Epilepsia la femei - particularitati

©

Autor: Redacția ROmedic

Epilepsia catameniala

 

In timpul menstruatiei, unele femei inregistreaza o crestere a frecventei crizelor epileptice. Aceasta se presupune ca ar fi din cauza efectelor estrogenului si progesteronului asupra excitabilitatii neuronale sau scaderii concentratiei medicamentelor antiepileptice din ser ca rezultat al alterarii legarii de proteinele transportoare. De ajutor ar fi cresterea dozelor de medicament in timpul menstruatiei si controlul ciclului menstrual prin anticonceptionale orale.

 

Sarcina

Femeile cu epilepsie nu prezinta complicatii ale sarcinii si pot naste un copil normal. Totusi sarcina influenteaza frecventa crizelor datorita efectelor endocrine asupra sistemului nervos central: la 50% din femei frecventa ramane neschimbata, la 30% din cazuri creste, iar la 20% din cazuri scade. Femeile insarcinate trebuie supravegheate mai indeaproape in aceasta perioada.

 

Frecventa anomaliilor fetale la copiii nascuti din mame cu epilepsie este de 5-6%, comparativ cu 2-3% la femeile sanatoase. Incidenta crescuta este cauzata de efectele teratogene ale medicamentelor antiepileptice. Exista 10% risc de malformatii la administrarea de 3 medicamente diferite. De aceea ideal este sa se mentina pacienta pe monoterapie la cele mai mici doze eficiente, mai ales in trimestrul 1. Pacientelor trebuie sa li se administreze folati 1-4 mg/zi pentru prevenirea anomaliilor de tub neural si vitamina K (20 mg/zi) in ultima luna de sarcina pentru prevenirea hemoragiilor neonatale.

 

Alaptatul

 

S-a observat ca medicamentele antiepileptice se excreta in lapte. Astfel pentru etosuximida raportul dintre concentratia medicamentului in lapte fata de cea din ser este de 80%, pentru fenobarbital este de 40-60%, pentru carbamazepina 40%, pentru fenitoina 15% si pentru acidul valproic 5%. Totusi alaptatul copilului nu trebuie intrerupt decat atunci cand apare o afectare evidenta a sugarului, cum ar fi letargia.


Data actualizare: 20-11-2013 | creare: 25-12-2008 | Vizite: 12971
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Top 10 aplicații de smartphone pentru epilepsie
  • Un grup de celule din hipocamp asociate cu comoțiile și pierderile de memorie
  • O nouă terapie pentru managementul crizelor convulsive?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum