Durere în timpul sexului (actului sexual)
Durerea în timpul actului sexual se numește medical dispareunie și se definește ca fiind durere persistentă sau recurentă înainte, în timpul sau după actul sexual. Este o problemă comună la nivel global, dar neglijată. Cel mai adesea sunt afectate femeile, însă există cazuri de durere în timpul sexului și la bărbați. La femei durerea poate fi localizată în exterior, la nivelul regiunii vulvare (la nivelul labiilor) ori la deschiderea vaginului, sau poate fi localizată în interior, la nivelul cervixului, uterului sau în abdomenul inferior. (1,2,3,4,5)
Cât de frecventă este durerea în timpul actului sexual?
Durerea în timpul actului sexual este foarte comună. Apariția durerii se poate asocia atât cu factori fizici și psihologici, incluzând anxietatea și episoadele depresive, cât și cu factori ce țin de relația cuplului (precum un interes inegal pentru sex).
Aproape 3 din 4 femei suferă de dispareunie la un moment dat în viață. Pentru unele femei durerea este o problemă temporară, însă uneori poate fi o problemă pe termen lung. (1,2,3)
Simptome ale dispareuniei
Dacă apare durere în timpul sexului se pot descrie:
- Durere la penetrare
- Durere cu fiecare penetrare (inclusiv la utilizarea unui tampon)
- Senzație de arsură
- Crampe abdominale sau pelvine
- Spasme sau contracturi musculare
- Durere pulsatilă ce durează câteva ore după contactul sexual. (2,3,4,5)
Cauze de durere în timpul sexului
De multe ori apare durere în timpul actului sexual dacă nu e suficientă lubrifiere vaginală. În multe din aceste cazuri durerea se poate rezolva dacă ambele persoane se relaxează, măresc durata preludiului și folosesc lubrifiant.
La femei, în cazurile de durere la penetrare pot fi prezente următoarele:
- Boli cu transmitere sexuală: Pot include infecția cu organisme patogene (HPV, Herpes, Trichomonas vaginalis) care determină inflamație și tulburări la nivelul epiteliului.
- Atrofie vaginală: Mucoasa vaginală își pierde grosimea și lubrifierea naturală devenind uscată și inflamată. Poate fi cauzată de menopauză, medicamente sau alte schimbări hormonale.
- Vaginismus: Frica de a nu fi rănit sau o traumă anterioară cauzează spasme ale mușchilor vaginali.
- Infecții vaginale: Probleme întâlnite frecvent și care includ candidoza vaginală (o infecție cauzată de Candida albicans ce determină iritație, scurgeri vaginale de culoare albă și mâncărimi).
- Actul sexual ce se desfășoară prea repede după o operație sau o naștere
- Vulvodinie: Durere cronică în regiunea vulvară
- Un defect din naștere: Un vagin incomplet dezvoltat (agenezie vaginală) sau blocarea deschiderii vaginului (himen imperforat)
Durerile adânci pot fi cauzate de:
- Endometrioză: O tulburare prin care țesutul care tapetează uterul crește în afara uterului.
- Probleme la nivelul ovarelor: Printre acestea se numără chisturile ovariene.
- Boală pelvină inflamatorie: O inflamație a sistemului reproducător feminin produsă de o infecție cu bacterii sau alte cauze precum ruptura de apendice.
- Sarcină ectopică: O sarcină extrauterină (implantarea ovulului fertilizat se face în afara uterului).
- Probleme ale cervixului: Penisul poate atinge cervixul și astfel, în caz de infecții, poate apărea durere la penetrare adâncă.
- Probleme ale uterului: Aici este inclus uterul fibromatos (formarea de mase benigne ce cresc în peretele uterului) sau modificări de poziție a uterului.
- Operații chirurgicale sau tratamente medicale: Cicatricile formate post-operator pot cauza durere în timpul actului sexual. Tratamentele pentru cancer precum radioterapia și chimioterapia pot cauza schimbări ce duc la dispareunie.
Factorii emoționali
- Tulburări psihologice: Lipsa lubrifierii poate fi cauzată și de anxietate și depresie prin scăderea nivelului de excitare.
- Stres: încordarea mușchilor perineali ca răspuns la stresul din viața de zi cu zi poate avea un rol în durerea din timpul actului sexual.
- Victimele abuzului sexual pot avea dispareunie din această cauză. (2,3,4,5,6,7,8)
Cauze de durere în timpul sexului, la bărbați:
- Boli cu transmitere sexuală: Infecțiile cu Candida, Herpes sau alte microorganisme pot cauza mâncărimi și dureri.
- Probleme ale pielii prepuțului: Injuria la nivelul prepuțului (pliul cutanat ce acoperă extremitatea penisului) cauzată de frecări sau rupturi poate duce la durere.
- Deformări ale penisului: Boala Peyronie sau alte deformări ale penisului.
- Erecții dureroase: Priapismul este o tulburare în care penisul rămâne erect în absența stimulilor adecvați. Orice erecție care durează peste patru ore este considerată priapism și poate fi însoțită de durere. (2,3,4,5,6,9)
Durerea în timpul actului sexual este însoțită de sângerare?
Dispareunia nu este neapărat însoțită de sângerare, doar că o sângerare în timpul actului sexual poate avea aceeași cauză medicală ca durerea. (3)
Diagnosticarea dispareuniei
O evaluare medicală este recomandată pentru depistarea cauzei de durere în timpul sexului. O astfel de evaluare constă în:
- Urmărirea istoricului medical: Medicul poate întreba când a început durerea, unde se simte, cum se poate descrie durerea și dacă se apare cu orice partener sexual și în orice poziție. Medicul poate întreba și despre istoricul sexual, despre existența vreunor operații chirurgicale și numărul de nașteri.
- Examen fizic al pelvisului: În timpul examinării, medicul se uită după semne de iritație sau infecție și poate încerca să localizeze durerea prin aplicarea unei mici presiuni pe organele genitale, la nivelul rectului sau pe mușchii pelvini.
- Examen Babeș Papanicolau: Se utilizează pentru a vedea schimbările de la nivelul celulelor tractului genital feminin.
- Ultrasonografie pelvină: metodă care folosește ultrasunete și care relevă informații în legătură cu aparatul genital și structurile din jurul său. (2,3,4,10)
Tratamentul durerii în timpul actului sexual
Unele tratamente pentru durerea în timpul actului sexual nu au nevoie de intervenție medicală. De exemplu, pentru cea mai comună cauză, adică lipsa lubrifierii adecvate, se recomandă un preludiu mai lung și lubrifianți. De asemenea se pot schimba medicațiile care cauzează lubrifiere insuficientă.
Unele tratamente presupun medicamente. În cazul dispareuniei cauzate de menopauză, medicul poate prescrie creme, pastile sau inele cu estrogen. Un medicament pentru tratamentul dispareuniei severe la femeile care au probleme cu lubrifierea vaginală și, respectiv, atrofie vulvară și vaginală, este ospemifen (Senshio). Are acțiune similară estrogenilor la nivelul mucoasei vaginale. O alternativă pentru ospemifen este prasterona (Intrarosa).
Pentru cazurile în care nu există cauză medicală de dispareunie se poate recomanda și psihoterapia sexuală și de cuplu. Unele persoane trebuie să rezolve tulburările psihologice sau alte traume pentru a nu mai avea dispareunie. (2,3,4,5)
Recomandări
Pentru a nu mai avea parte de durere în timpul actului sexual partenerii pot încerca:
- Schimbarea pozițiilor: Adoptarea poziției amazoanei (femeia deasupra bărbatului) pentru a controla adâncimea penetrării.
- Comunicarea: Vorbitul despre ce se simte bine și ce se simte rău.
- Răbdarea: Prelungirea preludiului stimulează lubrifierea naturală. Durerea se poate reduce prin amânarea penetrării pentru a atinge un nivel mai mare de excitație.
- Folosirea de lubrifianți: Încercarea mai multor tipuri de lubrifianți pentru a determina care este cel mai potrivit.
- Utilizarea tehnicilor de relaxare: Pentru a scădea nivelul de stres înainte de actul sexual.
- Medicamente analgezice: Pentru scăderea durerii după actul sexual. (2,3,4,5)
- Durere in timpul actului sexual
- Cum scap de anexita?
- Sexul poate influenta menstruatia? Urgent!!!
- Dezvirginarea cu durerii ff mari.. sangerare dupa.
- Sensibilitate la urinare, sex dupa nastere
- Dureri in timpul contactului sexual si dupa.
- De ce ma doare cand fac dragoste cu prietenul meu???
- Prietena mea are o problema
- Dureri in timpul actului sexual
- Întrebare