Durerea în coapsă
Durerea în coapsă reprezintă o problemă comună. Poate fi constantă sau trecătoare, poate avea debut brusc sau insidios, devenind din ce în ce mai intensă în timp. Ca localizare, uneori afectează întreaga coapsă, alteori doar un teritoriu anume. Anumite activități pot înrăutăți durerea sau se poate accentua în diferite momente ale zilei (de exemplu, dimineața sau în timpul nopții). Durerea în coapsă poate fi percepută ca fiind înțepătoare, surdă, pulsatilă sau însoțită de furnicături, uneori fiind atât de intensă încât duce la afectarea desfășurarii activităților de zi cu zi, mergând până la impietarea mersului.
Durerea în coapsă se poate însoți de:
- tumefierea zonei afectate
- învinețirea tegumentului
- inflamație locală
- zgomote în coapsă la anumite mișcări sau palpări
- dureri ale genunchiului sau gambei. (1,2)
Cauze
Durerea în coapsă este un simptom ce poate avea mai multe cauze.
Întindere musculară
De multe ori este rezultatul unor întinderi musculare. Această leziune apare când un mușchi este întins peste capacitățile lui și atunci fibrele musculare se rup. Întinderile sunt comune pentru mușchii coapsei (cvadriceps și mușchii lojei posterioare – semitendinos, semimembranos și bicepsul femural).
Simptome ale unei întinderi musculare:
- Apariția de echimoze (vânătăi) în zona afectată
- Durere în coapsă – de obicei de intensitate mare și accentuată de mișcări
- Pocnituri la anumite mișcări
- Umflarea zonei afectate. (1,2,3)
Crampe musculare
Alteori, durerea în coapsă poate fi cauzată și de o crampă. Cauzele comune ale crampelor musculare sunt:
- Deshidratarea sau niveluri scăzute de potasiu, sodiu, calciu sau magneziu în sânge
- Medicamente – precum diureticele, statinele, estrogenii conjugați
- Oboseala musculară ce apare în urma unui efort excesiv sau în cazul menținerii unui mușchi în aceeași poziție pentru o perioadă îndelungată de timp
- Stres
- Tulburări ale circulației sângelui. (1,2,4)
Traumatism
În urma unui traumatism, durerea în coapsă poate rezulta din:
- Fractura de femur – ruptura celui mai lung și rezistent os al corpului. Este nevoie de multă forță pentru a fi fracturat, de aceea majoritatea fracturilor de femur apar în urma accidentelor auto. Fractura apărută în urma unui eveniment cu forțe de impact reduse se regăsește la vârstnici sau la persoanele cu oase friabile.
- Bursita trohanteriană – o inflamație a bursei unei părți a femurului, situată lângă articulația șoldului. Bursele sunt straturi protectoare, ca niște pernițe, dispuse între oase și alte structuri ale corpului. Trohanterul este marginea superioară cu vârful în sus a femurului dispusă spre exteriorul coapsei.
Bursita trohanteriană apare în urma iritării, inflamației sau traumatismului la nivelul bursei. Durerea este resimțită în partea superioară a coapsei și spre fesa de aceeași parte.
- Tendinita mușchilor coapsei – inflamația țesuturilor fibroase ce conectează mușchii cu oasele. Aceste țesuturi se numesc tendoane.
Un mușchi numit iliopsoas, care ajută la flexia coapsei, este atașat la nivelul părții superioare a coapsei. Inflamația lui poate determina durere în coapsă. Apare mai adesea la atleți ce participă la sporturi precum înot, ciclism și alergare.
- Fractura de stres – mici crăpături într-un os. Sunt cauzate de impacturile din mișcările repetate precum săritul sau alergatul pe distanțe lungi. Aceste fracturi se formează pe un os slăbit de anumite tulburări cum ar fi osteoporoza. Durerea abia se simte la început, însă se înrăutățește cu timpul.
Cel mai adesea sunt afectați atleții și personalul militar ce cară greutăți pe distanțe lungi. De asemenea, fracturile de stres pot apărea la începutul unui program de exerciții dacă faci prea mult din prima. (1,2,4,5,6,7,8,9)
Probleme circulatorii
Există probleme la nivelul circulației sângelui ce pot da durere în coapsă:
- Tromboza venoasă profundă – formarea unui cheag de sânge (tromb) într-o venă profundă a corpului. Un factor de risc pentru formarea unui cheag este lipsa mișcării membrelor inferioare. De exemplu, o persoană care călătorește pe o distanță mare cu mașina sau avionul sau care este imobilizată la pat în urma unui accident sau a unei operații are risc crescut de tromboză venoasă profundă.
Dacă trombul apare în venele profunde ale coapsei poate da durere, crampe, umflarea membrului inferior, schimbarea culorii pielii (în roșu sau purpuriu) și creșterea temperaturii la nivelul coapsei.
Complicația cea mai de temut a trombozei venoase profunde este ruperea unei părți din cheag și transportul ei până la nivelul plămânilor. Acolo poate bloca o arteră din circulația pulmonară. Fenomenul se numește trombembolism pulmonar care este, în unele cazuri, fatal.
Tratamentul trombozei venoase profunde se face cu medicamente ce subțiază sângele (anticoagulante).
- Boala arterială periferică – patologia ce determină circulația periferică deficitară a sângelui prin îngustarea arterei unui membru. Uneori îngustarea se găsește la nivelul arterei femurale și dă durere de la coapsă în jos, care apare la efort fizic și dispare în repaus. Acest tip de durere poartă numele de claudicație intermitentă. Cei mai mari factori de risc pentru boala arterială periferică sunt fumatul și diabetul. (1,2,10,11,12)
Alte cauze comune de durere în coapsă
- Osteomielita – infecția osului cauzată de bacterii sau fungi. Determină inflamație la nivelul măduvei femurului (țesutul moale din interiorul oaselor). Fără tratament, inflamația poate tăia fluxul de sânge la os și rezultă moartea osului.
- Celulita – infecția pielii și țesutului moale de sub piele. Apare în urma unei breșe în piele, în niște condiții favorabile pentru proliferarea bacteriilor.
- Meralgia paresthetica sau sindromul Bernhardt-Roth – apare în urma compresiei nervului ce inervează zona anterioară și externă a coapsei. „Meralgia” înseamnă durere în coapsă, iar „paresthetica” înseamnă durere cu caracter de arsură sau mâncărime. Această durere poate apărea pe fața externă a coapsei, uneori întinzându-se și inghinal sau pe fesa de aceeași parte. Poate fi acompaniată de amorțirea zonei afectate și o senzație de înțepătură sau de arsură. Deși este supărătoare, nu este o problemă ce pune viața în pericol. (1,2,13,14,15)
Cauze mai puțin comune ce dau durere în coapsă
- Tumori osoase benigne ale femurului – osteom osteoid
- Tumori osoase maligne – osteosarcom, sarcom Ewing
- Boala Legg-Calve-Perthes – apare când fluxul de sânge spre capul femural este întrerupt temporar și părți ale osului încep să moară. Osul slăbit pierde gradual substanță, deformându-se. Dacă fluxul sangvin este restaurat, capul femural se vindecă. Dar dacă acesta își pierde forma după vindecare, poate cauza durerea în coapsă.
- Sciatica – durere care radiază dinspre spate spre fese, coaspă și mai apoi spre picior. Este cauzată adesea de o hernie de disc ce comprimă nervul sciatic. (1,2,16)
Tratamentul durerii în coapsă
Durerea în coapsă care e de intensitate redusă poate fi tratată deseori acasă. Pentru a reduce inflamația și durerea:
- Pune cât mai puțină greutate pe picior. Poți călca ușor pe el și poți face mișcări de întindere a mușchilor, conform recomandărilor medicului.
- Atunci când stai culcat pe spate sau pe o parte, este recomandat ca piciorul să fie ridicat deasupra planului corpului.
- Se poate pune o pungă cu gheață (sau o pungă de legume congelate) pe zona dureroasă aproximativ 15-20 de minute de trei sau patru ori pe zi. Punga cu gheață nu trebuie pusă niciodată în contact direct cu pielea, ci trebuie învelită înainte într-un prosop.
- Poți masa mușchii afectați de crampe.
- Se pot lua antiinflamatoare nesteroidiene pe cale orală precum acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen sau se pot pune pe piele creme cu diclofenac sodic sau cu mentă.
Alte tratamente sunt specifice cauzei ce a determinat durerea în coapsă.
Când să mergi la doctor
Trebuie consultat un medic dacă:
- durerea în coapsă a survenit în urma unui traumatism puternic în ultimele 7 zile și
- nu îți poți mișca deloc piciorul.
Este recomandat consultul unui cadru medical și dacă:
- apare durere în coapsă, în special în lipsa unui traumatism;
- coapsa și gamba sunt umflate sau dure la atingere;
- coapsa este caldă
- alături de durere ai febră. (1,2,17,18)
- Înțepături și amorțeli mușchiul piciorului
- Luxatie coapsa.
- Raspundeti - Sotul meu a suferit un traumatism resimtit la nivelul incheieturii piciorului stg
- Arsuri in pulpa
- Dureri piciorul drept intre sold si genunchi
- Probleme de sănătate - durere si amorteala coapsa
- Durere pulpa stânga cu iradiere în scrot mai exact testicul stâng
- Durere pulpă stânga superioara cu iradiere în testiculul stâng