care e cea mai buna paine...alba, neagra, prajita?
Este adevarat ca painea neagra este mai buna pentru sanatate decat painea alba?
Mie imi plac la fel de mult ambele asa ca daca una e mai buna decat alta as vrea sa stiu...
Vazusem undeva, tot pe net, ca au cam acelasi numar de calorii. Deci, din punctul asta de vedere, nu prea vad diferenta.
De asemenea as vrea sa stiu si daca exista alt tip de paine pe care il recomandati. De ex painea de secara. Sau painea prajita?
Prin prajire painea isi pierde din calorii?
Cam care ar fi cantitatea de paine pe care ar trebui sa o consume pe zi un barbat de 28 ani cu activitate fizica redusa?
Mie imi plac la fel de mult ambele asa ca daca una e mai buna decat alta as vrea sa stiu...
Vazusem undeva, tot pe net, ca au cam acelasi numar de calorii. Deci, din punctul asta de vedere, nu prea vad diferenta.
De asemenea as vrea sa stiu si daca exista alt tip de paine pe care il recomandati. De ex painea de secara. Sau painea prajita?
Prin prajire painea isi pierde din calorii?
Cam care ar fi cantitatea de paine pe care ar trebui sa o consume pe zi un barbat de 28 ani cu activitate fizica redusa?
9 comentarii
grea intrebare! :)
Ca si numar de calorii, ai dreptate, sunt cam la fel. Iar prin prajire stii foarte bine ca se pierde...apa, deci painea prajita este doar mai "usoara" in grame, nu in calorii!
Daca este sa compari insa valoarea nutritiva a painii albe sau a painii negre, aleage-o pe cea neagra! mai multe vitamine, mai multe fibre. Dar vezi sa fie neagra de la faina, nu de la aditivi! daca pe eticheta scrie: boabe de secară măcinate, făină de secară, făină de grâu, apă, sare, drojdie şi diferite seminţe: de floarea soarelui etc. este in regula! S-ar putea sa aiba mai multe calorii din cauza semintelor, dar mai bine mai putin si de calitate. Ea nu conţine: aditivi alimentari de sinteză (emulgatori, amelioratori, îndulcitori, conservanţi, afânători, etc.) Dar daca scrie: făină albă de grâu, făină graham, apă, drojdie, grăsimi vegetale hidrogenate, gluten, sare iodată, făină de soia (?!), emulgator (stearoil-2 lactilat de sodiu) (?!), conservanţi (acid sorbic, propionat de calciu) (?!), aromă (?!), antioxidant (acid ascorbic) (?!), enzime (?!)...culoarea e cam "contrafacuta". Si in plus nu vei gasi paine neagra facuta corect in care sa intre degetul...Iti doresc succes la cumpraturi, pentru ca o sa ai de cautat! incearca la supermarketuri, unde vei avea de citit muuulte etichete!
In ceea ce priveste cantitatea de paine pe care trebuie sa o consumi, habar n-am, daca nu imi spui inaltimea si greutatea actuala.
Ca si numar de calorii, ai dreptate, sunt cam la fel. Iar prin prajire stii foarte bine ca se pierde...apa, deci painea prajita este doar mai "usoara" in grame, nu in calorii!
Daca este sa compari insa valoarea nutritiva a painii albe sau a painii negre, aleage-o pe cea neagra! mai multe vitamine, mai multe fibre. Dar vezi sa fie neagra de la faina, nu de la aditivi! daca pe eticheta scrie: boabe de secară măcinate, făină de secară, făină de grâu, apă, sare, drojdie şi diferite seminţe: de floarea soarelui etc. este in regula! S-ar putea sa aiba mai multe calorii din cauza semintelor, dar mai bine mai putin si de calitate. Ea nu conţine: aditivi alimentari de sinteză (emulgatori, amelioratori, îndulcitori, conservanţi, afânători, etc.) Dar daca scrie: făină albă de grâu, făină graham, apă, drojdie, grăsimi vegetale hidrogenate, gluten, sare iodată, făină de soia (?!), emulgator (stearoil-2 lactilat de sodiu) (?!), conservanţi (acid sorbic, propionat de calciu) (?!), aromă (?!), antioxidant (acid ascorbic) (?!), enzime (?!)...culoarea e cam "contrafacuta". Si in plus nu vei gasi paine neagra facuta corect in care sa intre degetul...Iti doresc succes la cumpraturi, pentru ca o sa ai de cautat! incearca la supermarketuri, unde vei avea de citit muuulte etichete!
In ceea ce priveste cantitatea de paine pe care trebuie sa o consumi, habar n-am, daca nu imi spui inaltimea si greutatea actuala.
Multumesc mult pt raspuns. Nu mi-am pus niciodata problema sa citesc etichetele de pe pungile de paine...
Acum daca stau sa ma gandesc ca pt mine cel putin painea e un aliment important, nelipsind de la fiecare masa (si cred ca e general valabil pt romani) cred ca merita efortul sa aleg cu grija tipul acesteia.
Mi-am notat ingredientele dvs :)
De fapt nu e asa greu, totul e sa cauti cu atentie o singura data tipul de paine "bun", apoi continui sa alegi acelasi tip.
In legatura cu cantitatea de paine consumata.
Am 28 ani, inaltime 1.84, greutate 88 kg, si o munca de birou de 12 ore. Singurul efort e sa urc scarile la birou (3 etaje) dimineata. Pe jos nu prea merg ca am masina.
Sport...deloc, astept primavara sa ma apuc de ceva tenis de camp.
Va multumesc inca o data pt raspuns.
Acum daca stau sa ma gandesc ca pt mine cel putin painea e un aliment important, nelipsind de la fiecare masa (si cred ca e general valabil pt romani) cred ca merita efortul sa aleg cu grija tipul acesteia.
Mi-am notat ingredientele dvs :)
De fapt nu e asa greu, totul e sa cauti cu atentie o singura data tipul de paine "bun", apoi continui sa alegi acelasi tip.
In legatura cu cantitatea de paine consumata.
Am 28 ani, inaltime 1.84, greutate 88 kg, si o munca de birou de 12 ore. Singurul efort e sa urc scarile la birou (3 etaje) dimineata. Pe jos nu prea merg ca am masina.
Sport...deloc, astept primavara sa ma apuc de ceva tenis de camp.
Va multumesc inca o data pt raspuns.
mda...si bei 5-6 cafele pe zi, nu bei apa si te doare stomacul de la cola, corect? :)
La inaltimea si la varsta ta, 88 kg te incadreaza in categoria supraponderalilor. Poti sa mananci cam 150-200 g paine pe zi, cantarita inainte de prajire. Daca in ziua respectiva mananci si paste sau cartofi, redu cantitatea de paine.
Iti recomand sa iti iei dimineatza la birou o sticla de 0.5 de apa, ca sa ai motiv sa urci si sa cobori 3 etaje de 4 ori pe zi :). Succes!
La inaltimea si la varsta ta, 88 kg te incadreaza in categoria supraponderalilor. Poti sa mananci cam 150-200 g paine pe zi, cantarita inainte de prajire. Daca in ziua respectiva mananci si paste sau cartofi, redu cantitatea de paine.
Iti recomand sa iti iei dimineatza la birou o sticla de 0.5 de apa, ca sa ai motiv sa urci si sa cobori 3 etaje de 4 ori pe zi :). Succes!
am si eu o intrebare.mancam oua cam 2 oua la 2 zile dupa antrenament(practic culturism).la analize am avut colesterolul 97 sau asa ceva, deci sub limita normala.afecteaza ouale??e posibil sa nu mananc chiar asa, dar oricum la 3-4 zile mananc 2 oua.
pentru dr. Craciun Anca am si eu niste nedumeriri referitoare la consumul de paine.
Am o greutate de 75 kg si o inaltime de 1, 71, la 38 ani. Pe saptamana am de regula cate 2 sesiuni de antrenament (alergare, ceva aparate). Nu pot respecta intotdeauna programul asta datorita naturii serviciului. La ultimele analize de laborator (acum 2 luni parca) am iesit fara probleme, adica procentajele de glucide, lipide, trifosfati etc etc erau intr-o plaja de mijloc
Mi-am propus sa reduc consumul de paine si zilnic consum cam 200-300 g pe zi. Credeti ca este putin?
Daca as face antrenamente zilnic (fitness, pregatire fizica sa-i spunem) as avea nevoie de o cantitate mai mare de paine? Adica se justifica comparativ o cantitate mai mare de paine la un efort fizic mai mare?
O cantitate de 500 g pe zi ar fi prea mult pentru mine?
Dar una de 750 de grame pe zi?
Eu pana acum - din discutii, media si din alte surse - am inteles ca majoritatea oamenilor doresc a reduce cantitatea de paine consumata zilnic. Totodata am inteles ca materialele fibroase si vitaminele din grupa B introduse odata cu painea se pot compensa greu sau chiar nu se pot recupera deloc din alte surse. Dar are importanta din acest punct de vedere daca mananc zilnic o cantitate de 2 ori mai mica de paine? Imi Imi scade procentajul vitaminic in asa fel incat nu il pot compensa altfel?
Daca as manca zilnic peste 500 g de paine, fara a face eforturi, credeti ca o sa am probleme cu controlul greutatii?
Am o greutate de 75 kg si o inaltime de 1, 71, la 38 ani. Pe saptamana am de regula cate 2 sesiuni de antrenament (alergare, ceva aparate). Nu pot respecta intotdeauna programul asta datorita naturii serviciului. La ultimele analize de laborator (acum 2 luni parca) am iesit fara probleme, adica procentajele de glucide, lipide, trifosfati etc etc erau intr-o plaja de mijloc
Mi-am propus sa reduc consumul de paine si zilnic consum cam 200-300 g pe zi. Credeti ca este putin?
Daca as face antrenamente zilnic (fitness, pregatire fizica sa-i spunem) as avea nevoie de o cantitate mai mare de paine? Adica se justifica comparativ o cantitate mai mare de paine la un efort fizic mai mare?
O cantitate de 500 g pe zi ar fi prea mult pentru mine?
Dar una de 750 de grame pe zi?
Eu pana acum - din discutii, media si din alte surse - am inteles ca majoritatea oamenilor doresc a reduce cantitatea de paine consumata zilnic. Totodata am inteles ca materialele fibroase si vitaminele din grupa B introduse odata cu painea se pot compensa greu sau chiar nu se pot recupera deloc din alte surse. Dar are importanta din acest punct de vedere daca mananc zilnic o cantitate de 2 ori mai mica de paine? Imi Imi scade procentajul vitaminic in asa fel incat nu il pot compensa altfel?
Daca as manca zilnic peste 500 g de paine, fara a face eforturi, credeti ca o sa am probleme cu controlul greutatii?
Buna
Referitor la intrebarea ta despre ce paine ar fi indicata, am citit acum ceva timp un articol despre painea de secara care reduce colesterolul si creste senzatia de satietate, ceea ce implicit va conduce la un consum mai scazut de paine. Si poate fi folosita cu brio in curele de slabire. Daca vrei sa afli mai multe, pot cauta linkul exact, desi imi amintesc ca era un site de doctori cu ratinguri.
Referitor la intrebarea ta despre ce paine ar fi indicata, am citit acum ceva timp un articol despre painea de secara care reduce colesterolul si creste senzatia de satietate, ceea ce implicit va conduce la un consum mai scazut de paine. Si poate fi folosita cu brio in curele de slabire. Daca vrei sa afli mai multe, pot cauta linkul exact, desi imi amintesc ca era un site de doctori cu ratinguri.
Eu am renuntat la paine desi credeam ca e imposibil. dupa o operatie mai putin complicata... ajunsesem la gretatea de 105 Kg la o inaltime doar de 1.76... eram supraponderal...
Am citit cartea lui Michel Montignac si mi-am dat seama cat de nociva este paine din zilele nostre si mai ales cea din Romania si am ales sa renunt de tot la paine... Am avut vointa si am slabit in 2 luni 13 Kg.. ma simt excelent si nu mai simt nevoia sa consum paine.
Deasemenea am renuntat si la zahar. cartof si bauturi acidulate... e un mod de viata
Recomand cu caldura cartea lui Michel Montignac "Mananc slabesc si ma mentin"
Nu e imposibil sa eliminati painea din alimentatia voastra... trebuie putina vointa.. nu veti regreta
Am citit cartea lui Michel Montignac si mi-am dat seama cat de nociva este paine din zilele nostre si mai ales cea din Romania si am ales sa renunt de tot la paine... Am avut vointa si am slabit in 2 luni 13 Kg.. ma simt excelent si nu mai simt nevoia sa consum paine.
Deasemenea am renuntat si la zahar. cartof si bauturi acidulate... e un mod de viata
Recomand cu caldura cartea lui Michel Montignac "Mananc slabesc si ma mentin"
Nu e imposibil sa eliminati painea din alimentatia voastra... trebuie putina vointa.. nu veti regreta
Felicitari Bobi Neagu, acelaşi lucru am făcut şi eu, glutenul si excesul de carbohidrati sunt niste chestii foarte nocive. Acum ma simt mult mai bine, fizic şi în primul rînd pishic.
