Epiteliomul bazocelular

©

Autor:

Epiteliomul bazocelular (carcinomul bazocelular) este cel mai comun tip de cancer de piele, reprezentând aproximativ 80% dintre toate cancerele cutanate. Epiteliomul bazocelular este o formă de cancer non-melanom care se dezvoltă în celulele bazale ale epidermei, stratul exterior al pielii. De obicei, este asociat cu expunerea la soare și este mai frecvent întâlnit la persoanele în vârstă. Incidența condiției se corelează cu poziția geografică și cu expunerea cumulativă la soare. Epiteliomul bazocelular are o evoluție lentă și, de obicei, nu se răspândește în alte părți ale corpului. Cu toate acestea, dacă este neglijat și nu este tratat, epiteliomul bazocelular poate provoca invada țesuturile adiacente. De aceea, diagnosticul și tratamentul timpuriu sunt esențiale. (1, 3, 5)

Cauze

Cauzele exacte ale epiteliomului bazocelular nu sunt pe deplin înțelese, dar expunerea prelungită la soare și radiațiile UV constituie factorii de risc principali. Alți factori care pot contribui la apariția carcinomului bazocelular includ: istoricul familial de cancer de piele, pielea deschisă la culoare, expunerea la substanțe chimice cancerigene și sistemul imunitar slăbit. (1, 2)

Semne și simptome

Epiteliomul bazocelular poate prezenta o varietate de simptome, care pot varia în funcție de forma și localizarea leziunii. Cel mai frecvent semn al epiteliomului bazocelular îl reprezintă leziunile cutanate nou apărute sau o modificare a unei leziuni existente. Leziunile cutanate asociate cu epiteliomul bazocelular pot fi de culoare roz, roșie sau albăstruie și pot avea aspecte diferite, cum ar fi:

  • noduli sau tumori mici, rotunde, cu margini clare și suprafață lucioasă;
  • leziuni scuamoase (fragmente subțiri, uscate și descuamate de celule moarte ale pielii care se pot desprinde sau exfolia);
  • ulcerații sau leziuni deschise care nu se vindecă și care pot prezenta cruste sau sângerări.


Leziunile de epiteliom bazocelular pot sângera ușor, mai ales la traumatisme minore sau la contactul cu haine sau obiecte. De asemenea, leziunile de epiteliom bazocelular pot determina modificări ale pielii din jurul lor, cum ar fi roșeață, umflături, zone ridate sau modificări de textură. În plus, unele forme de epiteliom bazocelular pot provoca senzații de durere sau mâncărime în zona afectată. (1, 2, 3)

Prezentare clinică

Un epiteliom bazocelular poate apărea sub diferite forme și poate avea aspecte variate. Cele mai comune subtipuri includ epiteliomul bazocelular nodular, superficial și morfeiform (sclerodermiform). Epiteliomul nodular este caracterizat prin apariția unor leziuni rotunde sau nodulare cu margine clară, care pot sângera ușor, epiteliomul superficial se prezintă sub formă de plăci roșii sau solzi, în timp ce epiteliomul morfeiform are un aspect mai neted, cu o suprafață în general albăstruie. (1, 3)

Diagnostic

Diagnosticul epiteliomului bazocelular implică de obicei examinarea leziunii suspecte și, uneori, biopsia pielii, pentru a confirma diagnosticul. Examinarea dermatoscopică sau dermatoscopia, ce implică utilizarea unui instrument numit dermatoscop, permite medicului să examineze în detaliu leziunea cutanată. Examinarea dermatoscopică permite observarea caracteristicilor specifice, cum ar fi vasele de sânge anormale sau modelele pigmentare. Uneori, în cazul unor leziuni evidente și tipice de epiteliom bazocelular, medicul poate stabili un diagnostic clinic pe baza examinării dermatoscopice, fără a fi necesară o biopsie. Cu toate acestea, biopsia rămâne cea mai sigură metodă pentru confirmarea diagnosticului.

Atunci când există suspiciunea răspândirii la nivelul altor organe a celulelor canceroase, este necesară efectuarea unor investigații suplimentare, în general de imagistică medicală (precum un CT sau un RMN) pentru a evalua extinderea cancerului și pentru a determina stadiul bolii. Dacă există suspiciunea că celulele canceroase s-au răspândit la ganglionii limfatici din apropiere, poate fi efectuată o biopsie a ganglionilor pentru a examina prezența celulelor canceroase. (1, 2, 4)

Tratament

Tratamentul depinde de dimensiunea, localizarea și tipul leziunii, precum și de stadiul bolii. Opțiunile de tratament pot include excizia chirurgicală, electrochirurgie, crioterapie, terapie cu radiații, chimioterapie topică sau imunoterapie. Tratat la momentul oportun, epiteliomul bazocelular are o rată de vindecare de peste 95%. In cazul epiteliomului recurent, tratamentul poate fi deosebit de agresiv, în general fiind necesară o terapie duală (chimioterapie și chirurgia). (1, 5)

Prevenție

Prevenirea epiteliomului bazocelular implică protecția împotriva expunerii excesive la soare și a radiațiilor UV. Se recomandă folosirea cremei cu factor de protecție solară, purtarea de îmbrăcăminte de protecție, cum ar fi pălării cu boruri largi și ochelari de soare, evitarea expunerii la soarele în orele de vârf ale zilei și vizitarea cu regularitate a medicului dermatolog, în special în cazul apariției pe piele a unor leziuni care provoacă îngrijorare. (1, 3, 4)

Complicații

Epiteliomul bazocelular are tendința de a crește lent și de a invada țesuturile din jurul său. Dacă este lăsat netratat, epiteliomul bazocelular poate distruge țesutul și poate provoca deformări sau afectarea funcțională a zonei respective, în special în cazul leziunilor situate în apropierea ochilor, urechilor, nasului sau buzelor. Formele mai agresive de epiteliom bazocelular pot afecta inclusiv țesutul osos și cartilaginos, în special în zona feței, ceea ce poate duce la deformări și probleme funcționale ale structurilor afectate.

În cazuri rare, epiteliomul bazocelular neglijat se poate răspândi în profunzime, în straturile mai adânci ale pielii, precum și mușchii, nervii și vasele de sânge. Acest lucru poate duce la complicații severe și poate necesita intervenții chirurgicale reconstructive complexe. Deși epiteliomul bazocelular are un risc scăzut de metastază, în unele cazuri, extrem de rar însă, celulele canceroase pot ajunge la ganglionii limfatici sau se pot răspândi în alte organe din corp.

Concluzie

Epiteliomul bazocelular este o formă comună de cancer de piele, care poate fi tratat cu succes dacă este detectat în stadii incipiente. Este important ca fiecare persoană să fie conștientă de riscurile expunerii la soare și să își ia măsuri pentru a proteja pielea împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV. În prezent, epiteliomul bazocelular este diagnosticat anual la mai mult de 3. 5 milioane de persoane doar in SUA, ceea ce reprezintă o incidență extrem de ridicată, în raport cu alte tipuri de cancere. (1, 4)

Epiteliomul bazocelular la copii

Epiteliomul bazocelular este rar întâlnit în copilărie și are cauze în general similare cu cele din cazul adulților. Principala cauză este expunerea la soare și radiațiile UV. Alți factori care pot contribui la dezvoltarea epiteliomului bazocelular la copii includ:

  • predispoziția genetică (anumite condiții genetice, cum ar fi sindromul Gorlin, pot crește riscul de dezvoltare a epiteliomului bazocelular în copilărie);
  • expunere la radiații (radioterapia anterioară pentru tratamentul altor cancere sau expunerea la radiații în timpul unor proceduri medicale poate crește riscul de epiteliom bazocelular la copii);
  • imunosupresia sistemului imunitar (copiii cu sistem imunitar slăbit, fie din cauza unor afecțiuni medicale sau a medicamentelor imunosupresoare, pot fi expuși unui risc mai mare de dezvoltare a epiteliomului bazocelular). (1, 6)

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele