Față amorțită

©

Autor:

Senzația de față amorțită este o manifestare clinică neplăcută apărută la nivel local și poate fi datorată unor motive banale, precum leziuni sau iritații ale structurilor nervoase din regiunea respectivă. Există însă și cauzri în care fața amorțită poate indica apariția unor afecțiuni amenințătoare de viață. [1], [2]

Cauzele feței amorțite

Factori de risc pentru față amorțită:

  • Administrarea anumitor medicamente, precum antidepresive, citostatice
  • Consumul de alcool
  • Consumul de cocaină
  • Expunerea îndelungată la frig
  • Expunerea la compuși toxici. [3], [4], [5]


Manifestări clinice asociate cu față amorțită

Senzația de față amorțită poate apărea brusc sau progresiv, poate fi constantă, permenantă sau sporadică, intermitentă, poate cuprinde și un alt segment al corpului sau doar regiunea facială.
În funcție de afecțiunea cauzatoare, fața amorțită poate fi însoțită și de alte manifestări clinice, astfel:

  • În contextul sclerozei multiple, fața amorțită este însoțită de tulburări de vedere (vedere dublă sau încețoșată), tulburări de echilibru, porbleme de gândire, lipsa de coordonare, parestezii, dificultăți la mers, oboseală, spasme musculare, senzația de slăbiciune resimțită la nivelul unuia dintre membrele superioare sau inferioare, tremor, dificultăți la urinare, tulburări de vorbire și alte senzații anormale (senzația de „șoc electric” sau de „ace” în corp, arsuri, prurit, dureri intesne etc. ).
  • Senzația de față amorțită specifică accidentului vascular cerebral poate fi însoțită de tulburări de vorbire, confuzie, dificultăți la respirație, cefalee bruscă și severă, tulburări de vedere (vedere dublă, încețoșată), amețeli, lipsa de coordonare, pierderea echilibrului, căderi inexplicabile, tulburări de mers, paralizie, pierderea stării de conștiență.
  • Senzația de față amorțită apărută în contextul migrenei se asociază simptomelor specifice acestei afecțiuni, precum durere de cap severă și pulsatilă, localizată la nivelul unei jumătăți a craniului, fotosensibilitate, grețuri, vărsături, sensibilitate crescută față de stimulii olfactivi (mirosuri) și auditivi (sunete).
  • Printre manifestările clinice specifice meningitei se numără senzația de față amorțită, alături de febră, durere severă de cap, stare generală alterată, dureri musculare și articulare, iritabilitate, somnolență, confuzie, convulsii, redoare cervicală, fotosensibilitate, extremități reci, tegumente palide și pătate, inapetență, grețuri, vărsături.
  • Senzația de față amorțită datorată tumorilor cerebrale poate fi însoțită de confuzie, convulsii, greață, pierderea memoriei, tulburări de vedere, pierderea capacității de mișcare a unor segmente ale corpului, modificări de comportament și de personalitate, pierderea capacității de concentrare, mișcări incontrolabile, tremor ale membrelor superioare, tulburări de auz, de gust și de miros, tulburări de echilibru, dificultăți la înghițire, etc.
  • Paralizia Bell este caracterizată din punct de vedere clinic prin paralizia mușchilor de la nivelul unei jumătăți a feței, senzație de față amorțită, pierderea expresivității faciale, dificultăți la alimnetare și la consumul de lichide, sensibilitate crescute față de sunete, durere de cap, uscăciunea gurii, uscăciunea ochilor, iritație oculară.
  • Senzația de față amorțită specifică bolii Lyme se asociază altor manifestări clinice caracteristice acestei afecțiuni, precum erupție cutanată circulară, extinsă, astenie, durere de cap, dureri musculare și articulare, stare generală alterată, oboseală, slăbiciune musculară, amorțeală localizată la nivelul membrelor superioare sau inferioare, palpitații, tahicardie, stări de leșin, scăderea capacității de concentrare și memorare etc. .
  • Senzația de față amorțită caracteristică bolilor alergică este însoțită de erupție urticariană, purirt cutanat, strănut, rinoree, congestie nazală, dificultăți la respirație, iritații ale pielii, vărsături, diaree. În contextul șocului anafilactic, senzația de amorțeală resimțită la nivelul feței poate fi însoțită de edem al feței, al buzelor și al căilor respiratorii superioare.
  • Printre manifestările clinice specifice herpesului zoster se numără febra, cefaleea, senzația de față amorțită, starea generală alterată, oboseala, fotosensibilitatea, apariția țiuniturilor în urechi (tinnitus), inflamația ganglionilor limfatici superficiali (cervicali, inghinali), durerea, senzația de arsură sau de mâncările localizate în anumite regiuni ale pielii și erupția cutanată sub forma unor vezicule roșii, pline cu lichid, cu formarea unor cruste la spargere, care determină dureri intense. [1], [2], [3], [4], [5]


Diagnosticul de față amorțită

Senzația de față amorțită care apare în urma unui traumatism facial sau cerebral, precum și senzația de amorțeală a feței instalată brusc, asociată unor manifestări clinice, precum amorțirea unuia dintre memebre, dificultățile de respirație, tulburările de vorbire (vorbire neclară), grețurile, vărsăturile, amețelile, cefaleea severă sau pierderea vederii, necesită consult medical de specialitate.
Diagnosticarea senzației de față amorțită se realizează coroborând datele obținute în urma efectuării amanezei amănunțite, a examinării clinice a bolnavului și a unor investigații paraclinice.
Anamneza trebuie să cuprindă informații referitoare la momentul apariției senzației de amorțeală a feței și a celorlalte simptome clinice însoțitoare, afecțiuni sau alte condiții patologice prezente în istoricul personal sau familial al bolnavului, condiții de viață și de muncă ale bolnavului, dacă fumează, dacă consumă alcool sau droguri, medicamente administrate.
În cadrul examinării clinice a bolnavului care acuză senzația de amorțeală a feței, pot fi decelate anumite semne clinice specifice vreuneia dintre afecțiunile prezentate anterior.

Investigațiile paraclinice recomandate pentru diagnosticarea senzației de față amorțită:

  • Tomografia computerizată de craniu
  • Rezonanța magnetică nucleară a craniului
  • Ecocardiografia
  • Ecocardiografia Doppler
  • Angiografia
  • Electroencefalograma
  • Ecocardiograma
  • Analizele de sânge (hemoleucograma completă și examinarea biochimică a sângelui)
  • Hemocultura
  • Determinări serologice și bacteriologice. [3], [4], [5]


Tratament pentru față amorțită

Pentru combaterea și eliminarea senzației de față amorțită se recomandă administrarea tratamentului etiologic pentru corectarea bolii de fond care a dus la apariția acestor manifestări clinice.
Tratamentul sclerozei multiple constă în administrarea de corticosteroizi (care reduc inflamația nervoasă), interferon beta (reduce frecvența episoadelor de boală), Glatiramer, Fingolimod și Ocrelizumab.
Tratamentul meningitelor și a encefalitelor bacteriene constă în administrarea de antibiotice, iar în cazul infecțiilor cerebrale de etiologie virală se administrează antivirale, antiinflamatoare nonsteroidiene, analgezice și antiemetice.
Tratamentul tumorilor cerebrale este chirurgical și constă în extirparea formațiunii tumoale; în cazul tumorilor de natură malignă, tratamentul chirurgical este completat de chimioterapie și radioterapie.
Tratamentul paraliziei Bell constă în administrarea de antibiotice sau antivirale, pentru combaterea infecției cauzatoare și administrarea de corticosteroizi pentru reducerea inflamației locale.
Tratamentul bolii Lyme constă în administrarea de antibiotice.
Tratamentul herpesului zoste constă în administrarea de antivirale, antiifnalamtoare, analgezice și corticosteroizi. Tratarea și îngrijirea leziunilor cutanate veziculoase constă în aplicarea locală a soluțiilor keratolitice sau a unguentelor pe bază de antibiotice.
Tratamentul bolilor alergice constă în administrarea antihistaminicelor (blocanți ai receptorilor H1, precum Desloratadină sau blocanți ai receptorilor H2, precum Ranitidină, Famotidină, etc.), a corticosteroizilor, a decongestionantelor nazale, a sprayurilor nazale pe bază de steroizi și a imunoterapiei de desensibilizare. [1], [2]

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum