Erizipeloid

Erizipeloidul este o infectie bacteriana acuta a pielii traumatizate si altor organe. Este cauzata de microorganismul Erysipelothrix rhusiopathiae. Contactul direct cu carnea infectata si pielea umana traumatizata determina erizipeloidul. Acesta este o boala profesionala. Oamenii dobindesc infectia dupa contactul direct cu animalele infectate. Boala este mai comuna printre fermieri, macelari, bucatari. Infectia apare mai ales vara sau toamna.

Erizipeloidul este o infectie acuta, autolimitanta a pielii care se rezolva fara sechele. Persoanele cu forma sistemica, in care organele altele decit pielea sunt implicate pot prezenta alterari neurologice sau cardiologice. Persoanele cu infectie sistemica pot deceda prin sepsis daca tratamentul nu este initiat adecvat.

Antibioticul de electie este penicilina. Pentru cei alergici la penicilina se pot folosi cefalosporinele de generatia a treia, alte macrolide. Forma cutanata a bolii este autolimitanta si are un prognostic bun. Forma sistemica depinde de organele implicate si de extinderea afectarii. Recunoasterea precoce a infectiei si terapia adecvata sunt cruciale pentru a preveni sechelele: accident cerebrovascular, endocardita, artrita septica.

Patogenie si cauze

Erysipelothrix rhusiothiae este o bacteria rezistenta la mediul inconjurator. Aceasta intra in piele prin eroziuni sau plagi mici, produce enzime care ajuta la disecarea tesuturilor, neuraminidase si invadeaza tisular. Sistemul imun al gazdei este activat pentru a lupta impotriva bacteriei. Organismul poate scapa imunitatii si se poate raspindi in corp prin sistemul vascular spre articulatii, inima, creier si plamini. Organul cel mai frecvent afectat dupa piele este inima.

Erysipelothrix rhusiopathiae
determina trei forme de erizipeloid. Acesta este un bacil fin, gram-pozitiv drept sau usor curbat. Este prezent in sol si dejectiile animalelor, peste si pasari. La risc de a dezvolta infectia sunt fermierii, macelarii.

Semne si simptome

Erizipeloidul poate afecta orice grup de virsta. Se prezinta la oameni sub trei forme clinice. Forma cutanata localizata - erizipeloidul lui Rosenbach, forma cutanata difuza si infectia sistemica, generalizata cu bacteriemie. Se poate dezvolta endocardita. In primele doua forme pacientul prezinta senzatie de arsura locala la locul leziunii. Acestia pot sa nu faca febra, stare de rau si alte simptome constitutionale. In forma generalizata pacientii acuza febra, frisoane, durere articulara, tuse, cefalee, in functie de organul implicat.

Examenul fizic

Forma localizata

Leziunile afecteaza miinile, incheieturile degetelor, totusi orice zona expusa a corpului poate fi afectata. Leziunile constau din placi rosii bine demarcate, cu o suprafata stralucitoare, neteda. Leziunile sunt calde si moi. Lasa o coloratie maronie pe piele cind se rezolva. Uneori pot fi prezente vezicule.

Forma cutanata difuza

Apar multiple leziuni pe zone diferite ale corpului. Leziunile sunt bine demarcate, violacee, cu margini profunde si centru palid.

Forma sistemica

Leziunile pielii pot sa nu fie aparente. Daca sunt prezente acestea apar ca zone localizate de tumefiere inconjurind un centru necrotic. Leziunile pielii pot fi prezente si ca papule foliculare, eritematoase. Endocardita este cea mai comuna dar rara manifestare sistemica a erizipeloidului.

Complicatiile cuprind:
  • alterare neurologica permanenta
  • endocardita cu boala valvulara pe termen lung
  • artrita septica cu boala articulara pe termen lung.

Diagnostic

Studii de laborator

  • coloratia Gram din prelevate lezionale arata coci gram-pozitivi, de obicei este un test negative deoarece infectia este profunda
  • cultura bacteriana pe medii special imbogatite cu ser la temperature camerei
  • hemocultura in diagnosticul erizipeloidului sistemic
  • biopsia pielii poate confirma diagnosticul

Alte studii efectuate

  • ecocardiografia daca se suspecteaza endocardita
  • computer tomografie sau rezonanta magnetic pentru a exclude un abces cerebral sau infarct cerebral
  • radiografia sau computer tomografia toracica daca se suspecteaza pleurezia
  • scintigrafia sau rezonanta magnetic osoasa daca se suspecteaza necroza osoasa.

Examen histologic

Epidermal arata spongioza cu veziculizare intraepidermica. Edem marcat al dermului papilar cu vase de singe dilatate. in dermul reticular se observa infiltrate inflamator perivascular cu neutrofile si eozinofile.

Diagnostic diferential


Tratament

Antibioticul de electie pentru toate cele trei forme de erizipeloid este penicilina. Pentru pacientii alergici la penicilina se poate opta pentru ceftriaxona, ciprofloxacin sau eritromicina si rifampicina. Microorganismul este rezistent la vancomicina. Bacteria poate fi distrusa de pe suprafete prin folosirea dezinfectantilor de casa simpli.

Formele cutanate ale bolii sunt de obicei autolimitante chiar si fara tratament, de aceea erizipeloidul limitat la piele are un prognostic bun fara sechele pe termen lung. Prognosticul formelor sistemice depinde de organele afectate si de extinderea infectiei. Recunoasterea precoce si terapia adecvata vor preveni sechelele.

Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele