Durere în spatele genunchiului

Durere în spatele genunchiului

Durerea în spatele genunchiului este unul din cele mai comune simptome care afectează persoane de orice vârstă. În unele cazuri poate apărea brusc, după un traumatism sau exerciții fizice, iar în alte situații poate începe ca un disconfort care se înrăutățește cu trecerea timpului. Pe cât de mare incidența acestei probleme, pe atât de complex este de diagnosticat și tratat. Totuși, cu cât mai repede este detectată sursa problemei, cu atât mai ușor este de tratat. (1, 2)

Cauzele comune de durere în spatele genunchiului se pot împărți în funcție de localizare:

1. Durere în spatele și spre interiorul genunchiului (posterior și medial)

Bursita pes anserinus (bursita labei de gâscă)

Reprezintă inflamația bursei de la nivelul inserției pe tibie a doi mușchi ai coapsei (semitendinos și semimembranos).

Bursele sunt saci mici ce conțin o cantitate mică de fluid sinovial cu caracteristici de gel și au rolul de pernițe care reduc fricțiunea între componentele unei articulații. Bursita apare când se inflamează acești saci și se umplu cu prea mult lichid, astfel cauzând disconfort la nivelul articulației.

Durerea din această cauză apare adesea la atleți, respectiv alergători. Este mai intensă la urcatul scărilor sau în timpul altor eforturi fizice. Tratamentul constă în odihnă, medicamente antiinflamatoare, kinetoterapie și infiltrații. (3, 4, 5)

Tendinita mușchilor semitendinos și semimembranos din loja posterioară a coapsei

Inflamația tendoanelor mușchilor din spatele coapsei.

Tendoanele sunt țesuturile conjunctive care fac legătura între mușchi și os. Această afecțiune apare prin suprasolicitarea musculară, și se regăsește adesea la persoane care aleargă la viteze mari, în special dacă pornesc și se opresc brusc (fotbaliști, baschetbaliști, atleți, dansatori).

Tratamentul este deseori de lungă durată, prin încetarea eforturilor de intensitate mare, antiinflamatoare, programe de întărire a musculaturii și tehnici de balneo-fiziokinetoterapie. (6, 7)

Ruptura de menisc

Ruptura cartilajului din interiorul articulației genunchiului, care are rol în stabilitate și rol de perniță ce absoarbe șocurile mecanice.

Orice activitate care cauzează o rotație a genunchiului reprezintă un risc pentru ruptura de menisc. De obicei se asociază cu inflamație, durere la rotirea genunchiului, dificultate la extensia completă a gambei și senzația de instabilitate și că genunchiul e blocat la unele mișcări. Apare cel mai adesea la sportivi, fotbalul fiind sportul cu cea mai mare rată de ruptură de menisc. (8)

De obicei tratamentul este conservator, cu gheață, antiinflamatoare, bandaje compresive și kinetoterapie. Uneori se recomandă și infiltrațiile pentru a injecta medicamente local, la nivelul genunchiului. (9, 10)

Osteoartrita compartimentului medial

Boală degenerativă a articulațiilor care afectează cartilajul genunchiului.

Fețele articulare ale femurului și tibiei sunt acoperite de un cartilaj ce le permite să se deplaseze una față de cealaltă. Pe lângă durere în spatele genunchiului, articulația se simte rigidă, în special dimineața, genunchiul este umflat, se poate bloca și poate produce zgomote la mișcare (cracmente).

Osteoartrita genunchiului este foarte comună, incidența fiind, de regulă, la grupurile de vârstă de peste 40 de ani, femeile având un risc mai mare de a o dezvolta, față de bărbați.

Tratamentul poate fi conservator (medicamente antialgice, kinetoterapie, pierderea greutății corporale excesive) sau chirurgical (grefare de cartilaj, înlocuire parțială/totală de genunchi). (11)


2. Durere în spatele și pe centrul genunchiului (posterior și central)

Chistul Baker

Numit de asemenea chist popliteal sau chist sinovial, este o umflătură ce apare în spatele genunchiului cauzată de leziuni la nivelul articulației. Apare prin acumularea excesivă de lichid sinovial in cavitatea articulară, excesul fiind drenat în afara genunchiului.

Pe lângă umflarea regiunii din spatele genunchiului, pot apărea durere, rigiditate, dificultate în îndoirea genunchiului.

Chistul Baker este cauzat de inflamație la nivelul articulației sau din cauza unei leziuni, precum o ruptură de cartilaj. Uneori chistul se poate sparge și determină o durere înțepătoare în genunchi și umflarea gambei.

Tratamentul constă în tratamentul cauzei ce a determinat chistul Baker. (12, 13)

Ruptura de tendon încrucișat posterior

Leziunea ligamentului ce conectează femurul la partea superioară a tibiei; ligamentele sunt țesuturi care fac legătura între două oase. În ruptura ligamentului încrucișat posterior, de obicei durerea e moderat spre severă, se poate înrăutăți în timp, genunchiul este inflamat și suferă de rigiditate, iar persoana afectată are dificultate în a coborî scările.

Apare mai des la atleți, în special la schiori, dar și la fotbaliști, baschetbaliști etc. prin traumă la nivelul genunchiului.

Tratamentul depinde de severitatea leziunii și poate cuprinde utilizarea cârjelor la mers, kinetoterapie, orteze de genunchi și tratament chirurgical.

Osteoartrita

Boala degenerativă a articulațiilor discutată anterior.


3. Durere în spatele și spre exteriorul genunchiului (posterior și lateral)

Ruptura de menisc lateral

Ruptura cartilajului din interiorul articulației genunchiului, asemănătoare cu ruptura de menisc medial;

Osteoartrita compartimentului lateral 

Boala degenerativă a articulațiilor discutată anterior;

Capsulita adezivă a genunchiului

Tulburare inflamatorie caracterizată prin scăderea graduală a mobilității unei articulații în care modificările radiologice în afară de osteopenie sunt absente. De obicei afectează articulația umărului, însă sunt descrise și cazuri în care afectează genunchiul. (14)

Tendinita bicepsului femural

Similar cu tendinita mușchilor semitendinos și semimembranos.
Tendonul bicepsului femural se găsește spre exteriorul genunchiului (spre lateral).

Tendinita mușchiului popliteu

Breșă în tendonul mușchiului popliteu ce produce durere. Acesta este un mușchi ce ajută la stabilitatea genunchiului și la anumite mișcări.
Tendinita sa apare mai ales la atleți care aleargă pe suprafețe în pantă. Tratamentul este similar celorlalte tendinopatii. (15)

 

4. Durere în spatele genunchiului care iradiază spre partea superioară a gambei

Ruptura mușchilor gambei

Ruptura mușchilor din spatele tibiei, care poate apărea ca rezultat al întinderii lor excesive sau al unei mișcări bruște. Este o leziune dureroasă, poate fi parțială sau totală.
Apare în special la atleți și la persoanele de peste 40 de ani. De obicei se vindecă de la sine după câteva săptămâni de tratament conservator. Rareori este nevoie de tratament chirurgical. (16)

Tromboza venoasă profundă

Blocarea cu un cheag (tromb) a unei vene profunde de la nivelul gambei/ coapsei. Poate cauza durere în spatele genunchiului și tumefierea porțiunii afectate.
Apare la persoanele care au probleme medicale ce le predispun la coagularea exagerată a sângelui, sau la persoane care nu se mișcă o perioadă mai lungă de timp (de exemplu, în călătoria cu avionul sau după o intervenție chirurgicală).

Poate fi o problemă serioasă, deoarece părți din cheagul format se pot rupe și, astfel, se deplasează spre plămâni, blocând circulația din acea zonă și duc la trombembolism pulmonar. (1, 2, 17)

Diagnostic pentru durere în spatele genunchiului

Examinare fizică

Doctorul se va uita după semne de inflamație, rigiditate, căldură și va trece pacientul printr-o serie de manevre pentru a verifica integritatea genunchiului.

Teste imagistice

  • Radiografie de genunchi – poate detecta probleme degenerative sau potențiale fracturi.
  • Tomografie computerizată – o combinație de radiografii din mai multe incidențe care oferă o informație mai detaliată a articulației genunchiului în mai multe planuri. Este mai sensibilă decât radiografia simplă pentru detecția unor patologii.
  • Ultrasonografie – metodă care folosește ultrasunete și care relevă informații în legătură cu țesuturile moi din jurul genunchiului.
  • Rezonanță magnetică nucleară (RMN) – metodă care folosește unde radio și un magnet puternic pentru a crea o imagine detaliată despre anatomia articulației genunchiului. Este mai utilă pentru leziunile la nivelul tendoanelor, ligamentelor și cartilajelor.

Teste de laborator

  • Se pot face în cazul în care doctorul suspicionează o infecție sau o inflamație, sau pentru a exclude tromboza venoasă profundă.
  • Uneori se efectuează o puncție articulară (artrocenteză) pentru extragerea de lichid din articulație ce va fi trimis la laborator pentru testări specifice. (18)


Tratament

Tratamentul depinde, în general, de problema care a cauzat durerea.

Trebuie consultat un doctor în cazul în care există durere în spatele genunchiului de mai mult timp și se înrăutățește până în punctul în care nu permite desfășurarea normală a activităților uzuale.

Durerea care apare în urma unei activități mai intense decât de obicei poate fi tratată și fără intervenția unui doctor. O leziune minoră se poate ține sub observație o zi-două pentru a vedea dacă se ameliorează simptomele folosind tratamentele de acasă.

Algoritmul deseori recomandat pentru reducerea inflamației și durerii este RICE (rest, ice, compression, elevation).

  • Rest (odihnă) – oprirea activităților care produc durere și evitarea supunerii la eforturi a articulației afectate;
  • Ice (gheață) – aplicarea de gheață învelită într-un prosop subțire 15-20 de minute în primele ore de la apariția inflamației și durerii;
  • Compression (compresie) – folosirea unui bandaj elastic de compresie în jurul genunchiului. Bandajul nu trebuie să fie prea strâns în jurul articulației;
  • Elevation (ridicare) – din poziția culcat se ridică genunchiul pe mai multe perne astfel încât să fie deasupra planului corpului. (19, 20)
Caută un semn/simptom de boală:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum