Dureri la ambii sâni

©

Autor:

Dureri la ambii sâni

Durerile la ambii sâni este cunoscută în termeni medicali sub termenul de „mastodinie” sau „mastalgie” și poate fi expresia modificărilor hormonale apărute în perioada menstruală sau poate fi datorată anumitor afecțiuni mamare.

  • În funcție de localizare, durerea de sân poate fi unilaterală sau bilaterală.
  • În funcție de caracter, pot fi descrise dureri mamare intermitente și dureri mamare permanente, constante.
  • În funcție de legătura cu modificării hormonale menstruale, avem dureri mamare ciclice și dureri mamare extraciclice.


Durerea la ambii sâni este o durere mamară ciclică, fiind în majoritatea cazurilor datorată modificărilor hormonale care apar în perioada premenstruală (cu două sau trei zile înainte de apariția menstrei). Această durere de sân dispare în primele zile ale menstrei. În cazuri excepționale, durerea de sân bilaterală poate persista pe perioada menstruală. [1], [2]

Cauze ale durerilor la ambii sâni

Apariția durerilor la ambii sâni este aproape fiziologică, fiind datorată anumitor procese fiziologice care apar în organismul femeii, precum modificările hormonale care apar în perioada menstruației (durerea mamară bilaterală este datorată acțiunii hormonilor reproducători asupra țâesutului mamar). Astfel se explică faptul că, durerile de sân bilaterale, prezente de regulă înainte de apariția lunară a menstrelor, dispar spontan odată cu instalarea menopauzei sau în sarcină.

Durerea la ambii sâni mai poate fi datorată unor tulburări ale metabolismului acizilor grași. Astfel, dezechilibrele acizilor grași pot duce la creșterea sensibilității țesutului mamar față de hormonii circulanți.

Administrarea anumitor medicamente, precum medicamente hormonale de infertilitate, anticoncepționale orale, estrogeni sau progesteroni poate duce la apariția durerilor la ambii sâni.

Purtarea lenjeriei de corp necorespunzătoare ca mărime, precum sutiene prea strâmte poate duce și ea la apariția durerilor la ambii sâni.

De asemenea, o altă cauză a durerii la ambii sâni este reprezentată de dimensiunea glandelor mamare. Astfel, sânii voluminoși pot fi însoțiți de durere locală. [3], [4], [5]

Caracteristici clinice ale durerii la ambii sâni

Durerea la ambii sâni este legată de modificările hormonale apărute în perioada menstruală, este localizată cu predominanță la nivelul cadranelor mamare supero-externe, cu iradiere înspre zonele axilare, prezintă o apariție ciclică (de fiecare dată în perioada premenstruală) și poate fi însoțită de sensibilitatea sânilor la palpare, creșterea în volum a glandelor mamare (umflarea sânilor) și apariția senzației de presiune la nivelul sânilor.

Durerea la ambii sâni este prezentă numai în rândul femeilor aflate la vârstă reproductivă (femei fertile), apare spontan în ultimele două sau trei zile dinainte de apariția menstrelor și cedează spontan în prima zi de menstră. [1], [2]

Diagnosticarea durerilor la ambii sâni

Durerile la ambii sâni nu necesită investigații paraclinice și tratament deoarece, în majoritatea cazurilor, ele sunt datorate modificărilor hormonale legate de menstruație.

În caz de suspiciune sau pentru excluderea unor afecțiuni mamare, se recomandă efectuarea unei ecografii mamare, a unei mamogafii sau a unei tomografii computerizate toracice. [1], [2]

Tratamentul durerilor la ambii sâni

Durerile la ambii sâni nu necesită tratament deoarece, fiind datorate modificărilor hormonale premenstruale, dispar odată cu apariția menstrelor lunare.

Sunt disponibile însă anumite medicamente, precum antiinflamatoarele nonsteroidiene (Ibuprofen, Paracetamol, Aspirina, etc.) și analgezicele (Algocalmin, etc.), cu administrare orală sau locală (topică), care sunt utile în combaterea oricărui tip de durere, inclusiv a durerilor la ambii sâni. [1], [2]

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum