Cancer de colon?

40 comentarii 1 2
0
31-03-2012, ora 01:38
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
stadiul este cel putin un III B, deci foarte avansat. in conditiile in care NU EXISTA METASTAZE (deci trebuie sa aiba cel putin un examen CT de torace si abdomen), are sanse la vindecare (definita ca supravietuirea la 5 ani fara semne de recidiva a bolii pe parcurs), asta cu operatie de succes (inteleg ca s-a facut) si cu chimioterapie si supraveghere la distanta, sistematic facuta de oncolog. in orice caz, ma tem ca sansele sunt minoritare ca asta sa se intample, chiar daca NU exista metastaze si stadiul este III (nu IV, cum ar fi cu prezenta metastazelor in ficat, plamani, etc). boala este intr-un stadiu destul de avansat. totusi nu disperati, in evidenta oncologica trebuie luat iar tratament se indica sa faca. de prima intetie oncologul este foarte probabil sa decida pentru o schema de chimioterapie.

faceti consultul intai si reveniti cu informatii despre ce ati discutat.

niste MARKERI TUMORALI are dozati ? despre tomografie vi s-a zis ceva ?
0
31-03-2012, ora 09:45
moana
Nu este medic/terapeut
moana
In primul rand, multumesc tare mult Raul pentru raspunsul prompt si revin cu niste completari. Inainte de operatie i-au facut o radiografie pulmonara si abdominala. La un plaman au gasit o leziune nodulara de 1 cm cu caracter cel mai probabil sechelar. In regiunea abdominala - nu se evidentiaza pneumoperitoneu, aeroenterie. Se schiteaza doua mici nivele hidroaerice pe flancuri.

Pe foaia de externare scrie ca rezultat al operatiei - a ramas pe vezica o zona cu restanta tumorala care a fost marcata cu 4 capse de titan in vederea radioterapiei postoperatorii. Ficat fara metastaze decelabile, restul organelor fara modificari decelabile.

Chirurgul care l-a operat ne-a explicat ca tumora care crescuse pe intestin ii cuprinsese si vezica urinara. Despre markeri tumorali nu stiu sa-i fi facut.

Daca a operatie s-a vazut ca restul organelor sunt "curate" sunt sanse mari sa fie metastaze in ele?

Saptamana viitoare mergem sa discutam cu medicul oncolog si ma gandesc ca el il va trimite la investigatii suplimentare.
0
31-03-2012, ora 19:23
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, exista multe sanse ca metastaze la distanta sa NU existe. however si din pacate, dupa cum descrii situatia, TEHNIC VORIBND, tumoarea nu a putut fi scoasa in totalitate, iar asta e un factor de prognostic foarte prost. este echivalentul existentei metastazelor, vis-a-vis de prognostic, din pacate. respectiva tumora (parte restanta a cancerului) va trebui iradiata si apoi se va indica tratament cu citostatice pe termen lung, dar din pacate toate acestea au ca scop tinerea sub control a tumorii, vindcarea nemaifiind posibila. desigur ca poate intra intr-o remisie care sa tina ani de zile. acelasi lucru se poate intampla si cu tratament continuu, care sa tina cresterea tumorii sub control. dar trebuie sa stii care este adevarul, ca daca are loc o recidiva rapida dupa toate tratamentele aplicate, sa nu fii luata prin surprindere! tinem legatura!
0
01-04-2012, ora 00:19
moana
Nu este medic/terapeut
moana
CTul il va recomanda oncologul sau trebuie sa avem noi grija si sa il ducem pe tata sa il faca? tata a fost operat si va continua cu restul tratamentelor la coltea. crezi ca ne aflam in locul potrivit? cam ce sanse de supravietuire sunt? (macar un interval. tata are 74 de ani.)
0
01-04-2012, ora 11:58
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
recomandarea mea este, de principiu, ca NIMENI sa nu faca niciodata din proprie initiativa tot felul de analize medicale. acestea nu au valoare decat cand sunt cerute, integrate si interpretate de catre un medic.

e drept ca din cauza neajunsurilor din sistem, de multe ori investigatiile minime necesare NU SE FAC. fie din lipsa de bani, fie lipsa de mijloace in spital sau serviciul unde va tratati, etc. ca atare, cel putin despre aceste doua elemente, este important sa intrebati macar pe oncologul cu care veti vorbi (am inteles ca va fi la coltea ?): markeri tumorali si examen CT. cel mai probabil ca medicul va recomanda sa faceti CT-ul in conditii de ambulator, cu o trimitere de la un ONCOLOG DE TERITORIU la care trebuie sa va luati in evidenta (care functioneaza ca un fel de medic de familie pentru bolnavii de cancer). este posibil ca markerii sa poata fi lucrati si pe analizele de la internare, din spital, dar asta tine mult de disponibilitatea spitalelor din momentul acela, deci nu e o garantie.

in ORICE CAZ, dupa cum descrii lucrurile si desi eu nu cunosc cazul in detaliu, asa cum il va cunoaste oncologul care va va consulta, aceste 2 lucruri ar trebui facute la inceperea tratamentului, spre a se stabili un "baseline", o evaluare a statusului bolii, spre a se putea compara cu ceva rezultatele obtinute dupa cateva cicluri de chimioterapie. este evident necesar, mai ales in cazul in care boala va trebui "controlata", pentru ca nu poate fi eradicata complet. deci MARKERI ca serologie si un CT de torace si abdomen + pelvis (poate chiar un RMN de pelvis); daca nu, acestea pot fi inlocuite si cu o simpla radiografie de torace si o ecografie pentru abdomen si pelvis, dar aceste investigatii aduc mult mai putine informatii.

cum am zis, asteptati consultul si ne spuneti si noua cu cine si ce ati vorbit, cum v-ati inteles cu medicii, etc. mult succes !
0
27-04-2012, ora 11:25
moana
Nu este medic/terapeut
moana
Revin cu informatii dupa consultul oncologului de ieri. Oncologul a zis ca cel mai bine face intai 6 sapatamani de radioterapie si dupa aceea chimioterapia. Din pacate, deoarece la spitalul Coltea unde se trateaza mai este disponibil un singur aparat de radioterapie, a fost programat d-abia pe 11 iunie sa inceapa. Si atunci oncologul i-a spus sa faca pana atunci 2 sedinte de chimioterapie.

Parintii au decis sa faca chimioterapia acasa, intr-un oras mic de provincie. Oncologul le-a spus ca schema prescrisa se poate face oriunde. Tata nu intelege excat ce scrie pe bilet despre schema de chimio - zice ca e un cuvant care incepe cu x si se termina cu x.

Eu una nu sunt sigura ca facem ce trebuie. O sti cei din provincie sa-l monitorizeze cum trebuie? Analizele de sange care trebuie facute s-or face la modul serios?

Altfel tata se simte bine. A trecut o luna de la operatie si a luat inapoi in greutate (are vreo 78 de kg la 1, 82 inaltime). E optimist si glumet.

Eu sunt ingrijorata pentru ca nu stiu daca facem bine ce facem si din pacate, e atat de mare nebunia la usa acestor doctori, ca nimeni nu poate sta de vorba cu tine si sa-ti explice.
0
28-04-2012, ora 12:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
despre ce bilet vorbesti ? de la oncologie ? daca intri cumva in posesia lui, poate ne faci si o sumarizare a ce scrie pe el. l-a vazut cumva un oncolog de la Coltea sau doar un radioterapeut ?

cuvantul care incepe cu X si se termina tot cu X la care ma gandesc (si zic eu ca cel mai probabil) denumeste tipul de chimioterapie pe care o sa-l faca. XelOx, este un cuvant compus din prescurtarile celor doua citostatice folosite:

Xeloda - substanta activa capecitabina; din clasa fluoropirimidinelor clasa foarte veche si standard in cancerul colorectal; este sub forma de comprimate si se iau mai multe in fiecare zi, timp de 14 zile la rand (cel mai des).

Oxaliplatin - din clasa sarurilor de platina, se face in perfuzie, in prima zi de Xeloda, dureaza cateva ore; ca particularitate, inafara de restul reactiilor adverse comune cu restul citostaticelor, acesta poate sa dea amorteli la degete/maini/picioare si chiar si la gat, mai ales imediat dupa perfuzie si la expunerea la rece. Atentie deci si nu va speriati !

Schema aceasta se repeta la aproximativ 3 saptamani. dupa fiecare prima saptamana de Xeloda, trebuie sa faca o hemograma de verificare, caci celulele din sange pot scadea de o maniera riscanta.

ce medic i-a prescris acest tratament ? nu v-a explicat aceste lucruri ? nu l-ati intrebat si pe el/ea aceste lucruri ?
0
30-04-2012, ora 15:01
moana
Nu este medic/terapeut
moana
Este vorba depre biletul de la onoclogie. Tratamentele prescrise sunt FOLFOX sau XELOX. Oncologul le-a spus ca FOLFOX nu se mai gaseste momentan pe piata pentru ca nu mai este importat. Ar fi fost mai bun decat XELOX? Merita sa ne agitam sa facem rost de el?

Oncologul nu a intrat aproape deloc in detalii pentru ca era puhoi de lume la usa lui si pentru ca ai mei au decis ca tata sa faca terapia acasa, in provincie, si atunci le-a zis ca o sa le explice oncologul din provincie.

Dupa cum zicea oncologul, ideal ar fi fost sa fac intai radioterapia, dar pentru ca nu s-a putut programa mai devreme de jumatatea lui iunie, i-a zis sa inceapa chimio si sa revina la programare pentru radioterapie.

Cam astea ar fi informatiile. Intrebarea este daca sa ne agitam pentru FOLFOX sau este acelasi lucru? Atat din punct de vedere al eficientei cat si din punct de vedere al reactiilor adverse. Iti multumesc pentru ajutor.
0
30-04-2012, ora 17:24
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
XelOx e absolut acelasi lucru, ca efect, ca si FolFOx. si ca tolerabilitate este extrem de asemenator.
0
17-08-2012, ora 21:55
prisecaru_galati
Nu este medic/terapeut
prisecaru_galati
Buna seara!
Revin cu informatii despre taticul meu dupa 8 luni de la operatie. Se simte bine, este vesel si foarte optimist ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Am terminat citostaticile si am facut evaluarea. Doctorul oncolog ne-a zis ca analizele sunt bune si sa revenim dupa 3 luni. Nu stiu sa interpretez rezultatele sa fiu convinsa ca este totul in regula si va cer ajutorul. Multumesc!
Diagnostic: T.M. Colon Sigmoid invadanta in pelvis, operata, chimiotrata. HTA. std. II. Anemie sec
BHP- 13833/13851/16.01.2012- adenocarcinom G2
Analize: VSH- 40 mm/h; HB- 12 g/dl; HT- 35.9%; L- 6300/mmc; Ne- 64%; Lym- 29.2%; Mo- 6.8%; TR- 206000/mmc
Glicemie- 87 mg/dl; ALT- 24 U/L; AST- 16 U/L; Gama GT- 33 U/L; ALKP- 148 U/L
Crea- 1.05 mg/dl; Uree- 52 mg/dl; Bil T- 0.63 mg/dl; Bil D- 0.12 mg/dl
CEA= 1.8 ng/ml; CA 19-9= 4.5 U/ml;
Ecografie- Prostata 29/30 mm, aspect normal. VU- normala. Pancreas normal. Fara ADP pericave, periaortice, perimezenterice. Ficat microgranular, izoomogen, steatoza difuza. Rinichi dim. normale, saruri urinare. Splina 80/35 mm.
Rgf cp: Cord cu aorta derulata usor ectaziata, buton ectaziat, desen hilar si infrahilar accentuat, calcificare in hiluri si perihilar dr.
Epicriza: Pacient in varsta de 65 ani, in evidenta onc. cu dg. enuntat, operat rectohemicolectomie stg, a efectuat 6 cure MCT citostatica cu Campto, s-a internat ptr reevaluare. In prezent FSR locala sau det. sec. la distanta. Control peste 3 luni.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
40 comentarii 1 2

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.