Durerea de coloană

Durerea de coloană

Durerea de coloană se întâlnește frecvent în rândul oamenilor, fiind unul dintre motivele comune pentru care aceștia merg la medic. De cele mai multe ori, aceasta nu este un motiv de îngrijorare, dispărând după câteva săptămâni sau luni (2, 3).

Durerile de coloană în zona lombară și cervicală sunt cele mai des întâlnite și reprezintă cauza pentru care cei mai mulți oameni au nevoie de o zi de repaus de la muncă. Durerea în zona toracică se întâlnește rar, datorită faptului că această zonă este mult mai rigidă (1).

Durerile din zona inferioară a spatelui (lombară și toracică) pot apărea oriunde sub coaste, până deasupra picioarelor și se resimt în momentul în care sunt ridicate obiecte grele. Se estimează că toți oamenii au, la un moment dat în viață, dureri în zona inferioară a coloanei. În ceea ce privește durerile în zona cervicală, acestea se resimt oriunde între baza craniului și umeri și se pot extinde în partea superioară a brațului. Acestea limitează mișcările capului sau ale membrelor superioare și apar, în special, la oamenii cu vârsta peste 50 de ani (5).

Cauze

În unele cazuri este aproape imposibilă identificarea unei cauze exacte a durerii de coloană, însă uneori aceasta este provocată de o leziune.

Printre cauzele frecvente ale durerilor de coloană se numără:

  • mișcări și posturi incorecte: statul aplecat pentru perioade îndelungate; împingerea, tragerea sau ridicarea unor obiecte grele; statul în picioare sau pe scaun pe perioade lungi de timp; dormitul pe saltele incomode; condusul pe perioade lungi, fără pauze; poziții incorecte la birou (4).
  • tensiune sau spasme la nivelul mușchilor sau ligamentelor, produse de ridicarea repetată a unor obiecte prea grele sau realizarea unor mișcări ciudate bruște (3, 4).
  • discuri vertebrale inflamate sau rupte - discurile verbrale reprezintă legătura dintre vertebre. Țesutul conjunctiv pe care acestea îl conțin în interior se poate inflama sau rupe, ceea ce creează o presiune asupra nervului (3, 4).
  • artrita - osteoartrita poate afecta zona inferioară a spatelui; în unele cazuri artrita poate provoca o îngustare a canalului medular, afecțiune cunoscută sub denumirea de stenoză spinală (3, 4).
  • osteoporoza - în timp, oasele, inclusiv vertebrele, devin fragile și poroase, făcând mai probabilă apariția fracturilor de compresie (3, 4).
  • sindromul Cauda equina - simptomele acestuia includ o durere în zona inferioară a spatelui, precum și în zona superioară a feselor, amorțeală la nivelul feselor, organelor genitale și coapselor (4).
  • infecții - prezența febrei și a sensiblității la atingere în zona spatelui poate indica o infecție prezentă la nivelul coloanei vertebrale. De asemenea, infecții la nivelul rinichilor sau vezicii urinare pot cauza dureri de spate (4).


Durerile în zona cervicală pot fi provocate de diferite activități precum: vopsitul unui tavan sau dormitul cu gâtul răsucit. De asemenea, acestea pot proveni și în urma unor traumatisme sau accidente, precum căderea de la înălțime sau accident rutier (5).

Simptome

Principalul simptom este reprezentat de o durere a spatelui, care poate apărea în orice zonă a acestuia. Aceasta varianză de la o durere musculară, la o senzație de arsură sau înjunghiere. De asemenea, durerea poate radia spre membrele inferioare și se poate agrava odată cu îndoirea sau răsucirea corpului, statul în picioare sau mersul pe jos (3, 4).

Printre alte simtome se numără:

  • rigiditate în zona lombară, restricționând mișcările corpului;
  • incapacitatea de a menține o postură normală a corpului, din cauza rigidității sau a durerii;
  • spasme musculare în timpul desfășurării a diferite activități sau în timpul repausului;
  • imposibilitatea de a merge pe vârfuri sau pe călcâi (1).


