Lucrand in sistemul de 12 ore cu 24 ore liber, medicilor din structurile de primire a urgentelor nu li se mai platesc orele de garda de peste noapte, sambata, duminica si din sarbatorile legale. Acestea sunt "inlocuite" cu un spor de tura in cuantum de 15% aplicat la indemnizatia de baza. Prin neplata orelor de garda, medicii pierd o suma considerabila din venitul net, suma care variaza intre 20 si 25%.
4. Sistemul de lucru impus de articolul mentionat anuleaza, de asemenea, posibilitatea efectuarii unui al doilea rezidentiat in regim cu taxa de catre medicii specialisti/primari de medicina de urgenta, ingradind posibilitatile de perfectionare profesionala.

Tinand cont de toate aceste argumente, consider ca prevederile art. 3 din Ordinul MS 1067/2012 afecteaza profund activitatea medicilor din structurile de primire a urgentelor si, in consecinta, sunt inaplicabile.

Sunt de parere ca un program flexibil, bazat pe 2 ture a cate 7 ore si garda, poate asigura continuitatea asistentei medicale de urgenta in conditii optime, fara a afecta capacitatea de munca a medicilor.
Normativele europene, pe care dorim sa le implementam, prevad posibilitatea unui program flexibil, adaptat solicitarilor locului de munca, dar si nevoilor medicilor, precum si includerea orelor de garda in norma maximala de 48 ore/saptamana, prevazuta de codul muncii.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.