Am luat prea mult paracetamol si nu am nici un simptom...dependenta si depresie

05-12-2024
Andra deea
Nu este medic/terapeut
Andra deea
Buna!
Din pacate am ajuns in punctul in care nu mai ma pot conttola;pe baza depresiva acum 2 ani am inceput sa iau paracatemol supradoza(luam cate o cutie pe zi sau la 2 zile)- se intampla.sa iau intr-o saptamana o cutie si apou mai stateam 1-2 saltamani si luam din nou
..si luam cate 20 comprimate in decurs de 2 zile..
La inceput a..avut reactii adverse, cu voma si dureri abdominale..
Precizez ca nu am facut asta des...doar cand am eposode de depresie(a devenit o obsesie );anul acesta incepand din octombrie am inceput sa iau din nou destul de des...si la raceala, dar si pe baza obsesiva..luam cate 5 psstile deodata...apoi a doua zi poate la fel.
Precizez ca nu vrrau sa ma sinucid;dar nu ma pot abtine sa nu iau uneori
Stiu ca e gresit...am facut analize anu trecut si nu a aparut nimic la analiza la ficat...asa cred.
Acum nu mai am aproape deloc simptome cand iau mai multe deodata;(5-6 comprimate sau chiar 10 pe zi), nu zilnic
Intreb:se poatr sa am deja ficatul agravat din cauzs ca iau des paracetsmol in cantitati mari, fara sa am simptome precum greata, sau altele scrise in prospect?
Am.citit pe.internet ca dupa 72 de ore daca faci supradoza, se poate ajunge la imsuficiemta hepatica si renala...insa eu nu am avut pana acum...dosr ceva dureri de cap mici..
Stiu ca as avea nevoie si de psihiatru sa scap de. Dependenta...si ca nu fac bine
As vrea raspunsuri medicale...nu cred ca ma afecteaza pt ca iau de cel putin de 2 ani cantitati mari(in anumite perioade)
Credeti ca pot ajunge intr-o stare mai grava daca continui asa?
3 comentarii
1
05-12-2024, ora 18:21
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna!

Paracetamolul este foarte toxic. Doza maxima terapeutica este foarte apropiata de doza toxica. Exista pacienţi în comă produsă de paracetamol.

Mergeti la psihiatru si tratati-va depresia cu o pastila de antidepresiv pe zi.
0
06-12-2024, ora 11:41
Andra deea
Nu este medic/terapeut
Andra deea
Multumesc pt raspuns!o sa incerc
0
06-12-2024, ora 12:04
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Supradozajul repetat cu paracetamol, chiar și atunci când nu există simptome imediate evidente, poate provoca leziuni hepatice severe în timp. Paracetamolul este metabolizat în ficat, iar în cantități mari, produce un metabolit toxic numit N-acetil-p-benzochinonă-imidă (NAPQI). În mod normal, acest metabolit este neutralizat de glutationul hepatic, însă în cazul supradozajului repetat, rezervele de glutation se epuizează, ceea ce poate duce la leziuni hepatice acute și insuficiență hepatică, chiar și fără simptome precoce.

Posibilele efecte ale supradozajului cronic cu paracetamol
1. leziuni hepatice subclinice:
- Poți avea leziuni hepatice fără simptome evidente. Analizele de laborator, cum ar fi transaminazele hepatice (ALT și AST), fosfataza alcalină și bilirubina, ar putea fi crescute chiar și în absența simptomelor.
2. insuficiența hepatică acută:
- Dacă depășești o doză toxică (de obicei >7, 5 g/zi pentru un adult sănătos), există un risc mare de insuficiență hepatică acută. Acesta este un eveniment care poate pune viața în pericol, iar simptomele includ icter, confuzie, sângerare și, în cazuri grave, encefalopatie hepatică.
3. leziuni renale:
- Consumul excesiv de paracetamol poate afecta și rinichii, deși acest lucru este mai puțin frecvent. Riscul este mai mare dacă există deshidratare sau alte boli renale preexistente.
4. riscuri cumulative:
- Dozele mari repetate cresc riscul acumulării de leziuni, chiar dacă acestea nu sunt vizibile imediat.

Simptome pe care trebuie să le monitorizezi
- greață, vărsături, lipsa apetitului
- oboseală accentuată sau slăbiciune
- icter (îngălbenirea pielii sau a ochilor)
- urină închisă la culoare sau scaun deschis la culoare
- dureri abdominale în zona ficatului (hipocondrul drept)

Evaluare medicală recomandată
1. teste hepatice de rutină:
- ALT, AST, bilirubină, INR (timpul de protrombină), GGT, fosfatază alcalină.
2. markeri renali:
- Creatinină, uree, analize de urină.
3. ecografie hepatică:
- Poate fi utilă pentru evaluarea stării ficatului.
4. nivelul seric de paracetamol (dacă există suspiciune de toxicitate acută):
- Se poate face în cazul unui episod recent de supradozaj.

De ce este periculos să continui?
- Chiar dacă nu ai simptome acum, ficatul are o capacitate limitată de a se regenera. Dacă continui să iei paracetamol în doze mari, riști să depășești punctul în care ficatul se poate reface. Odată ce insuficiența hepatică se instalează, tratamentul este dificil și poate include transplantul hepatic.
- Riscul de insuficiență renală este cumulativ și poate apărea în asociere cu insuficiența hepatică.

Ce trebuie să faci?
1. oprește complet consumul de paracetamol:
- Orice doză suplimentară poate agrava leziunile deja existente.
2. consulta un medic cât mai repede:
- Este esențial să faci analize hepatice și renale pentru a evalua starea de sănătate.
3. sprijin psihiatric sau psihologic:
- Adresează-te unui psihiatru sau psiholog pentru a aborda cauza de bază a acestei obsesii și pentru a gestiona depresia. Tratamentul ar putea include terapie cognitiv-comportamentală și/sau medicație adecvată.
4. suport nutrițional:
- Dieta echilibrată și evitarea alcoolului sau a altor substanțe hepatotoxice sunt importante pentru susținerea funcției hepatice.

Concluzie
Da, riscul de a dezvolta complicații grave este foarte real dacă continui să iei paracetamol în cantități mari. Chiar dacă analizele au fost normale în trecut, acest lucru nu garantează absența leziunilor acum. Este urgent să faci o evaluare medicală completă și să obții sprijin pentru gestionarea sănătății mintale și a comportamentului compulsiv.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: