Dureri de spate - ghid complet
Autor: Dr. Roberto Stefan Bacusca
Dureri de spate acute – apărute brusc
Episoadele de dureri de spate se cataloghează drept acute în momentul în care apar pentru prima dată în viața unui pacient, sau ca o recidivă după un interval de cel puțin 6 luni lipsite de simptome, manifestându-se pentru cel mult 6 săptămâni. Unele dureri de spate au o etiologie care afectează local și direct țesutul nervos, osos sau muscular, cum este cazul unei traume, a zonei zoster, spondilitei și spondilodistezei infecțioase, sindromului dureros miofascial sau sindromului Guillian Barre. Alte patologii au sediul la nivel abdominal, dar sunt percepute și în regiunea posterioară. Din această categorie fac parte pancreatita acută, disecția de aortă descendentă și urolitiaza. (2)Dureri de spate cronice
Patologiile care se manifestă cronic prin aceste simptome pot fi grupate în cinci categorii:- Afecțiuni degenerative a metabolismului calcic, precum osteoporoza, care pot genera fracturi de stres, tasări și spondiloartroze
- Metastaze: cancerele de prostată, sân și bronhopulmonar generează metastaze cu tropism osteogen, coloana vertebrală fiind una dintre locațiile cele mai vizate, moment în care sunt descrise dureri de spate extrem de intense, ameliorate doar cu medicație opioidă de clasă superioară
- Spondilite reumatice
- Leziuni mecanice: foarte dese sunt herniile de disc, în special la nivel lombar, fiind una dintre cele mai frecvente cauze de dureri de spate. În această categorie se mai încadrează sindroamele de compresie medulară, precum sindromul cozii de cal, o urgență medicală.
- Patologii abdominale cronice: pancreatita cronică, anevrismul de aortă descendentă și abdominală, abcesul perirenal.(3)
Dureri de spate dimineața – cedează apoi la mișcare
Durerile de spate simțite dimineața pot fi datorate unei afecțiuni articulare ce vizează discul intervertebral. În timpul nopții, aceste structuri anatomice se rehidratează suferind mici fenomene de edemațiere. Pe fondul unor leziuni deja existente în structura fibroasă externă a discului, la trezire, se poate accentua protruzia discală, astfel încât durerile de spate simțite dimineața pot fi manifestările precoce ale acestei afecțiuni discale.
O altă cauză ar putea fi întinderea fibrelor musculare a grupărilor dorsale datorită pozițiilor inadecvate pe care corpul le adoptă în timpul somnului. De exemplu poziția ventrală (dormitul pe burtă) determină curbarea coloanei vertebrale și punerea în tensiune a musculaturii paravertebrale din regiunea lombară.(14,15,16)
Un disconfort cronic la trezire (redoare matinală) cu diminuarea ulterior a durerii la mobilizare poate sugera prezența spondilitei anchilozante. În cadrul acestei patologii, durerile de spate sunt prezente dimineața și implică articulațiile sacro-iliace (la unirea coloanei vertebrale cu oasele bazinului), cedând apoi de-a lungul zilei la mișcare. Adițional durerilor de spate, se mai remarcă o relativă imobilitate a coloanei vertebrale, ușor de apreciat prin incapacitatea pacientului de a se apleca.(3)
Dureri de spate apărute la stat în picioare
Pentru a menține poziția ortostatică, corpul solicită o mulțime de țesuturi responsabile de asigurarea funcției de locomoție. Stresul mecanic la care sunt supuși mușchii, tendoanele, articulațiile și scheletul determină apariția durerilor de spate, cele mai frecvente leziuni fiind întinderile musculare localizate la nivelul grupărilor regiunii posterioare.
Atunci când mușchii abdominali și ai spatelui nu sunt suficient dezvoltați, mușchii paravertebrali lombari preiau rolul de susținere a poziției ortostatice. Hipersolicitarea acestora provoacă durerea resimțită la nivel lombar. Exercițiile de întărire a mușchilor abdominali și ai spatelui pot ajuta.(13, 10)
Dureri de spate apărute la stat pe scaun (la birou)
Există o asociere pozitivă între timpul petrecut în șezut (de exemplu la birou) și durerile de spate resimțite de către pacienți, în special în regiunea lombară. Stresul mecanic manifestat asupra articulațiilor coloanei vertebrale, ce determină creșterea presiunii la nivelul discurilor intervertebrale, este un mecanism propus în literatura de specialitate pentru a explica durerile de spate apărute după un timp îndelungat petrecut în șezut. (5, 13)Dureri de spate apărute după sport
Activitățile fizice efectuate comportă un nivel crescut de stres mecanic asupra aparatului musculoscheletal. Durerile de spate au astfel ca și substraturi morfopatologice întinderile musculare, a căror gravitate depinde de durata, intensitatea și frecvența antrenamentelor, tipul de sport și nivelul de competiție. Se pare că persoanele care efectuează sport în mod individual sunt mai susceptibile să sufere dureri de spate dacă nivelul efortului este prea scăzut sau prea crescut. (6)Dureri lombare puternice – nu te poți mișca
Durerile puternice de spate, localizate la nivel lombar, cu asocierea sau absența unui deficit motor, pot fi clasificate în dureri specifice și nespecifice. Acestea din urmă se definesc în acest mod când nu există o relație de cauzalitate evidentă între simptome, examenul clinic și analizele imagistice. Durerile lombare puternice, asociate cu incapacitatea mișcării pot avea următoarele cauze: disfuncții musculare, hernii ale discurilor intervertebrale, inflamări articulare, stenoze medulare.(2)Protruzia discală și hernia de disc
Protruzia reprezintă situația în care straturile externe ale discului intervertebral sunt intacte, dar bombează spre exterior sub o anumită presiune.
Hernia este afecțiunea în care straturile externe ale discului intervertebral sunt lezate iar nucleul pulpos intern migrează spre exterior. Simptomatologia variază în funcție de locația leziunii, dar reprezentative sunt deficitele neuronale motorii și senzitive. Cel mai frecvent, hernia este întâlnită la nivel lombar unde se manifestă clinic prin ischialgie și dureri de spate localizate. (4, 7)
Dureri de spate apărute postoperator
Durerile de spate sunt simptome clasice manifestate ca urmare a unei intervenți chirurgicale suferite la nivelul regiunii posterioare, atât în operații ce vizează coloana vertebrală cât și toracele. Se pare că disconfortul simțit postoperator după intervențiile chirurgicale majore este mai mic decât cel descris după operațiile cu impact minor sau mediu, probabil datorită strategiilor analgezice dezvoltate mai mult pentru procedurile majore. Substratul acestor dureri de spate constă în leziunile mecanice induse asupra fibrelor nervoase în cadrul procedurii de secționare a straturilor anatomice. (8, 9)Cum tratăm durerea acută de spate
Durerea acută nespecifică de spate se tratează medicamentos cu antiinflamatoare nesteroidiene (Paracetamol, Ibuprofen, Diclofenac), miorelaxante (pe o durată scurtă de timp datorită efectelor adverse) sau cu opioide de treaptă inferioară (Tramadol, Tilidin).Tratamentul durerii acute specifice de spate trebuie să înlăture cauza. Intervenția chirurgicală este metoda de elecție prin care se înlătură sau se previne o posibilă presiune mecanică ce acționează asupra țesutului nervos a măduvei spinării, în cazul fracturilor, herniei de disc, infecțiilor bacteriene și a tumorilor. (2)
Cum tratăm durerile cronice de spate
O serie de tehnici intervenționale sunt cunoscute ca fiind benefice pentru pacienții suferinzi de dureri cronice de spate. Cele mai simple sunt injecțiile ce conțin opiacee, steroizi, anestezice locale sau toxină botulinică și care sunt introduse în țesutul muscular afectat, în spațiul epidural (înainte de foița Durei Mater), în articulațiile degenerate a corpilor vertebrali, sau în articulația dintre sacrum și coxal (unirea între oasele bazinului și coloana vertebrală).
Altre proceduri presupun degradarea fibrelor nervoase care asigură senzitivitatea acestor articulații, cu ajutorul temperaturii ridicate sau a undelor de radiofrecvență.
În cazul în care durerile de spate au drept cauză o hernie de disc, decrompresia sau aplicarea unui curent în interiorul discului herniat sunt tehnicile invazive folosite drept terapie. (11)
Exerciții pentru durerile de spate
Un program general care să imbine fitnessul aerobic, antrenarea tonusului muscular și a flexibilității poate ajuta la diminuarea și prevenirea durerilor de spate prin îmbunătățirea susținerii coloanei, mobilității (musculare, tendinoase, ligamentare) și a circulației sangvine (fundamentală pentru regenerare și împiedicarea rigidității). (12, 17)
Exercițiile propuse sunt:
- abdomene efectuate lent cu mâinile pe lângă corp
- abdomene cu mâinile la ceafă
- abdomene cu rotirea ușoară a trunchiului
- exercițiul pasare-câine
- scândurica
- extensii ale spatelui
- genuflexiuni
- aducerea genunchiilor la piept
- rotirea genunchiilor (întins pe spate cu genunchi flectați, se rotesc ambii genunchi până ating podeaua alternând stânga cu dreapta)
- postura uttanasana
- întinderea brațelor și spatelui cu posteriorul la călcâie (stând în genunchi și cu palmele la podea, se întind brațele spre anterior fără a le ridica, iar șezutul se coboară până atinge călcâiele)
- poziția pisicii
- poziția podului cu umerii la podea
Cum și când ne poate ajuta kinetoterapia
Efectul pe care fizioterapia îl are în tratamentul durerii de spate pare a fi moderat. Există teorii care susțin că recuperarea pozitivă înregistrată de către pacienți după efectuarea exercițiilor fizice se datorează unor schimbări la nivelul sistemului nervos central, precum adaptări psihologice, cognitive sau neurofiziologice. De asemenea s-a constatat că terapia fizică este eficientă în ameliorarea durerii de spate dacă este incadrată într-un plan mai vast de tratament și nu în cazul efectuarii izolate. (10)Concluzii privind durerile de spate
Durerea de spate este o problemă majoră de sănătate și un simptom extrem de frecvent, datele statistice indicând că de-a lungul vieții, între 16 și 18% din populația generală suferă de acest disconfort. Stabilirea unui diagnostic cert este o procedură dificil de realizat, de cele mai multe ori fiind un diagnostic de excludere datorită neconcordanței dintre caracteristicile examenului clinic și testele imagistice. Planul de tratament este unul complex, menit să reducă dizabilitățile și să restabilească calitatea vieții, terapia implicând strategii medicamentoase, chirurgicale și fizioterapeutice.- Hernia de disc vertebral
- Lombalgia cronica nespecifica
- Durere de spate
- Spondilita anchilozanta
- Hernie de disc
- Manifestari cardiovasculare in spondilita ankilopoetica (SA)
- Hernia de disc cervicala
- Hernia de disc lombara
- Protruzie discală
- Durere de spate
- Durerea de spate și în flancuri (lateral), ce iradiază inghinal
- Durerea lombară
- Durerea de spate acută (ce te imobilizează la pat)
- Lombalgie - durerea în regiunea lombară
- Durerea de șale (dureri de mijloc sau durerea lombară)
- Dureri lombare dupa ce am dansat la un chef
- Durere lombara cu iradiere in zona pelvina
- Factor reumatoid
- Durere de spate in partea stanga a zonei lombare
- Durere spate
- Hernie de disc si mersul pe bicicleta
- Durere lombara-coccigiana-fesiera-coapse laterale
- Durere in zona lombara
- Intrebare ref dureri lombare
- Hernie de disc