Durere în zona ombilicului
Autor: Teodorescu Mihai
Durerea abdominală este o problemă comună, adesea asociată cu afecțiuni gastrointestinale, dar care poate să apară într-o gamă variată de afecțiuni, unele dintre acestea de o gravitate ridicata, precum apendicita acută, ocluzia intestinală sau insuficiența renală. Durerea poate avea mai multe localizări la nivelul abdomenului, în funcție de cauzele declanșatoare. Durerea în zona ombilicului (regiunea ombilicală) este adesea asociată cu afecțiuni intestinale. Durerea în partea dreaptă jos a abdomenului (regiunea iliacă dreaptă) poate indica, de obicei, probleme legate de apendice, cum ar fi apendicita acută. Pe de altă parte, durerea în partea stângă jos a abdomenului (regiunea iliacă stângă) poate sugera probleme legate de colonul sigmoid sau diverticulita. (1, 2, 5)
Cauze ale durerii în zona ombilicului
Există numeroase cauze posibile pentru durerea în zona ombilicului, care pot varia de la probleme minore până la afecțiuni medicale grave. Câteva dintre cele mai comune cauze:
Indigestia
Indigestia, cunoscută și sub numele de dispepsie, este un termen folosit pentru a descrie disconfortul sau senzația de disconfort în partea superioară a abdomenului, adesea asociată cu o senzație de plenitudine sau balonare. Simptomele dispepsiei includ, de asemenea, greață, senzația de arsuri gastrice, eructații sau senzația de preaplin. Indigestia poate să apară după masă sau în orice moment al zilei. Indigestia poate fi cauzată de multiple afecțiuni, cât și de stresul cronic, anxietate, consumul de alcool sau de administrarea anumitor medicamente. (1, 5, 6)
Infecții digestive
Infecțiile digestive, cum ar fi gastroenterita, pot declanșa durere în zona ombilicului. infecțiile digestive pot fi cauzate de bacterii, viruși sau paraziți și pot provoca inflamație a mucoasei stomacului și a intestinelor. Durerea în zona ombilicului apare adesea împreună cu alte simptome, precum diaree, greață și vărsături. (1, 7)
Hernie ombilicală
Hernia ombilicală este o afecțiune caracterizată prin proeminența sau ieșirea unei porțiuni de țesut sau a unor organe interne printr-o deschidere sau slăbiciune în peretele abdominal, în zona ombilicului. Odată apărută, hernia ombilicală poate provoca umflături sau protuberanțe vizibile și poate fi însoțită de disconfort sau durere. (1, 5, 8)
Apendicita
Apendicita este o afecțiune medicală gravă în care apendicele, o mică proeminență localizată în partea dreaptă a intestinului gros, se inflamează. Durerea inițială, în fazele incipiente ale apendicitei acute, poate să apară în zona ombilicului, pentru ca ulterior să se deplaseze în partea inferioară dreaptă a abdomenului. În general, durerea este una intensă și este adesea însoțită de greață, vărsături și febră. Apendicita necesită în majoritatea cazurilor o intervenție chirurgicală de urgență, pentru a preveni ruperea apendicelui și complicațiile grave asociate. (5, 9, 10)
Boala inflamatorie intestinală
Boala inflamatorie intestinală, care include afecțiuni precum boala Crohn și colita ulcerativă, poate cauza dureri abdominale, inclusiv în jurul ombilicului. Afecțiunile inflamatorii intestinale sunt caracterizate prin inflamația cronică a tractului gastrointestinal, fiind însoțite de simptome precum diaree cu sânge, scădere în greutate și oboseală. (11, 12)
Litiaza biliară (calculii biliari)
Calculii biliari sau pietrele la vezica biliară pot determina durere în partea superioară a abdomenului, care poate iradia în zona ombilicului. Durerea, cunoscută și sub numele de colică biliară, poate fi declanșată de consumul de alimentele grase și este adesea însoțită de greață și vărsături. În cazuri severe, poate fi necesară îndepărtarea vezicii biliare prin intervenție chirurgicală, pentru a preveni complicațiile. (1, 2, 5, 13)
Ocluzia intestinală
Ocluzia intestinală reprezintă un blocaj apărut la nivel intestinal, care poate provoca dureri abdominale severe. Ocluzia intestinală poate fi cauzată de diverse afecțiuni, inclusiv de aderențe post-chirurgicale, tumori sau inflamații. Ocluzia intestinală necesită adesea intervenție chirurgicală de urgență pentru a debloca intestinul și pentru a restabili fluxul normal al alimentelor și lichidelor. (5, 14)
Alte cauze
Există multe alte cauze posibile ale durerii în zona ombilicului, inclusiv traumatismele abdominale, sindromul de colon iritabil, boli ale rinichilor, afecțiuni hepatice, endometrioza sau constipația, printre altele.
Diagnostic
Pentru a determina cauza durerii în zona ombilicului, este necesară o evaluare medicală detaliată, care poate presupune efectuarea mai multor investigații de laborator. În funcție de simptomele asociate, frecvența durerilor, intensitatea acestora și de istoricul medical al pacientului, medicul poate solicita efectuarea următoarelor investigații:
- analize de sânge (sunt efectuate în majoritatea cazurilor, pentru a verifica markeri inflamatori, semne de infecții sau alte afecțiuni);
- examene de imagistică (radiografia toraco-abdominală și ecografia abdominală completă, iar uneori tomografia computerizată sau imagistică prin rezonanță magnetică, pot fi necesare pentru a obține o imagine mai clară a cavității abdominale)
- endoscopie (poate fi recomandată pentru a examina direct organele din interiorul abdomenului, pentru a identifica inflamații, ulcere, leziuni sau alte modificări patologice). (1, 5)
Tratamentul
Tratamentul pentru durerea în zona ombilicului este ales în funcție de cauza care a dus la declanșarea disconfortului. Pentru cauze minore, cum ar fi indigestia, medicamente antiacide, inhibitori ai pompei de protoni sau antagoniști ai receptorilor H2 pot fi prescrise pentru a neutraliza producția de acid gastric și a reduce astfel durerea și simptomele asociate. Pentru probleme cum ar fi constipația sau indigestia, modificările ale stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete echilibrate și creșterea aportului de fibre, pot ajuta la prevenirea durerii.
Pentru afecțiunile severe, precum apendicita, hernia ombilicală sau ocluzia intestinală, intervenția chirurgicală este în multe cazuri necesară. În funcție de severitatea afecțiunii, medicul va decide dacă intervenția chirurgicală trebuie efectuată în regim de urgență. Pentru afecțiuni cronice, precum boala inflamatorie intestinală sau endometrioza, poate fi necesar un plan de tratament pe termen lung. (1, 5, 15)
Când este necesară consultarea medicului?
Durerea în regiunea ombilicală poate semnala diferite probleme de sănătate, uneori de o severitate gravă, care necesită tratament de urgență. În general, este recomandată vizita la medic în cazul în care durerea:
- este severă sau persistentă;
- nu cedează la administrarea de medicamente analgezice;
- se însoțește de mai mult de un episod de vărsături, febră înaltă, sângerări rectale sau o senzație de rău general;
- apare concomitent cu o creștere în dimensiuni a abdomenului sau cu apariția unei proeminențe la nivel ombilical.
De asemenea, este recomandat controlul medical dacă apar pierderi în greutate inexplicabile, dacă durerea își modifică caracterul sau localizarea sau dacă apar schimbări ale tranzitului intestinal, fie că e vorba de constipație sau diaree. În plus, persoanele cu istoric familial de afecțiuni severe ale tractului digestiv sau alte afecțiuni medicale ar trebui să viziteze medicul în mod regulat, pentru efectuarea investigațiilor medicale.
Prevenție
Adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui la prevenirea multor probleme de sănătate, inclusiv a afecțiunilor gastrointestinale, principala cauză a durerilor abdominale. O dietă echilibrată, bogată în fibre și o hidratare adecvată pot ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv și la prevenirea apendicitei. De asemenea, există și alte modalități prin care pot fi prevenite durerile în zona ombilicului, precum:
- evitarea excesului de alcool (consumul excesiv de alcool poate irita mucoasa gastrică și poate duce la probleme digestive);
- gestionarea stresului (stresul cronic constituie un important factor de risc pentru afecțiunile gastrointestinale);
- evitarea fumatului (fumatul poate afecta negativ funcționarea sistemului digestiv și poate crește riscul de ulcere sau alte afecțiuni digestive);
- menținerea unui greutate sănătoasă (kilogramele în exces pot crește riscul de afecțiuni asociate cu durerea în regiunea ombilicală, precum litiaza biliară și boala de reflux gastroesofagian);
- consumul moderat de alimente picante sau iritante, care pot cauza disconfort abdominal.
De asemenea, se recomandă evitarea administrării pe termen lung de medicamente, fără recomandarea unui medic. Anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS), pot provoca iritații gastrice și ulcere. De asemenea, medicamentele care reduc aciditatea gastrică pot cauza importante complicații, dacă sunt administrate pentru perioade prea prelungite de timp. (1, 2, 5)
- Durere abdominala veche Un răspuns vă rog frumos!
- Buric iritat
- Diagostic lipsa in afectiune digestiva, nu ia in greutate
- Va rog sa îmi spuneți si mie niste cauze pentru durere de buric!
- Hernie sau altceva
- Durere in zona periombilical
- Durere periombilicala dreapta.