În cazurile mai grave, durerea de spate poate fi însoțită de:

  • pierdere în greutate;
  • febră;
  • incontinență urinară;
  • dificultate la urinare;
  • inflamație a spatelui (4).


Diagnostic

Testele de diagnostic al durerii de coloană sunt, de obicei, necesare în cazul în care aceasta persistă mai mult de două săptămâni. De asemenea, dacă durerea radiază spre membre sau în jurul pieptului, cu mult peste epicentrul durerii la nivelul coloanei vertebrale, este importantă excluderea existenței unei leziuni nedetectate la nivelul discurilor vertebrale (1, 4).

Printre metodele de diagnostic se numără:

  • razele X - ajută la obținerea unor imagini prin intermediul cărora se studiază alinierea vertebrelor și pot indica existența tumorilor, infecțiilor, fracturilor. Cu ajutorul lor, însă, nu se pot observa leziunile mușchilor, măduvei spinării, nervilor sau discurilor vertebrale (1, 4).
  • Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) - cu ajutorul căreia se pot obține imagini tridimensionale ale structurilor corpului. Oferă informații despre diferite afecțiuni, precum hernii de disc, malformații, boli ale cordonului medular (1).
  • Computer Tomograf (CT) - poate dezvălui hernii de disc, dar și probleme ale țesuturilor, tendoanelor, nervilor, ligamentelor, vaselor de sânge, mușchilor și oaselor (4).
  • Electromiografia (EMG) - evaluează funcția nervilor periferici și a activității musculare. Astfel poate fi confirmată compresia nervilor, care poate apărea cu o hernie de disc sau stenoză de canal lombar (4).


Tratament

Durerea de coloană, chiar și compresia neuronală structurală care însoțește herniile de disc, paote fi tratată prin diminuarea nivelului activității fizice, până la repaus complet, la pat, pentru o scurtă perioadă de timp, de până la trei zile. Însă repausul complet ar trebui să fie cât mai scurt posibil, deoarece o perioadă îndelungată lipsită de activitate fizică poate duce la pierderea forței musculare și poate crește rigiditatea musculară, sporind durerea și disconfortul (1).

În ceea ce privește tratamentul medicamentos administrat inițial, acesta constă în mod obișnuit în antiinflamatoare nesteroidiene pentru durerea ușoară, până la moderată. În cazul în care durerea este severă, se administrează relaxante musculare și analgezice. Este foarte important ca tratamentul medicamentos să fie urmat doar la recomandarea și sub atenta monitorizare a unui specialist (1).

Terapia fizică reprezintă o altă metodă de tratament a durerilor de coloană. Aceasta poate fi realizată de un specialist și poate consta în: masaj, terapie cu gheață și căldură, ultrasunete, stimulare musculară electrică și exerciții de întindere. De asemenea, specialiștii recomandă exercițiile în grup, acestea având rolul de a întări musculatura și a îmbunătăți postura (4).

Precauții

Pentru a preveni și diminua riscul de apariție a durerilor de spate se recomandă:

  • exercițiile fizice regulate: ajută la creșterea forței musculare și a anduranței și permit mușchilor să funcționeze corespunzător. Sunt recomandate mersul, înotul (3, 5);
  • evitarea fumatului: acesta este un factor de risc pentru ateroscleroză, care poate provoca dureri de spate și tulburări degenerative ale discurilor vertebrale (1, 3);
  • menținerea unei poziții corecte a corpului atunci când o persoană stă jos sau în picioare (1);
  • utilizarea unei saltele de pat care să mențină coloana dreaptă și în același timp să suțină greutatea umerilor și a posteriorului; utilizarea unei perne corespunzătoare, care să nu țină gâtul într-un unghi abrupt (5);
  • evitarea ridicării unor obiecte prea grele. Dacă însă, nu este posibil, este recomandat ca acest lucru să se realizeze utilizând forța picioarelor, nu a spatelui (2).


Concluzii

Din cauza modului de viață și a activităților și pozițiilor necorespunzătoare, durerea de coloană a devenit ceva obișnuit în viața foarte multor persoane. Însă, respectând câteva reguli privind menținerea unei poziții corecte, durerile de coloană pot fi diminuate sau chiar evitate.

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum