Durerea de testicule

©

Autor:

Durerea de testicule

Durerea de testicule reprezintă o condiție medicală frecventă care adesea provoacă îngrijorare și care poate reprezenta o urgență medicală. Întâlnită la orice vârstă, durerea de testicule apare în cadrul unui număr crescut de afecțiuni. Din cauza sensibilității crescute a testiculelor, durerea poate să apară chiar și în urma unui traumatism sau a unei leziuni minore. Dacă vă confruntați cu o durere severă de testicule apărută subit și care nu a fost cauzată de un traumatism, este necesară vizita la medic. Se recomandă consultul medical în regim de urgență dacă durerea testiculară este însoțită de alte simptome, dacă este localizată la nivelul testiculului stâng sau dacă starea generală de sănătate este alterată. (1) (2)

Care sunt principalele cauze ale durerii de testicule?

Traumatismele testiculelor

O lovitură aplicată direct asupra scrotului poate să provoace o durere de o intensitate crescută, care poate fi însoțită de alte simptome. Durerile ce apar în urma unui traumatism sunt adesea temporare, însă există și situații în care în urma unui traumatism se poate dezvolta un hematocel.

Formarea unui hematocel sau lezarea unui testicul necesită asistență medicală în regim de urgență.

Leziunile ușoare pot fi tratate cu calmante orale, administrate pentru o zi sau două. În cazuri de deteriorare a testiculului în urma unui accident traumatic, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. (2) (3) (4)

Torsiunea testiculară

Considerată o urgență medicală, apare atunci când cordonul spermatic se răsucește în testicul, ceea ce duce la blocarea sau la reducerea aportului de sânge în testiculul afectat. În lipsa sângelui, testiculul devine nefuncțional și își pierde viabilitatea. În absența unui tratament, ce trebuie administrat în primele șase ore de la apariția torsiunii, testiculul poate necroza, urmând a se practica excizia sa. Gangrena poate provoca sepsisul, astfel că torsiunea testiculară poate reprezenta o condiție care poate pune viața în pericol. De obicei, torsiunea testiculară afectează doar un testicul, astfel încât eliminarea acestuia nu va afecta fertilitatea unei persoane. Torsiunea testiculară tinde să afecteze mai frecvent testiculul stâng. Durerea unui testicul, ce este însoțită de edem sau o modificare a culorii pielii, ar putea să semnaleze torsiunea testiculară. (3) (4) (6)

Epididimita

Se manifestă printr-o inflamație a epididimului, organul care stochează și transportă lichidul seminal. Datorată adesea unei infecții cu transmitere sexuală, epididimita este cea mai frecventă cauză a durerii de testicule la bărbații cu vârsta cuprinsă între 19 și 40 de ani, însă poate să apară și la bărbații în vârstă, cât și la băieții prepubescenți. De regulă, intensitatea durerilor în epididimită crește treptat.

Tratamentul cu antibiotice este recomandat, ameliorări ale simptomelor fiind remarcate la aproximativ 48-72 de ore de la începerea tratamentului. Pentru ameliorarea durerilor pot fi administrate calmante sau pot fi plasate pe zona dureroasă comprese cu gheață. (2) (3)

Orhită

Reprezintă una dintre complicațiile epidimitei și se manifestă printr-o inflamare a testiculelor. Starea inflamatorie apare în general din cauza unui proces infecțios, astfel că simptomele pot afecta nu doar testiculele, ci întregul organism. În afara durerilor de testicule și a modificării de culoare și consistență a scrotului, simptomele orhitei pot include febră, greață, oboseală sau vărsături.

Tratamentul împotriva orhitei depinde de cauza de bază, antibioticele fiind prescrise doar dacă este vorba de o infecție bacteriană. Deoarece majoritatea cazurilor de orhită sunt cauzate de oreionul viral, care nu necesită administrarea de antibiotice, este necesară prezența la medic, pentru diagnosticarea corectă a condiției medicale care a determinat inflamația testiculară, astfel încât tratamentul administrat să fie cel corect. (2) (3)

Varicocel

Descrie venele anormal de mari sau care sunt răsucite în testicule. Varicocelul poate să fie o cauză a durerii de testicule, simptom ce este raportat în special în timpul activităților fizice. Deși adesea nu provoacă niciun simptom, varicocelul ar putea afecta fertilitatea unei persoane, astfel că necesită o evaluare medicală. (3)

Spermatocel

Chist format în tubul care transportă lichidul seminal din partea superioară a testicului ce se poate dezvolta în oricare testicul. Dacă dimensiunea sa nu se modifică și acesta rămâne mic, nu vor fi raportate simptome. Atunci când chistul crește în dimensiuni, apar durerile de testicul.

Tratamentul este recomandat doar atunci când există simptome și constă în eliminarea chistului printr-o procedură chirurgicală. În anumite situații, bărbaților li se recomandă efectuarea evitarea sau amânarea intervenției chirurgicale, din cauza riscurilor de afectare a fertilității. (3) (4)

Alte cauze ale durerilor de testicule:

  • tumoră testiculară;
  • afectarea nervilor scrotului din cauza neuropatiei diabetice;
  • efectul secundar al consumului de medicamente, în special al medicamentelor antibiotice sau chimioterapice;
  • prostatită;
  • criptorhidismul (testicului nu este coborât);
  • gangrena apărută ca urmare a unor traume netratate;
  • hernia inghinală;
  • pietrele la rinichi;
  • hidrocelul;


Durerile testiculare pot fi și idiopatice, fără o cauză cunoscută. (1) (3) (4) (7)

Cum este diagnosticată cauza durerii de testicule?

Pentru a diagnostica cauza care stă la baza durerii testiculare, medicul va efectua un examen fizic și va investiga istoricul medic. În funcție de evaluarea inițială, pot fi necesare studii de laborator sau studii imagistice.

Testele de laborator pot include testele de sânge și de urină sau cultura secreției uretrale, dacă există scurgeri la nivelul uretrei.

Testele de imagistică pot include ecografia testiculară (dacă se suspectează torsiunea testiculară), imagistica radionuclidă (pentru evaluarea torsiunii sau a altor cauze ale durerii testiculare), tomografia computerizată sau radiografia rinichilor, ureterului sau a vezicii (dacă se suspectează litiaza renală). (2) (5)

Cum pot fi prevenite durerile de testicule?

Nu toate afecțiunile în care apare durerea de testicule pot fi prevenite, însă anumite măsuri de prevenție pot reduce șansele de apariție a unor condiții medicale. Aceste măsuri includ:

  • examinarea testiculelor cel puțin o dată pe lună, pentru a observa orice modificări de formă sau edeme care ar putea apărea;
  • practicarea sexului protejat;
  • golirea completă a vezicii, în timpul unei urinării;
  • purtarea unui suport de protecție, pentru a preveni traumatismele, în special dacă practicați un sport în care există riscul de rănire. (1)


Este necesar să solicitați asistență medicală dacă aveți:

  • dureri persistente ale unui testicul sau ale ambelor testicule;
  • dureri însoțite de greață, febră sau frisoane;
  • dureri severe ce se instalează brusc;
  • urinări cu sânge;
  • umflături în jurul unui testicul. (7)
Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: