Fibromul ovarian

Fibromul ovarian este o tumora benigna rara, cu originea in tesutul conjunctiv al cortexului ovarian. Tumora este cea mai frecventa neoplazie ovariana cu origine stromala si cea mai comuna tumora benigna a ovarului. Este formata din celule bogate in colagen, care prezinta uneori diferentiere tecala, fiind denumit fibrotecom. Daca stroma este estrogenica sau luteinizata, tumorile sunt de fapt tecoame.

Aceste tumori apar mai ales la femeile la virsta postmenopauzei. Fibromul ovarian apare foarte rar la fetele prepubertare. Sunt unilaterale si cel putin 3 cm in diametru.

Sindromul Meigs se refera la triada formata din:
Sindromul apare la aproximativ 1% din fibroamele ovariene. Accidental, medicul chirurg poate descoperi un fibrom ovarian in momentul operatiei unui abdomen acut.

Fibroamele ovariene sunt cele mai frecvente tumori solide ale ovarului. In aproape majoritatea cazurilor acestea sunt benigne si curabile prin excizie chirurgicala. Aceste tumori apar in general la femeile in virsta. In studiile efectuate de catre cercetatori, 80% dintre paciente au fost peste 40 de ani, iar 50% dintre acestea se aflau la menopauza. Tumorile sunt descoperite mai ales pe partea dreapta.

Ovarele pot dezvolta tumori benigne, noncanceroase. Aceste tumori pot apare mai ales la femeile de virsta fertile, dar si la cele in postmenopauza. De obicei majoritatea tumorilor nu determina simptome. Tumorile voluminoase si cele care secreta hormoni (fibrotecoamele) pot determina anumita simptomatologie, care necesita evaluare medicala pentru a exclude un cancer ovarian.

Disconfortul abdominal si pelvin

Fibroamele ovariene sunt tumori cu dezvoltare lenta. Deoarece determina rar simptome, pot creste pina la dimensiuni importante inainte de a fi detectate. La unele femei, o tumora ovariana benigna se dezvolta indeajuns de mult pentru a determina disconfort abdominal sau pelvin prin compresia organelor vecine. Durerea asociata cu fibromul ovarian este de intensitate mica, determinind o senzatie de disconfort dureros, mai degraba decit durere franca. Ocazional tumorile se torsioneaza, asociind o durere severa sub forme de crampe abdominale. Aceste paciente se prezinta la camera de urgenta.

Cresterea diametrului abdominal

Desi majoritatea fibroamelor ovariene ramin relativ mici datorita dezvoltarii lente, unele mase cresc destul de mari pentru a detrmina cresterea volumului abdominal. Aceasta marire de volum progresiva abdominala poate fi atribuita de unele paciente cresterii in greutate progresiva.

Ocazional, fibroamele ovariene pot declansa formarea de ascita - sindromul Meigs. Acumularea substantial a lichidului de ascita in abdomen duce la distensia acestuia si disconfort.

Pilozitatea faciala si eruptiile acneice severe

Fibrotecoamele pot produce androgeni sau hormoni sexuali masculini. Prezenta nivelelor ridicate a hormonilor masculine determina acnee severa si cresterea parului facial.

Singerarile uterine anormale

Tumorile benigne ovariene pot produce estrogeni si determina singerare uterina anormala. Femeile aflate inca la menstruatie pot acuza cicluri neregulate sau neobisnuit de lungi, singerare uterina frecventa datorita excesului de estrogen. Similar, femeile in postmenopauza pot prezenta revenirea singerarii. Femeile cu tumori ovariene benigne care nu produc estrogeni pot acuza neregularitate menstruala sau incetarea temporara a menstruatiei datorita interferentei cu functia normala a ovarelor.

Fibroamele ovariene sunt adesea dficil de diagnosticat preoperator, fiind de obicei diagnosticate gresit drept mioame uterine, datorita naturii solide descoperite echografic. Ascita este uneori prezenta, iar nivelul markerului tumoral seric CA125 creste, conducind la un diagnostic gresit drept tumora maligna de ovar.

Datele clinice, ecografice si markerii tumorali ramin cele mai bune aborduri preoperatorii disponibile in prezent pentru evaluarea tumorilor ovariene. Totusi diagnosticul ramine examenul histopatologic.

Deoarece fibroamele ovariene sunt frecvent dificil de diagnosticat clinic si nu au simptome caracteristice, studiile ecografice nu pot diferentia usor fibroamele ovariene de mioamele uterine.

Microscopic, fibroamele ovariene sunt tumori solide formate din celule fibroblastice. Fibrotecoamele cuprind celule ale tecii ovariene cu secretie hormonala. Terminologia folosita pentru a face distinctia intre cele doua forme tumorale histologice si cea mixta – fibrotecomul, nu este inca clara. Fibromul celular, care este o forma rara de fibrom ovarian, poate fi intinit. O tumora formata din celule cu nuclei strins impachetati, cu absenta atipiei si 1-3 mitoze/ cimpul magnificat de 10 ori la microscop este clasificata drept un fibrom celular. O tumora care prezinta atipie nucleara moderata si peste 3 mitoze /cimpul microscopic marit de 10 ori are un potential malign si este denumita fibrosarcom.

Tratament

Chirurgia este tratamentul recomandat pentru fibromul ovarian. Salpingo-ovarectomia poate fi considerata la femeile in perimenopauza sau postmenopauza.

Tratamentul de electie pentru fibroamele ovariene este excizia chirurgicala, dar abordul operator este controversat. Chirurgii nu accepta inca in totalitate tehnica laparoscopica, datorita dificultatii inlaturarii in siguranta a tumorii excizate din cavitatea abdominala.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somniferele cresc riscul de demență
  • Asocierea dintre arhitectura somnului și funcția cognitivă la adulți
  • Legătura dintre somnul profund și riscul de demență la vârstnici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum