Durerea în partea dreaptă
Autor: Teodorescu Mihai
Durerea în partea dreaptă a corpului, resimțită în general în abdomenul inferior, reprezintă un simptom comun care provoacă îngrijorare în rândul pacienților, fiind adesea asociată cu apendicita sau cu alte afecțiuni acute potențial severe. Există o multitudine de potențiale cauze ale durerilor în partea dreaptă, de la probleme digestive sau musculare până la afecțiuni grave, precum bolile hepatice. Durerile persistente sau severe, în special atunci când sunt însoțite de alte simptome, precum febră, vărsături sau probleme de respirație, necesită o evaluare medicală de urgență. (1, 2)
Care sunt cauzele durerii în partea dreaptă a corpului?
Durerea în partea dreaptă a corpului poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv de afecțiuni ale organelor interne. De asemenea, durearea poată să apară în urma unor traumatisme fizice sau pe fondul unor afecțiuni musculo-scheletice, cum ar fi artrita reumatoidă. (2, 3) Cauzele severe pentru durerea în partea dreaptă a corpului includ:
Apendicita
Apendicita este o afecțiune comună caracterizată prin inflamația apendicelui, o mică proeminență a cecului, un organ situat în interiorul abdomenului. Durerea abdominală severă, care începe în partea dreaptă inferioară a abdomenului, este simptomul cel mai frecvent al apendicitei. Alte simptome pot include:
- febră;
- vărsături;
- pierderea poftei de mâncare;
- probleme gastrointestinale, precum diaree sau constipație. (1, 3)
Tratamentul standard pentru apendicita constă în îndepărtarea pe cale chirurgicală a apendicelui afectat, procedură cunoscută sub denumirea de apendicectomie. Apendicita este o afecțiune care poate duce la importante complicații periculoase, cum ar fi perforarea apendicelui sau sepsis. (1, 3, 4)
Sindromul intestinului iritabil
Sindromul intestinului iritabil este o afecțiune digestivă comună, apărută în urma acumulării în exces a bacteriilor la nivelul intestinului subțire, care determină inflamație și iritație. Sindromul intestinului iritabil poate cauza dureri în diferite locații ale abdomenului, inclusiv în partea dreaptă, cât și în regiunea epigastrică (partea superioară a abdomenului, care delimitează ombilicul de diafragmă) sau în regiunea inferioară a spatelui. Tratamentul pentru sindromul intestinului iritabil poate varia în funcție de cauzele specifice și de simptomele fiecărui individ. Unele opțiuni de tratament comune includ:
- modificarea obiceiurilor alimentare (în special evitarea alimentelor care pot agrava simptomele);
- administrarea de medicamente antispastice (pentru ameliorarea simptomelor, în special a durerii abdominale);
- terapia cognitiv-comportamentală (poate ajuta la gestionarea stresului și la îmbunătățirea funcționării intestinelor). (1, 2, 5)
Infecțiile renale
Cauzate de diferite tulpini bacteriene, în special de Escherichia coli, infecțiile renale pot determina dureri sau disconfort la nivelul abdomenului, cât și în regiunea inferioară sau superioară a spatelui. Simultan, infecțiile renale determină febră, frisoane, dureri de cap sau modificări ale mirosului și culorii urinei. Tratamentul standard pentru infecțiile renale presupune administrarea de medicamente antibiotice timp de câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de gravitatea infecției. În lipsa tratamentului, infecțiile renale pot duce la apariția unor complicații potențial severe, cum ar fi litiaza renală (pietrele la rinichi) sau insuficiența renală. (1, 3, 6)
Litiaza renală
Afecțiune apărută în urma formării la nivelul rinichilor a unor depozite solide, care pot declanșa dureri puternice, atunci când se deplasează prin tractul urinar. Durerea în partea dreaptă asociată cu litiaza renală poate fi extrem de severă, fiind în general însoțită de frisoane, febră, poliurie (urinare frecventă) și hematurie (sânge în urină). Tratamentul pentru pietrele la rinichi poate varia în funcție de mărimea și localizarea lor, dar poate include terapia cu laser, nefrolitotomie (intervenție chirurgicală de îndepărtare a pietrelor la rinichi) sau medicamente analgezice, pentru ameliorarea durerilor. (1, 3, 7)
Endometrioza
Afecțiune caracterizată prin prezența unor porțiuni ale mucoasei uterine (endometrul) în afara uterului, în diferite zone ale abdomenului, care determină dureri severe în timpul menstruației și uneori al actului sexual. Durerile cauzate de endometrioză sunt localizate în partea inferioară a abdomenului sau în spate, precum și în regiunea pelviană. Potrivit estimărilor, între 6% și 10% dintre femeile de vârstă mijlocie suferă de endometrioză. Deși afecțiunea poate fi diagnosticată la orice vârstă, cele mai ridicate rate de diagnostic sunt înregistrate în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani. (1, 8)
Boala inflamatorie pelvină
Boala inflamatorie pelvină este o afecțiune de natură infecțioasă, transmisă în general în urma contactului sexual, care apare preponderent la femeile tinere și active din punct de vedere sexual. Boala inflamatorie pelvină este considerată o complicație a afecțiunilor cu transmitere sexuală, fiind întâlnită în general în urma neglijării unor infecții comune, precum chlamydia sau gonoreea. Boala inflamatorie pelvină provoacă dureri în partea dreaptă sau stângă a abdomenului inferior, care pot să se intensifice în timpul actului sexual. (1, 2, 9)
Torsiunea ovariană/testiculară
Întreruperea fluxului sanguin către ovare sau testicule, apărută în urma răsucirii ovarului în jurul axului său, respectiv a răsucirii testiculului în jurul cordonului spermatic, provoacă dureri în partea inferioară a abdomenului sau în regiunea lombară, respectiv în scrot sau în zona testiculului afectat. În cazul unei torsiuni care implică ovarul drept, respectiv testiculul drept, durerea va fi resimțită pe partea dreaptă. Tratamentul torsiunii ovariene presupune detorsiunea ovariană, procedură chirurgicală urmată de fixarea ligamentelor ovarului, pentru a preveni recurența. În cazul torsiunii testiculare, procedura chirurgicală poartă denumirea de orhidopexie și presupune repoziționarea testiculului în scrot. (1, 3)
Alte potențiale cauze pentru durerea în partea dreaptă a corpului, mai puțin severe, includ:
- indigestia (asociată în general cu consumul excesiv de alimente, consumul de alcool, stresul cronic sau utilizarea anumitor medicamente, indigestia poate fi tratată prin schimbarea dietei sau stilului de viață);
- gazele intestinale (acumularea în exces de gaze intestinale duce la apariția durerilor abdominale și flatulență);
- crampele menstruale (descrise drept crampe sau spasme, durerile sunt localizate în partea inferioară a abdomenului, precum și în spate sau în partea inferioară a coapselor);
- sarcina extrauterina (sarcina care apare în afara uterului). (1, 2, 3)
Când este necesară vizita la medic?
În general, durerea acută apărută în partea dreaptă a abdomenului, a cărei intensitate este constantă și care cedează în urma administrării medicamentelor analgezice, nu constituie un motiv de îngrijorare. În schimb, durerea în partea dreaptă care nu cedează la administrarea de medicamente analgezice, este foarte intensă sau devine treptat mai intensă, poate indica o problemă mai gravă de sănătate. De asemenea, durerea în partea dreaptă a corpului necesită evaluare medicală atunci când e însoțită de unul dintre următoarele simptome:
- dificultăți de respirație sau înghițire;
- dureri la nivelul pieptului, maxilarului, brațului sau gâtului;
- transpirație excesivă;
- greață sau vărsături persistente;
- apariția sângelui în materialele fecale;
- sensibilitate severă la atingerea abdomenului sau umflarea abdominală. (1, 3)
- Durere in partea dreapta - nu stiu unde sa mai merg
- Durere abdominala nespecificata Va rog frumos un sfat!
- Durere abdominala partea dreapta
- Acum 2 ani cand dintr-o data am simtit o durere in partea dreapta jos...
- Durere în partea dreapta sub coaste
- Nu stiu ce am. ma doare in partea dreapta
- Este posibil sa exista o boala pancreatica nedepistata la analiza de sânge și ecografie?
- Dureri dreapta jos, de o saptamana ?
- Durere in dreapta sus sub coaste
- Adolescent, Oboseală continuă, stări slăbiciune, nod in gat