Fractura de platou tibial cu ruptura partiala de LIA - Este sau nu necesara operatie ?

16-11-2023
bise88
Nu este medic/terapeut
bise88
Buna ziua,

In moment ce cadeam de pe o trotineta electrica am pus piciorul drept in fata, din reflex, iar acesta a suportat marea parte a socului.
Socul s-a simtit in genuchiul drept, am simtit cu fuge putin in lateral si o durere intensa nemaiputand calca in picior.
Pe 30.10.2023, seara imediat dupa accident am fost dus la spitalul Universitar, la urgente. Acolo mi-a fost facuta o radiografie iar in urma examinarii de catre doctorul ortoped diagnosticul a reiesit Entorsa genunchi drept (fara vreo problema detectata la os).
Am fost trimit catre un alt medic ortoped dintr-o clinica prrivata unde am si ajuns dupa exact o saptamana (era programul ocupat) iar in timpul vizitei mi-a fost facuta o punctie de unde a fost extras un volum total de 80 ML lichid sinovial iar concluzia Dr. respectiv a fost entorsa genunchi drept si mi-a fost emisa trimitere catre RMN nativ genunchi.
Dupa o alta saptamana am ajuns la RMN, iar rezultatul/interpretarea a fost emisa si trimisa in 2 zile.

Mai jos interpretarea:

RMN nativ genunchi drept
REZULTAT
IRM GENUNCHI DREPT
Moderata acumulare cu semnal lichidian intraarticulara, in bursa retro si supra-patelara, fuzata peri-LIA
si la nivelul ambelor recesuri femuro-patelare.
Modificari inflamator-edematose la nivelul partilor moi subtegumentare.
LIA cu structura dezorganizata, cu benzi de hipersemnal de tip lichidian in interior, cu un fascial
medial subtire vizibil pe toata lungimea.
Ligamente colaterale si ambele ligament tibio-fibulare proximale – anterior si posterior cu structura
heterogena, cu benzi de hipersemnal de tip lichidian in interior, paralele cu fibrele normale.
Banda de hipersemnal oblic-orizontala ce afecteaza cornul posterior al meniscului extern, cu
intreruperea conturului inferior.
LIP integru.
Traiecte de fractura la nivelul ½ externe a platoului tibial, in regiunea posterioara, cu tasarea acestuia si
cu arie de edem medular osos inconjuratoare; alte arii de edem medular osos ce afecteaza extremitatile
proximale peroniera si tibiala, pecum si ambii condili femurali.
CONCLUZII: Fractura platou tibial, tip Schatzker III, cu leziune grad III corn posterior ME si ruptura
partiala LIA. Contuzie osoasa. Leziune inflamatorie ligamente colaterale si tibio-fibulare proximale.
Hidrartroza.

Inchei citatul.

In paralel am trimis rezultatul RMN-ului catre un alt Dr. Ortoped din cadrul unui spital cunoscut de ortopedie din Bucuresti. Initial acesta mi-a comunicat ca ar fi necesara operatie pentru fractura de platou tibial dar in urma analizei imaginilor RMN si in urma analizei a inca vreo 4-5 radiografii facute in acel spital domnul doctor a concluzionat ca nu ar mai fic cazul de operatie intrucat aceasta nu ar schimba cu mult situatia. Fractura nefiind asa de mare precum a crezut cand a citit interpretarea (doar textul). Asadar mi-a fost recomandat sa nu calc in picior 4 saptamani, orteza mobila cu flexii ale piciorului, aspirina zilnic, antiinflamator la nevoie.
Concluzia m-a bucurat intrucat nu imi doresc operatie dar totusi am citit pe diverse forumuri ca pentru astfel de afectiuni este oarecum recomandata operatia. De asemenea ar fi recomandata grafarea ligamentului LIA intrucat aceste nu se reface corect fara chiar si in cazul unei rupturi partiale.
Din nou, nu sunt pro operatie dar as vrea sa imi cresc sansele de vindecare corecta cat mai mult si sa fiu cat mai sigur ca aceasta este calea corecta.

Imagistica RMN o puteti gasi pe linkul urmator: https://filetransfer.io/data-package/k2w7L7yj#link

Voi ce parere aveti ? Ce ma sfatuiti ?
2 comentarii
0
27-11-2023, ora 09:43
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Raspunsul poate fi elaborat doar dupa examinare clinica directa, coroborata cu studiul imagisticii.
In motivatia interventiei chirurgicale apare un element capital: sunteti fumator?
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Institutul Piciorului
0
28-11-2023, ora 13:52
bise88
Nu este medic/terapeut
bise88
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns !
De cand am postat aici am mai fost la un control fizic, de aceasta data fiind examinat de catre un Dr. Ortoped ce profeseaza in Spitalul Floreasca. Asemenea primului medic si doctorul la care am fost acum este de parere ca operatia nu este neaparat necesara. Fractura de platou tibial se pare ca nu pare a fi asa de grava.
Cu privire la ruptura partiala LIA, ramane de vazut evolutia recuperarii.

Inca sunt fumator, din pacate. De ce ati intrebat ?

O zi frumoasa,
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: