Ajutor! anemie de gradul 2

26-09-2017
13anisianemie
Nu este medic/terapeut
13anisianemie
Sunt fata, am 13 ani si am anemie de gradul 2. Vara aceasta am avut anemie de gradul trei si am petrecut-o mai mult stand in pat, deoarece abia mai aveam putere sa ma scol. Am baut Ferimax, dar nu ma ajuta; am baut Sorbifer, dar acesta imi dadea multe greturi si cand am aflat ca hemoglobina se ridicase deja la 108g/l, am incetat a le mai consuma(asta a fost undeva pe data de 10 august). A inceput scoala si eu la ora de sport aveam greturi si ameteli di am mai dat o analiza la sange saptamana trecuta (hemoglobina de 86g/l). Mereu imi este somn si din cauza asta imi este greu sa invat sau sa fac orice alta activitate. Un an si jumatate inainte de a avea anemie am avut menstruatie de 7 zile intr-un ciclu de 21 de zile. Am dat analiza si am helicobacter pylori(0, 6). Poate acesta sa fie cauza? De ce scade hemoglobina, daca ma alimentez corect? Ce sa fac ca sa nu imi mai fie somn mereu? Va rog!
1 comentarii
0
05-10-2017, ora 13:30
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Sper ca decizia de a intrerupe tratamentul anemiei ati luat-o in urma discutiei cu medicul care va monitorizeaza starea de sanatate. Valorile normale ale hemoglobinei pentru vârsta dvs. sunt în jur de 115-150 g/L. Plus că, pentru a verifica dacă tratamentul de suplimentare cu fier a fost eficient sunt necesare dozarea feritinei, a sideremiei, a transferinei, ale caror valori ar trebui sa fie in limite normale de asemenea.

Menstruatiile abundente, dar si afectiuni gastrice (ulcerul de exemplu), favorizate de infectia cu H. pylori ar putea fi factori de risc pentru aparitia anemiei, utilizarea defectuoasa a fierului de catre organism sau absorbtia sa deficitara (aciditatea gastrica scazuta care a si permis infectarea cu H. pylori sau la polul opus, interactiunea cu alte medicamente - aciditatea gastrica crescuta pentru a lupta cu infectia cu H. pylori care necesita tratament cu antiacide - de exemplu - sau unele alimente - ciocolata, ceaiurile, cafeaua, cerealele integrale in exces, utilizarea in paralel a suplimentelor cu calciu).

Trebuie stabilita cauza clara care a dus la aparitia anemiei. De obicei anemia feripriva este pluricarentiala, adica mai multi nutrienti implicati in sinteza elementelor figurate ale sangelui sunt in cantitati insuficiente: vitamina B12, acidul folic, vitamina E, zincul, si nu doar fierul. Prin urmare si acestea, in urma unor analize pentru a identifica deficitul, ar trebui suplimentate.

Daca menstruatiile abundente sunt cauza, te poti sfatui cu parintii sa consulti un ginecolog pentru a vedea daca nu o afectiune este responsabila de asta. Pentru a verifica daca infectia cu H. pylori este sau nu de vina, cel mai bine e sa consulti un gastroenterolog in acest sens. Tratamentul anemiei nu este doar suplimentarea cu fier, ci tratarea definitiva a cauzei.

Dintr-un motiv sau altul, nevoile tale de fier sunt mai mari decat aportul. Pentru a evalua aportul de fier din alimentatie sau eventuale erori care interfereaza cu absorbtia corecta a acestuia, poti consulta un specialist in nutritie. In ceea ce priveste suplimentele de fier, cele doua suplimente utilizate nu sunt singurele preparate de pe piata. Poti vorbi cu medicul care le prescrie si sa mai incerci pana gasesti preparatul de fier cu cele mai putine efecte adverse si sa urmezi tratamentul intocmai, pana cand analizele confirma ca nu mai ai nevoie de ele si in functie de aprobarea medicului!

Multa sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un dispozitiv imprimat 3-D ce poate detecta rapid anemia
  • Aplicația pentru smartphone care depistează neinvaziv anemia
  • Analize pentru anemie
  • Când suspectezi că ai anemie? Cum se manifestă anemia?
  • Riscul de anemie este mai crescut la persoanele vârstnice care folosesc aspirină
  • Abordări nutriționale în tratarea anemiei falciforme (anemia cu celule seceră, drepanocitoza sau siclemia)
  • Fierul intravenos preoperator, o măsură superioară transfuziilor de sânge pentru pacienții cu anemie (studiu)
  •