Dureri abdominale severe
Durerile abdominale severe apar la nivelul etajului abdominal și reprezintă un simptom asociat cu o multitudine de afecțiuni, de la patologii ușoare (indigestie, constipație, stres, infecții) până la afecțiuni mai grave (pancreatită, obstrucție intestinală, ulcer peptic, neoplazii). Acestea din urmă fac parte din cauzele durerilor abdominale severe și necesită asistență medicală promptă. Este important de reținut că, în majoritatea cazurilor, durerile severe de la nivelul abdomenului apar brusc, de aceea reprezintă o urgență medicală. Localizarea lor poate fi difuză (nu se poate indica cu precizie locul dureros) sau concentrată pe o anumită zonă (epigastru, hipogastru, hipocondru drept, hipocondrul stâng, flancul drept sau stâng, periombilical, inghinal drept sau stâng) (1)
De ce apar durerile abdominale severe?
Durerile abdominale severe pot fi cauzate de multe afecțiuni. Mai jos sunt descrise câteva dintre posibilele cauze ale acestora:
a) Apendicita acută
Reprezintă inflamația acută a apendicelui (din punct de vedere anatomic este o continuare a cecului, cu o lungime medie de 10 cm). Apare datorită obstrucției lumenului care va determina înmulțirea bacteriană, iar rezultatul final este inflamația care se poate complica cu supurație. Cauzele obstrucției lumenului sunt staza fecală, corpi străini, tumori, etc.
Cel mai prezent și mai comun simptom al apendicitei acute este durerea din cadranul inferior drept care migrează spre zona inghinală inferioară dreaptă, însă nu de puține ori inițial aceasta apare și periombilical. În cazul apendicitei acute durerea are debut brusc, intensitatea este ridicată, și se poate înrăutăți odată cu mișcările sau cu efortul de tuse.
Alte simptome prezente:
- Greață
- Vomă
- Subfebră
- Anorexie
- Poliurie (din cauza iritației vezicii urinare de către apendicele inflamat)
- Pierderea apetitului
Examenul fizic, anamneza și testele paraclinice ajută medicul pentru realizarea unui diagnostic diferențial cu celelalte cauze de durere abdominală severă. Însă ele trebuie realizate rapid deoarece apendicita acută, netratată repede se poate transforma în peritonită (inflamația peritoneului) și poate pune viața pacientului în pericol. (2)
b) Pancreatita acută
Proces inflamator al pancreasului datorită unor enzime care provoacă autodigestia lui. Reprezintă de asemenea o urgență medicală iar intervenția rapidă poate fi salvatoare de viață. Printre cauzele acestei patologii se numără:
- Consumul cronic de alcool
- Litiaza biliară
- Medicamente (estrogeni, Tetraciclina, Metildopa, Furosemid, corticosteroizi, Azatioprina, etc.)
- Tumori
- Traume (leziuni provocate de cuțit prin înjunghiere, de gloanțe, de căzături cu bicicleta, accidente de mașină)
- Hipercalcemia
- Cauze ereditare
- Infecții (Epstein-Barr virus, Cytomegalovirus, Salmonella, virusurile hepatice, etc.)
- Post colangiopancreatografie (4% din cazuri)
- Autoimună
Simptomatologia este dominată de durerea abdominală severă care este localizată în mai multe de jumătate din cazuri la nivelul etajului superior, în regiunea epigastrică și iradiază ”în bandă” spre spate. Intensitatea durerii este ridicată. Alte simptome: greață, vomă, dispnee, tahipnee (frecvența respiratorie crescută), instabilitate hemodinamică. (3)
c) Perforația intestinală
Este leziunea apărută la nivelul unui segment intestinal din etajul abdominal. Rezultatul acestei perforații este revărsarea conținutului intestinal în cavitatea abdominală și infectarea acesteia (datorită bacteriilor libere). Cauzele sunt:
- Leziuni penetrante (provocate de obiecte ascuțite, împușcătură, etc.)
- Trauma (accidente rutiere, etc.)
- Prezența unor afecțiuni predispozante (apendicita se poate complica cu perforația apendicelui, perforația stomacului rezultat al unui ulcer gastric, etc.)
- Boală inflamatorie intestinală (Crohn, colita ulcerativă, etc.)
- Granulomatoza Wegener (vasculită necrozantă)
- Radioterapia
Durerea abdominală cauzată de perforația intestinală este puternică, ascuțită, difuză sau greu de localizat. (4)
d) Colecistita acută
Este rezultatul obstruării ductului cistic (frecvent obstrucția este provocată de litiaza biliară). Ca urmare a acestei obstrucții apare infecția bacteriană și inflamația pereților vezicii biliare. Durerea apare în cadranul superior drept, este zgomotoasă, nu se remite la antispasticele uzuale și uneori iradiază scapular drept (durerea se resimte în spate pe partea dreaptă). Netratată, apar complicații precum dezvoltarea unui abces sau perforația de organ.
Cauzele apariției colecistitei acute:
- Litiaza biliară
- Colonizarea bacteriană (Salmonella, etc. )
- Staza biliară cauzată de diete restrictive, diferite analgezice, etc.
- Ischemia vezicii biliare (apare în diverse vasculite, stări hipovolemice severe, malformații vasculobiliare, etc. )
- Tumori (5)
e) Ulcerul gastric
Leziune a mucoasei gastrice întâlnită și sub denumirea de ulcer peptic. Durerea abdominală apare în epigastru, poate dura minute sau ore, poate să apară spontan și noaptea (trezește pacientul din somn), este intensă, descrisă ca o senzație de arsură și erodare. Cauzele apariției ulcerului gastric sunt:
- Infecția cu Helicobacter pylori (cea mai frecventă cauză)
- Stilul de viață (stresul, consumul de alcool, alimente condimentate)
- Antiinflamatoarele nesteroidiene (Ibuprofen, Aspirină, Diclofenac) (6)
f) Ocluzia intestinală acută (se mai numește și obstrucție intestinală)
Se manifestă prin oprirea tranzitului intestinal provocată de diverși factori. Cea mai severă formă este ocluzia intestinală prin strangulare, care provoacă o durere colicativă, de origine ischemică (fluxul sangvin la nivelul segmentului intestinal implicat este oprit și dacă nu se intervine la timp apare necroza, iar porțiunea respectivă nu mai poate fi salvată). Factori care duc la apariția ocluziei intestinale sunt:
- Formarea aderențelor postoperator
- Neoplazii
- Boli inflamatorii intestinale
- Volvulus (7)
g) Ruptură de splină
Este urgență medicală. Splina este organ nepereche, situat în partea stângă superioară a abdomenului, joacă un rol foarte important în lupta împotriva infecțiilor. Traumatisme, splina mărită sau exerciții fizice intense pot cauza ruptura splinei. Durerea abdominală provocată este severă, localizată în partea stângă. La atingere, abdomenul este extrem de sensibil. (8)
Acestea sunt o parte dintre cauzele de durere abdominală severă între care este necesar realizarea diagnosticului diferențial, însă lista poate continua cu:
- Peritonita
- Ischemia unor organe abdominale
- Gastroenterita acută
- Litiaza renală
- Diverticulita
2. Manifestări și examen clinic
Durerile abdominale severe pot avea multiple cauze și fac parte din simptomatologia unor multiple afecțiuni așa cum am descris mai sus. Diagnosticul diferențial trebuie realizat obligatoriu.
La examenul clinic, în momentul palpării abdomenului putem decela sensibilitate crescută, abdomen destins, poate fi prezentă contractura de apărare (încordarea abdomenului).
Anamneza este importantă pentru a ne orienta localizarea durerii (zona abdominală în care apare) sau daca aceasta este difuză, pacientul ne poate evalua intensitatea durerii, dacă scade sau crește la adoptarea unor poziții. Tot cu ajutorul anamnezei putem afla dacă există factori de risc pentru anumite boli ale organelor abdominale sau dacă au existat probleme asemănătoare în trecut.
Alte simptome care ar trebui să alarmeze medicul, pe lângă durerile severe sunt:
- Destinderea abdomenului
- Semnele de șoc (tahicardie, transpirații, prăbușirea tensiunii arteriale, stare confuzională)
- Semne ale unor complicații apărute, spre exemplu ale peritonitei (durere intensă constantă, abdomenul contractat, extrem de sensibil la atingere) (3, 4, 5, 7)
3. Investigații
Din momentul prezentării în unitatea medicală, în funcție de urgență, se fac următoarele investigații:
- Analize de sânge: pentru a verifica existența unei infecții (verificăm numărul de leucocite), dacă există o hemoragie (verificăm existența unei anemii, valoarea hemoglobinei). De asemenea se vor testa enzimele hepatice, enzimele pancreatice dacă se suspicionează o pancreatită acută.
- Se recoltează o urocultură și sumar de urină pentru a exclude o infecție urinară severă.
- Ecografia abdominală este o metodă foarte utilă, neinvazivă, rapidă și implică costuri scăzute: ea poate indica prezența unui eventual lichid în abdomen, îngroșarea pereților unui organ inflamat, etc.
- Investigații paraclinice complementare: CT (cu sau fără contrast, realizat la nivelul abdomenului și pelvisului, se folosește în special pentru rezultatele incerte), examen radiologic (poate indica existența unei perforații intestinale, nivele hidroaerice intestinale care corespund unei obstrucții intestinale), endoscopie și colonoscopie.
Trebuie menționat că pentru situațiile urgente, nu este timp pentru efectuarea tuturor analizelor, examenul clinic, anamneza și o ecografie sau un CT rapid poate arăta care este cauza durerilor severe și permit intervenția medicilor în timp util. (9)
4. Tratament
În funcție de diagnostic, tratamentul poate fi exclusiv medicamentos, dacă durerile abdominale severe aparțin unei afecțiuni care reprezintă urgență medicală, atunci se impune tratament chirurgical sau poate fi vorba de o patologie care necesită o combinație între cele două. Ruptura de splină, ischemia intestinală, ocluzia intestinală, peritonita au drept simptom principal durere abdominală severă și necesită intervenții chirurgicale imediate.
Pentru afecțiunile care se pot trata doar medicamentos se pot folosi:
- Administrare intravenoasă de fluide pentru corectarea eventualelor pierderi lichidiene și dezechilibre hidro-electrolitice
- Analgezice
- Antivomitive
- Antibiotice dacă este nevoie (9)
De multe ori în spatele durerilor abdominale severe se ascund afecțiuni care pot pune viața în pericol, de aceea prezentarea la medic este necesară.
- Sindromul premenstrual
- Abdomenul cronic dureros la copil
- Durerea abdominală recurentă la adult
- Durere abdominală
- Durerea abdominală la vârstnici
- Durerea abdominală fără febră
- Durerea abdominală cu febră
- Durere abdominală subombilicală (durere mai jos de buric, durerea hipogastrică)
- Durere sub coaste în partea dreaptă (durere abdominală în hipocondrul drept)
- Durere sub coaste în partea stângă (subcostal stânga, hipocondrul stâng)
- Durerea abdominală - cauze în funcție de localizarea durerii
- Durere în stânga jos (abdomen, burtă)
- Durerea în dreapta jos (abdomen, burtă)
- Dureri abdominale, colecistopatie?
- Dureri abdominale in special zona buricului la copil de 6 ani
- Durere permanenta in zona abdominala superioara dreapta
- Dureri de burta
- Durere acuta in partea de jos a abdomenului.
- Durere abdominala
- URGENT Dureri abdominale si voma
- Dureri abdominale
- Dureri abdominale
- Dureri abdominale in partea stinga