************************************
Efecte neaşteptate în urma eliminării grîului - ARTICOLUL COMPLET
http://alergic.weblog.ro/index.php/2009/09/17/efecte-neasteptate/
Eliminarea grîului continuă să ofere beneficii spectaculoase şi neaşteptate pentru sănătate. În prima fază am cerut la birou pacienţilor să elimine grîul, fiindcă vroiam să-i ajut să scadă glicemia şi tendinţele pre-diabetice.
Un pacient vine la birou să zicem cu o glicemie de 118 mg/dl (în interval pre-diabetic), plus celelalte manifestări specifice pre-diabetului şi sindromului metabolic (HTA, inflamaţie, HDL scăzut, CRP şi trigliceride crescute, colesterol dens) şi burta tipică "de grîu". Eliminînd grîul, în 3 luni slăbeşte 13 kg, glicemia şi TA revin la normal, trigliceridele scad cu cîteva sute de miligrame, HDL creşte, LDL-ul dens scade, la fel şi CRP. În plus oamenii se simt mai bine, cu abdomene plate şi mai multă energie.
Insă au apărut şi efecte pozitive pe care nu le-am anticipat:
* îmbunătăţirea artritei reumatoide - Am văzut asta iar şi iar. Eliminaţi grîul şi starea degetelor şi articulaţiilor se îmbunătăţeşte spectaculos. Mulţi bolnavi de artrită reumatoidă îmi spun că un singur cracker sau covrigel, le declanşează o senzaţie dureroasă ce durează cîteva ore.
* îmbunătăţirea colitei ulcerative - oameni copleşiţi de durere, crampe, diarea colitei ulcerative (fără anticorpi de boala celiacă), pot experimenta ameliorări semnificative. Am întîlnit oameni ce au eliminat tratamentul păcătos pentru colită ulcerativă, doar eliminînd grîul.
* reducerea sau eliminarea sindromului de colon iritabil
* reducerea sau eliminarea refluxului gastro-esofagian
* îmbunătăţirea dispoziţiei - eliminînd grîul, vei avea o atitudine pozitivă,
.
************************************
Efecte neaşteptate în urma eliminării grîului - ARTICOLUL COMPLET
http://alergic.weblog.ro/index.php/2009/09/17/efecte-neasteptate/
Eliminarea grîului continuă să ofere beneficii spectaculoase şi neaşteptate pentru sănătate. În prima fază am cerut la birou pacienţilor să elimine grîul, fiindcă vroiam să-i ajut să scadă glicemia şi tendinţele pre-diabetice.
Un pacient vine la birou să zicem cu o glicemie de 118 mg/dl (în interval pre-diabetic), plus celelalte manifestări specifice pre-diabetului şi sindromului metabolic (HTA, inflamaţie, HDL scăzut, CRP şi trigliceride crescute, colesterol dens) şi burta tipică "de grîu". Eliminînd grîul, în 3 luni slăbeşte 13 kg, glicemia şi TA revin la normal, trigliceridele scad cu cîteva sute de miligrame, HDL creşte, LDL-ul dens scade, la fel şi CRP. În plus oamenii se simt mai bine, cu abdomene plate şi mai multă energie.
Insă au apărut şi efecte pozitive pe care nu le-am anticipat:
* îmbunătăţirea artritei reumatoide - Am văzut asta iar şi iar. Eliminaţi grîul şi starea degetelor şi articulaţiilor se îmbunătăţeşte spectaculos. Mulţi bolnavi de artrită reumatoidă îmi spun că un singur cracker sau covrigel, le declanşează o senzaţie dureroasă ce durează cîteva ore.
* îmbunătăţirea colitei ulcerative - oameni copleşiţi de durere, crampe, diarea colitei ulcerative (fără anticorpi de boala celiacă), pot experimenta ameliorări semnificative. Am întîlnit oameni ce au eliminat tratamentul păcătos pentru colită ulcerativă, doar eliminînd grîul.
* reducerea sau eliminarea sindromului de colon iritabil
* reducerea sau eliminarea refluxului gastro-esofagian
* îmbunătăţirea dispoziţiei - eliminînd grîul, vei avea o atitudine pozitivă,
.
Painea alba in exces poate provoca cancer, dar daca sti cat si cum sa o servesti este ok, iar painea neagra din cate stiu este mai sanatoasa decat cea alba.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 5Dependenta de... paine?
- 6Am o intrebare despre nevoia de a manca multa paine
- 6Cum facem rost de o paine sanatoasa ?
- 0Ce poate fi? senzatie deranjanta la baza gatului, pe partea dreapta
- 2Adevarul despre paine
Mai multe informații despre: painea prajita painea
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: