ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Alergie la polen

22-02-2018
Anonim77
Nu este medic/terapeut
Anonim77
Buna ziua!Acum 4 ani am facut cateva teste de alergii si mi s-a spus ca sunt alergic la polen de graminee si cereale.Acum intrebarea este daca pot consuma ovaz fara sa am probleme, am cautat am intrebat, dar nu ma lamuresc, unii spun ca nu se poate, iar altii ca pot sa consum fara probleme.Acum eu am mai consumat produse pe baza de graminee fara sa am nimic.Daca puteti sa ma lamuriti.Multumesc anticipat!
1 comentarii
0
23-02-2018, ora 20:05
Dietetician Calutu Mirela
Nutritie si dietetica, Craiova
Dietetician Calutu Mirela
Stimate Domn,
Alergia la polenul de Gramineae este cea mai raspandita alergie de la noi, dar si cea mai greu de gestionat – gramineele fiind o mare familie botanica cu foarte multe genuri, cuprinzand atat plante cultivate din marea cultura dar si plante salbatice numeroase, astfel ca perioada de polienizare a acestora (polenizarea lor e anemofila) se intinde de la inceputul primaverii si pana toamna tarziu – aproape mereu in desfasurare. Deci, organismul persoanei alergice se afla aproape permanent in contact cu alergenul.
Din pacate, ovazul face si el parte dintre acesta familie.
Nu stiu ce forma de alergie ati manifestat, daca este una sezoniera, doar in perioada polenizarii plantelor sau daca ati avut manifestari de ordin permanent, dar in oricare caz, regimul dumneavoastra trebuie sa nu contina niciun produs alimentar sau vreun supliment alimentar care poate fi pe baza de polen sau care sa contina polenuri – chiar daca ar fi in cantitate foarte mica, alergia fiind o afectiune de ordin calitativ, si nu cantitativ. Adica, chiar daca ati mai consumat, sa zicem, ovaz – si nu ati avut niciun simptom manifest, asta nu va asigura ca la un viitor consum al aceluiasi aliment, sa nu aveti un episod sever, anafilaxie – situatie care prezinta o urgenta medicala.
Mai mult, la persoanele ce prezinta acest teren atopic (alergic), consumul anumitor grupe de alimente – anumite fructe (mere, pere, kiwi, banane, piersici, pepeni, etc), legume (ex: telina, morcovi, etc), oleaginoase (seminte de susan, arahide de pamant, alune, seminte de floarea soarelui, etc) chiar si anumite condimente– care joaca rol de stimulatori - pot determina reactii alergice destul de agresive, prin fenomenul, asa numit- alergie incrucisata.
Asadar, trebuie sa tratati cu maxima atentie aceste aspect, cu seriozitate, si sa va adresati-va medicului specialist alergolog fara nicio retinere.
Din fericire, in zilele noastre s-au facut progrese mari in acest sens si exista multe solutii de desensibilizare (imunoterapie prin adminstrare de tablete sau spray-uri sublinguale, fata de desensibilizarile facute doar prin injectii subcutanate care se practicau in trecut!) prin care puteti elimina acest discomfort.
Va doresc sanatate si toate cele bune!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: alergia la polen

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: