Exantemele la copii

©

Autor:

Exantemele pediatrice sau rash-urile, sunt reprezentate de apariția, pe suprafața pielii copilului, a unor pete de culoare roșie însoțite de prurit. Exantemele la copil pot fi datorate unei varietăți de cause, atât de etiologie infecțioasă, cât și de etiologie noninfecțioasă.

Exantemele la copii sunt similare, indiferent de factorul etiologic.

Diagnosticarea afecțiunii cauzatoare se realizează prin efectuarea unei anamneze complete (care să cuprindă momentul apariției, posibili factori declanșatori, alte simptome însoțitoare, realizarea unui istori amănunțit al bolii), a examinării clinice a copilului și a unor investigații paraclinice (precum teste bacteriologice pentru depistarea diferitelor infecții, etc.). [1], [3]

Cauzele exantemelor la copii

Factorii etiologici care pot determina apariția exantemelor pe suprafața pielii copilului sunt reprezentați de următoarele afecțiuni sau condiții patologice:

  • Erupția medicamentoasă, secundară administrării unor medicamente
  • Infecția cu virus Herpes simplex
  • Infecția cu virus Coxsackie A sau B
  • Infecția cu Echovirus
  • Infecția cu Reovirus
  • Ectima contagioasă
  • Zosterul generalizat
  • Varicela
  • Infecția cu Mycoplasma pneumoniae
  • Mononucleoza infecțioasă
  • Hepatita infecțioasă
  • Scarlatină
  • Sifilis secundar
  • Ricketsioza
  • Rubeola
  • Pojarul
  • Infecția cu arbovirus
  • Endocardita bacteriană
  • Trombocitopenia asociată mai multor infecții acute.


La copil, pot apărea acele exanteme pediatrice sezoniere, datoate anumitor agenți patogeni care sunt active în anumite perioade ale anului. Astfel, primăvara sunt mai frecvent înregistrate la copii rubeola, ricketsioza, pitiriazisul rozat și varicela. Vara sunt mai frecvent întâlnite infecțiile cu Rickettsia sau enterovirusuri. Toamna este mai frecvent pitiriazisul rozat, infecțiile cu enterovirusuri și ricketsiozele. Iarna este întâlnită mai frecvent varicela. [1], [2], [3], [4], [5]

Caracteristicile clinice ale exantemelor la copii

Exantemele la copii pot fi însoțite de o varietate de alte manifestări clinice, în funcție de boala de fond. În continuare vom prezenta cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la copii, care pot determina apariția exantemelor pediatrice:

Impetigo bulos sau impetigo stafilococic

Este o infecție bacteriană tegumentară, determinate de stafilococi din grupa II. Odată ajunși stafilococii pe suprafața tegumentului, aceștia secretă o toxină epidermolitică ce determină apariția bulelor însoțite de exantem pe suprafața pielii. Impetigo bulos este mai frecvent întâlnit la nou-născuți și la copiii mici. Leziunile carcateristice impetigo-ului bulos sunt reprezentate de bule flasce, superficiale, cu perete subțire, cu dimensiuni cuprinse între 0,5 și 3 cm, localizate mai frecvent la nivelul extremităților. Bulele sunt înconjurate de o zonă eritematoasă și sunt pline cu lichid de culoare galben-palid. În caz de rupere, leziunile elimină lichidul transparent conținut, rămânând în urmă o bază umedă, eritematoasă, cu suprafață lucioasă.

Impetigo contagios

Este o afecțiune dermatologică purulentă, secundară infecției cu streptococi beta-hemolitici de grup A. Infecția apare frecvent în rândul copiilor mici, în condiții de umiditate și căldură excesivă. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin apariția pe suprafața pielii a unor macule sau papule de dimensiuni reduse, eritematoase. În evoluție, acestea se transformă în vezicule, iar mai apoi în pustule, care ulterior se rup, cu eliminarea unui lichid de culoare gălbuie. După ruptura acestor leziuni, pe suprafața tegumentului se formează cruste, prin intermediul cărora infecția poate fi răspândită în alte zone ale corpului. Cel mai frecvent, leziunile tegumentare apărute în contextual impetigo-ului contagios sunt localizate la nivelul feței, pe suprafața gâtului și a extremităților. Aceste leziuni tegumentare pot fi însoțite de adenopatie locală și mai rar de febră.

Febra pătată a munților stâncoși

Este o afecțiune dermatologică de natură infecțioasă, determinate de infecția cu Rickettsia rickettsia, apărute în urma mușcăturii de căpușă. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin apariția vasculitei generalizate, însoțită de rash tegumentar, confuzie mentală, cefalee, febră, mialgii, insuficiență cardiacă și stare de șoc cardiogen. Exantemele apărute în cadrul acestei afecțiuni sunt localizate cu predominanță la nivelul gleznelor, pe suprafața încheieturii mâinilor, pe suprafața trunchiului și a celorlalte extremități. Inițial, leziunile tegumentare sunt reprezentate de apariția pe suprafața pielii a unor macule eritematoase, de dimensiuni reduse, care se transformă în leziuni maculopapulare sau peteșiale.

Erizipelul

Este o afecțiune dermatologică secundară infecției cu streptococi beta-hemolitici de grup A, cunoscută în termini medicali și sub denumirile de limfangita tegumentului sau celulită.

Erizipelul se caracterizează din punct de vedere clinic prin apariția rash-ului tegumentar, însoțit de căldură locală, febră, stare de rău general, frisoane, vărsături și cefalee. Inițial, erupția tegumentară este de culoare roșu intens, fierbinte, tumefiată și sensibilă la palpare. Rash-ul poate duce la formarea veziculelor și a bulelor, fiind localizat cu predominanță la nivelul feței.

Infecțiile cu Mycoplasma pneumonie

Acestea duc frecvent la apariția bronșitei la copiii cu vâste cuprinse între 5 și 19 ani. Aceasta este caracterizată din punct de vedere clinic prin tuse, durere în gât, febră, frisoane, cefalee, stare general alterată și rash cutanat. Acesta din urmă constă în apariția unor leziuni eritematoase, maculopapulare, discrete sau confluente, pe suprafața trunchiului copilului.

Scarlatina

Este o boală infecțioasă acută febrilă, întâlnită frecvent în rândul copiilor mici, secundară infecției cu streptococi beta-hemolitici, mai frecvent de grup A. Scarlatina se caracterizează din punct de vedere clinic prin febră, cefalee, durere în gât, durere abdominală, vărsături și apariția exantemului la aproximativ una sau două zile de la debutul bolii. Exantemul se caracterizează prin apariția unor papule cu diametrul cuprins între 1 și 2 mm sau peteșii, pruriginoase, de culoare roșie, localizate cu predominanță initial la nivelul gâtului și a axilelor, pentru ca mai apoi să se extindă la nivelul trunchiului și a extremităților. După aproximativ două săptămâni de evoluție, leziunile eritematoase se descuamează, cu detașarea ușoară a unor scuame fine. Scarlatina poate fi însoțită de amigdalită sau faringită streptococică.

Infecția cu virusul herpetic

Se caracterizează, din punct de vedere clinic, prin apariția, la nivelul gurii, a buzelor, a gingiilor sau pe vârful degetelor, a unor vezicule ombilicate, de culoare roșie, care se transformă ulterior în pustule.

Eritemul infecțios

Este o boală dermatologică infecțioasă acută, caracterizată prin exantem unic, determinate de infecția cu parvovirus uman. Boala este întâlnită frecvent în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Boala se caracterizează clinic prin apariția, initial la nivelul obrajilor, a unor papule eritematoase de culoare roșie intense și dimensiuni reduse. La aproximativ una sau două zile de la apariția rash-ului tegumentar, la nivelul trunchiului, a antebrațelor și în zona deltoidiană, apare un eritem macular nepruriginos sau un rash maculopapular eritematos. Specific eritemului infecțios, erupția diminuează din centrul leziunilor spre periferie. Exantemul tegumentar poate fi însoțit de stare generală alterată, febră, durere de gât, cefalee, coriză, tuse, diaree, vărsături, grețuri și mialgii.

Rujeola

Este o boală infecto-contagioasă, determinate de infecția cu mixovirus, caracterizată din punct de vedere clinic prin apariția exantem generalizat, precedat de un sindrom prodromal specific infecțiilor de căi respiratorii, cu febră, coriză, tuse, stare general de rău, conjunctivită și fotofobie. Exantemul apărut în cadrul rujeolei se dezvoltă inițial pe frunte și în spatele urechilor. Ulterior, exantemul se extinde spre trunchi și memebrele inferioare. Exantemul constă în apariția unei erupții maculopapulare, eritematoase, de culoare roșie intense, care se decolorează la vitropresiune. În evoluția bolii, erupțiile cutanate se decolorează progresiv, iar după vindecare poate apărea o fină descuamare. Exantemul apărut în cadrul rujeolei durează în medie șapte zile.

Rubeola

Este o boală infecto-contagioasă a copilăriei, caracterizată prin apariția unui exantem generalizat, precedat de un prodrom specific, cu stare general alterată, febră, durere în gât și cefalee. Exantemul apărut în cadrul rubeolei se caracterizează prin apariția unor macule și papule de culoare roz, de formă neregulată, localizate cu predominanță pe față, pe gât, la nivelul trunchiului și a memebrelor superioare. Exantemul din cadrul rubeolei poate fi însoțit de limfadenopatie suboccipitală și retroauriculară.

Mononucleoza infecțioasă

Este o boală infecto-contagioasă, secundară infecției cu virusul Epstein-Barr, care se caracterizează din punct de vedere clinic prin febră, stare general alterată, durere în gât, oboseală, limfadenopatie cervicală (poate fi și generalizată) și rash maculopapular eritematos generalizat, însoțit de apariția unor peteșii pe suprafața palatului moale. Mononucleoza infecțioasă poate fi însoțită de faringoamigdalită.

Varicela sau „vărsatul de vânt”

Este o boală infecto-contagioasă, secundară infecției cu virusul varicelo-zosterian. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin apariția unui exantem vezicular pruriginos generalizat, însoțit de alte manifestări clinice sistemice. Varicela este mai frecvent întâlnită în rândul copiilor aflați sub vârsta de 10 ani. Exantemul specific varicelei este reprezentat de apariția inițială a unor macule de culoare roșu palid, localizate cu predominanță pe scalp și la nivelul trunchiului. În decursul a 24 de ore, aceste macule se transformă în vezicule umplute cu lichid, cu apărute pe un fond eritematos. După spargere, aceste vezicule se usucă, lăsând în urmă cruste. Manifestările clinice care însoțesc boala în perioada prodromală sunt reprezentate de febră, tuse, strănut, stare generală alterată, astenie, frisoane, adenopatie, cefalee, inapetență.

Infecția cu enterovirusuri (virus Coxsackie, echovirusuri, poliovirusuri)

Acest tip de infecții sunt frecvente vara şi la începutul toamnei şi se manifestă din punct de vedere clinic prin infecții de căi respiratorii superioare, bronşită, bronşiolită, pneumonie, parotidită, pericardită, miocardită, dureri abdominale, crup, diaree, vărsături, artrită, meningită, encefalită, nefrită. Manifestările clinice cutanate apărute în cadrul acestor infecții sunt reprezentate de eritem morbiliform, erupții maculare difuze, leziuni veziculare, rash rubeoliform, erupții peteşiale şi purpurice, erupții scarlatiniforme, rash de tip rozeola.

Boala mâină, picior, gură

Boala mâinii, picioarelor şi gurii este o boală acută infecțioasă, secundară infecției cu enterovirusuri, care se caracterizează din punct de vedere clinic prin febră, stare generală alterată, anorexie şi uscăciunea gurii. Leziunile cutanate apărute în cadrul acestei afecțiuni sunt reprezentate de dezvoltarea, pe o bază cutanată eritematoasă, a unor vezicule de culoare cenuşie, cu dimensiuni cuprinse între 3 şi 7 mm, de formă liniară, ovalară sau semicirculară, localizate cu predominanță la nivelul mâinilor, la nivelul picioarelor şi pe suprafața feselor.

Exantemul Boston

Este secundar infecției cu echovirusul 16 şi se caracterizează clinic prin febră, limfadenopatie, anorexie şi faringită. Leziunile cutanate specifice exantemului Boston sunt reprezentate de macule discrete, de dimensiuni reduse, de culoare roz, localizate inițial la nivelul feței şi pe suprafața toracelui, care se transformă, mai apoi in papule. Ulterior, aceste leziuni cutanate se răspândesc centrifugal pe toată suprafața corpului.

Infecția cu virusulcoxsackie A9

Infecțiile cu virusulcoxsackie A9 se caracterizează din punct de vedere clinic prin febră şi rash maculopapular eritematos discret, localizat inițial la nivelul feței şi a gâtului şi care se extinde ulterior pe suprafața trunchiului şi la nivelul extremităților. Rash-ul cutanat poate fi reprezentat şi de o erupție urticariană sau veziculară şi poate fi însoțit de meningită aseptică.

Infecția cu echovirusul 9

Infecția cu echovirusul 9 se caracterizează clinic prin febră, dureri abdominale, grețuri, vărsături, cefalee, coriză, tuse, faringită şi rigiditate nucală. Leziunile cutanate apărute in cadrul infecției cu echovirus 9 sunt reprezentate de de rash maculopapular sau rubeoliform, localizat inițial la nivelul feței şi a gâtului, cu extindere pe suprafața trunchiului, la nivelul membrelor inferioare şi uneori la nivelul tălpilor şi a palmelor. [1], [2], [3], [4], [5]

Care este tratamentul examentelor la copii?

  • Tratamentul exantemelor pediatrice apărute în contextual impetigo-ului bulos constă în administrarea topică, pe suprafața leziunilor, a unor creme pe bază de antbiotice (precum Neosporin), însoțite de administrarea orală a unui medicament antibiotic. De asemenea, se recomandă curățarea zilnică a leziunilor tegumentare.
  • Tratamentul exantemelor apărute în cadrul impetigo-ului bulos presupune curățarea zilnică a leziunilor cutanate, aplicarea locală a cremelor cu antibiotic (Neosporin) sau a unguentelor cu mupirocin și administrarea orală a antibioterapiei corespunzătoare (precum cefalosporine, eritromicină, amoxicilină-acid clavulanic, clindamicină sau dicloxacilin). În cazul copiilor alergici la peniciline, se poate administra un macrolid.
  • Tratamentul specific febrei pătate a munților stâncoși presupune administrarea de cloramfenicol sau doxiciclină.
  • Tratamentul administrat în caz de apariție a erizipelului la copii presupune administrarea de penicilină parenteral. În cazul copiilor alergici la penicilină, se pot administra medicamente macrolide.
  • Trtaamentul infecției cu Mycoplasma pneumoniae presupune administrarea de antibiotic pentru combaterea agentului patogen, precum azitromicină, eritromicină, doxiciclină, fluoroquinolone, amoxicilină și acid clavulanic, etc.
  • Tratamentul scarlatinei presupune administrarea de antibiotic, pentru combaterea agentului patogen și pentru prevenirea apariției reumatismului articular acut sau/și a nefritei. Antibioticul de elecție este penicilina. În cazul copiilor alergici la penicilină, se pot administra macrolide.
  • Tratamentul infecției herpetice la copii presupune administrarea pe cale orală a unor medicamente antivirale, precum valaciclovir, acyclovir sau famciclovir.
  • În cazul copiilor cu eritem infecțios secundar infecției cu parvovirus uman nu există tratament etiologic de combatere a agentului patogen. Medicația simptomatică este singura variant de tratament. Aceasta presupune adminstrarea de antiinflamatoare, antialgice și antihistaminice.
  • Tratamentul rujeolei este simptomatic și presupune administrarea de antiinflamatoare, antialgice și antihistaminice.
  • Asemenea infecției cu parvovirus și rujeolei, nici rubeola nu beneficiaz de tratament etiologic de combatere a agentului patogen. Singurul tratament disponibil este cel simptomatic, care presupune administrarea de antiinflamatoare pentru reducerea febrei, antialgice pentru combaterea cefaleei și a durerilor de gât și antihistaminice, pentru combaterea pruritului tegumentar.
  • Tratamentul mononucleozei infecțioase prezente în rândul copiilor este simptomatic și presupune administrarea de antiinflamatoare, antialgice și antihistaminice.
  • Tratamentul varicelei este suportiv și constă în administrarea de antiinflamatoare pentru reducerea febrei, antialgice pentru combaterea durerilor de cap, antihistaminice pentru diminuarea pruritului și unguente pentru vindecarea leziunilor cutanate fără cicatrice. În caz de suprainfecție bacteriană a leziunilor veziculare, se pot administra antibiotice.
  • Tratamentul infecțiilor cu enterovirusuri este simptomatic şi presupune hidratare corespunzătoare şi administrarea de antiinflamatoare, pentru combaterea febrei şi reducerea inflamației. [1], [2], [3], [4], [5]

Forumul Boli pediatrice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli pediatrice