Colesterolul crescut

29-11-2015
Dr. Petre Muresan
Medicina de familie, Cluj-Napoca
Dr. Petre Muresan
Stiati ca ?

Stiati ca putem trata colesterolul crescut doar band apa corect ?

In 21 de zile de baut apa corect colesterolul scade in 90 % din cazuri.

In 90 % din cazuri colesterolul creste datorita deshidratarii.

Va propun sa luam aminte la cele spuse mai sus.
1 comentarii
0
29-03-2016, ora 14:23
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Hidratarea corespunzătoare reprezintă unul dintre principiile unei vieți și alimentații sănătoase.

Cresterea colesterolului (hipercolesterolemia) deține insa numeroase cauze:
- componenta genetica (hipercolesterolemia familiala),
- alimentatia bogata in grasimi, mai ales grasimi saturate (restrictia colesterolului provenit din dieta nu este atat de severa conform ultimelor recomandari nutritionale),
- stilul de viata obezogen, pro-risc (lipsa activitatii fizice, fumatul).

Atat hipercolesterolemia, cat si prevenirea cresterii colesterolului depind de interactiunea mai multor factori de risc, respectiv de protectie și nu doar de o componenta izolata a dietei. Altfel spus, deshidratarea nu poate fi cauza a 90% dintre cazurile de hipercolesterolemie.

Obiceiurile alimentare sanatoase (inclusiv hidratarea corecta) și adoptarea unui stil de viata activ sunt indispensabile pentru a preveni aceasta afectiune și pentru a o gestiona.

Hipercolesterolemia face parte din grupul de afectiuni reunite sub denumirea de „dislipidemii”. Dislipidemia este o afectiune metabolica, cronica (nu se vindeca, insa poate fi tinuta sub control prin terapie nutritionala si/sau medicamentoasa).

Prin urmare, modificarile la nivelul dietei si stilului de viata pro-sanatate trebuie mentinute pe termen lung, nedeterminat. Acestea pot sa includa:
- consumul crescut de legume si moderat de fructe;
- reducerea consumului de alimente rafinate (pâine alba, orez alb, etc.) si includerea variantelor integrale in dieta zilnica;
- reducerea alimentelor bogate in zaharuri si grasimi saturate (dulciurile si bauturile indulcite din comert, alimentele tip fast-food);
- evitarea grasimilor trans (margarina, snacks-uri din comert, produse de patiserie, cofetarie sau brutarie cu margarina);
- consum moderat de grasimi (maxim 30% din necesarul caloric zilnic sa provina din grasimi): < 8% grasimi saturate (unt, ulei de palmier, unt de cocos, lactate integrale, carnea grasă), 10% grăsimi mononesaturate (ulei de floarea soarelui), 12 % grăsimi polinesaturate (ulei de masline extra-virgin, somon, ton, nuci, etc.)***
- consumul a 1 - 1, 5 litri de apa, in conditiile in care in meniul zilnic sunt incluse fructe, legume, supe, care contribuie la acoperirea necesarul zilnic de 2 - 2, 5 litri de lichide;

*** valorile procentuale sunt orientative; prin adoptarea unei alimentații variate si moderate cu privire la cantitatea de grasimi din dieta, dar si a alimentelor bogate in lipide, aceste valori pot fi atinse.

Aceste recomandari sunt adresate populatiei generale.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectul consumului de avocado asupra nivelului de colesterol [meta-analiză]
  • Înlocuirea carbohidraților cu proteine ​​și grăsimi îmbunătățește profilurile de colesterol în diabetul de tip 2
  •