Durere deasupra buricului
Autor: Dr. Purtan Teodora
Durerea deasupra buricului este o formă particulară de durere abdominală, cu caractere şi intensități variabile, care poate apărea doar în cazul anumitor afecțiuni.
În unele cazuri, durerea este de intensități moderate şi localizată într-un punct fix deasupra ombilicului (precum în litiaza biliară); în alte cazuri însă, durerea se întinde de la nivelul hipocondrului stâng până în hipocondrul drept şi este atroce (în pancreatită).
De ce apare durerea deasupra buricului
Principalele afecțiuni care pot determina apariția durerii deasupra buricului:
- Litiază biliară
- Infecții gastrointestinale (gastroenterită)
- Traumatisme pancreatice
- Pancreatită
- Dislipidemii
- Diabet zaharat
- Hipertensiune arterială
- Ulcer gastro-duodenal
- Gastrită
- Duodenită
- Cancer de stomac
- Reflux gastroesofagian
- Colecistită
- Hepatite
- Peritonită
- Hernie epigasrică
- Ocluzie intestinală
- Intoleranță la lactoză (frecvent incriminată la copii)
Factori de risc pentru apariția durerii abdominale localizată deasupra buricului
- Consumarea în permanență a unor cantități excesive de alcool
- Consumul crescut de cafea (mai ales dimineața pe nemâncate)
- Administrarea anumitor medicamente, precum antiinflamatoarele nonsteroidiene, medicamentele citostatice, etc.
- Constipația
- Sresul psiho-emoțional (determină apariția durerilor abdomibale funcționale)
- Stările de anxietate
- Stările conflictuale
- Tulburările mentale
- Lipsa de mâncare. [1], [2], [3], [4]
Manifestări clinice care pot însoți durerea deasupra buricului
În funcție de afecțiunea cauzatoare sau în funcție de factorul de risc favorizant, durerea deasupra buricului poate apărea în contextul unor tablouri clinice diferite.
Litiaza biliară
Durerea abdominală localizată deasupra buricului este cunoscută sub denumirea de „colică biliară” și este localizată în epigastru, cu iradiere la nivelul hipocondrului drept, cu caracter colicativ sau percepută ca o jenă dureroasă, constantă, surdă. Poate fi însoțită de grețuri, vărsături bilioase, gust amar matinal, cefalee, balonări postprandiale.
Ulcer gastro-duodenal
Printre manifestările clinice caracteristice se numără durerea abdominală localizată în epigastru, deasupra buricului, cu caracter de arsură, apărută postprandial precoce, în cazul ulcerului gastric sau tardiv, în cazul ulcerului duodenal, însoțită de meteorism, eructații, senzație de sațietate precoce, distensie abdominală, pirozis, regurgitații.
Boala de reflux gastro-esofagian
Durere abdominală localizată în epigastru, deasupra buricului, însoțită de pirozis, regurgitații, disfagie, odinofagie, scădere ponderală, disfonie, etc.
Pancreatită sau traumatisme pancreatice
Durerea deasupra buricului este intensă, atroce, cu debut brusc în plină stare de sănătate (de regulă, după consumul exagerat de alcool sau de grăsimi), localizată în epigastru cu iradiere la nivelul hipocondrului drept şi stâng (aşa numita „durere în bară”, specifică afecțiunilor pancreatice şi în special a pancreatitei), însoțită de febră, grețuri, vărsături, transpirații reci, tahicardie, diaree.
Colecistită
Printre manifestările clinice specifice colecistitei se numără durerea deasupra buricului, localizată în epigastru sau în hipocondrul drept, cu iradiere în spate sau la nivelul umărului drept, însoțită de febră, grețuri și vărsături.
Gastrită
Gastrita este caracterizată din punct de vedere clinic prin dureri abdominale deasupra buricului (în epigastru), pirozis, regurgitații, grețuri și vărsături, indigestie, senzația de sațietate precoce.
Duodenită
Printre manifestările clinice specifice se numără durerea deasupra buricului, grețuri, vărsături, balonare excesivă, eructații, pirozis, senzația d eplenitudine gastrică postprandial, diaree, inapetență, flatulență.
Ocluzie intestinală
Manifestările clinice specifice includ durere deasupra buricului, cu caracter colicativ, dureri periombilicale, balonare, constipație sau diaree, vărsături, inapetență, întreruperea tranzitului intestinal pentru gaze și materii fecale (în ocluzia completă), febră, meteorism, slăbiciune musculară, etc.
Cancer gastric
Durerea deasupra buricului apărută tardiv în evoluția cancerului gastric poate fi însoțită de balonare postprandială, vărsături persistente, scădere ponderală, pirozis, grețuri inexplicabile, indigestie, oboseală, etc.
Peritonită
Peritonitele pot fi caracterizate din punct de vedere clinic prin durere deasupra buricului, care devine ulterior difuză, însoțită de febră, frisoane, vărsături, inapetență, creșterea sensibilității abdomenului, meteorism abdominal, întreruperea tranzitului intestinal, etc.
Hernie epigastrică
Se caracterizează prin durere deasupra buricului, în epigastru, febră, grețuri, vărsături, icter tegumentar.
Intoleranță la lactoză
Printre manifestările clinice specifice se numără durerea deasupra buricului cu caracter colicativ, diareea, balonarea, grețurile și vărsăturile, flatulența. [1], [2], [3], [4]
Diagnosticarea durerii deasupra buricului
Anamneza
Trebuie să cuprindă momentul apariției durerii deasupra buricului, alte simptome însoțitoare, modul de evoluție al acestei simptomatologii din momentul apariției și până în momentul prezentării la medic, alte afecțiuni de care suferă bolnavul sau prezente în familie, condiții de viață și muncă, dacă acesta fumează sau consumă alcool, medicamente administrate, etc.
Examinarea clinică
La examinarea clinică medicul poate decela prezența anumitor semne clinice specifice unei anumite afecțiuni.
Diagnostic paraclinic
Printre investigațiile recomandate pentru diagnosticarea bolii care a dus la apariția durerii abdominale deasupra buricului amintim următoarele: ecografia abdominală, radiografia toraco-abdominală, endoscopia digestivă superioară, examenul baritat, hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui (pentru evaluarea funcției hepatice, funcției renale, determinarea glicemiei, etc.), tomografia computerizată abdominală, rezonanța magnetică abdominală, biopsia și examenul histopatologic. [1], [2], [3], [4]
Tratamentul durerii abdominale localizată deasupra buricului
Combaterea și ameliorarea durerilor deasupra buricului se poate realiza prin administrarea de antispastice, sedative și analgezice. Reflexoterapia și acupunctura pot fi și ele utile în acest caz. Este însă deosebit de importantă administrarea tratamentului etiologic, pentru bombaterea bolii de fond:
- Tratamentul pancreatitei și a traumatismelor pancreatice presupune, pe lângă administrarea de analgezice pentru combaterea durerii abdominale și asigurarea unei hidratări corespunzătoare, tratament chirurgical reprezentat de colangio-pancreatografia retrogradă endoscopică.
- Tratamentul litiazei biliare este chirurgical și presupune fie extragerea calculilor biliari, fie extirparea colecistului.
- Tratamentul ulcerului gastro-duodenal poate fi medicamentos sau chirurgical. Tratamentul medicamentos presupune administrarea anumitor medicamente specifice afectării mucoasei gastrice, precum inhibitori ai pompei de protoni (Omeprazol, Esomeprazol, etc.), blocanți ai receptorilor H2 (Ranitidină, Famotidină), agenți citoprotectivi (Sucralfat, Misoprostol), antidiareice cu acțiune antisecretorie (Subsalicilat de bismut) și antibiotice (precum Amoxicilină, Claritromicină, Metronidazol), în cazul asocierii infecției cu Helicobacter pylori. Tratmentul chirurgical se impune în cazul lipsei de răspuns la tratamentul medicamentos și poate fi reprezentat de mai multe tipuri de proceduri, precum rezecția gastrică, vagotomia și piloroplastia, etc.
- Tratamentul administrat în cazul bolii de reflux gastro-esofagian este medicamentos și este asemănător celui administrat în cazul bolnavilor cu ulcer. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor cu rol în ameliorarea simptomatologiei și vindecarea leziunilor prezente la nivelul mucoasei gastrice; dintre acestea amintim: alginații și antiacidele, blocanții receptorilor H2 (Ranitidină, Famotidină, etc.) și inhibitorii pompei de protoni (Omperazol, Esomeprazol). În lipsa eficienței tratamentului medicamentos, se poate recurge la tratamentul chirurgical care presupune efectuarea fundoplicaturii Nissen.
- Tratamentul colecistitei este chirurgical și constă în extirparea colecistului inflamat (intervenție chirurgicală care poartă denumirea de „colecistectomie”).
- Tratamentul gastritei este medicamentos și presupune administrarea de antiacide (pentru a neutraliza aciditatea prezentă la nivel gastric), inhibitori ai pompei de protoni și blocanți ai receptorilor H2, prentru scăderea producției de acid la nivel gastric și vindecarea leziunilor mucoasei gastrice.
- Tratamentul duodenitei poate fi medicamentos sau chirurgical. Tratamentul medicamentos presupune administrarea de antiacide pentru reducerea acidității gastrice, blocanți ai receptorilor H2 și inhibitori ai pompei de protoni, pentru scăderea secreției de acid la nivel gastric și agenți protectori ai mucoasei gastrice, precum Sucralfat. Tratamentul chirrugical este recomandat în cazul lipsei de răspuns la tratamentul medicamentos și poate consta fie în îndepărtarea unui segment din stomac (gastrectomie), fie prin secționarea valvei care realizează conexiunea între stomac și duoden (piloroplastie), fie în reducerea secreției acide prin secționarea nervului vag (vagotomie).
- Tratamentul ocluziei intestinale poate fi chirurgical sau conservator. Tratamentul conservator este recomandat în cazul ocluziei produsă prin invaginație intestinală și presupune dezobstruarea anselor intestinale prin clismă baritată sau clismă cu aer. În lipsa eficienței tratamentului conservator, se impune tratamentul chirurgical care constă fie în dezobstruarea anselor intestinale prin intervenție clasică deschisă, fie în eliminarea segmentului intestinal obstruat.
- Tratamentul cancerului gastric este complex și poate cuprinde atât intervenția chirurgicală de îndepărtare a stomacului în totalitate și a ganglionilor limfatici regionali (intervenție cunoscută sub denumirea de gastrectomie cu limfadenectomie), cât și radioterapia și chimioterapia, care pot fi efectuate înainte de intervenția chirurgicală pentru reducerea în dimensiuni a procesului tumoral sau după intervenția chirurgicală (pentru a preveni apariția recidivelor).
- Tratamentul peritonitelor trebuie efectuat de urgență și presupune menținerea funcțiilor vitale, administrarea de antibiotice pentru combaterea procesului infecțios prezent și corectarea pe cale chirurgicală a factorului declanșator (colecistectomie în cazul în care peritonia este secundară unei colecistite, gastrectomie în cazul în care peritonita se datorează unei perforații gastrice, etc.).
- Tratamentul herniei epigastrice este chirugical și prespune reintroducerea structurilor herniate în interiorul cavității abdominale și refacerea integrității peretelui abdominal.
- În cazul intoleranței la lactoză, nu există un tratament anume pentru corectarea acestei afecțiuni. Singura cale de a ameliora și de a preveni declanșarea bolii este prin evitarea consumului de alimente care dețin în componență lactoză. [1], [2], [3], [4]
- Durere în partea dreapta sub coaste
- Dureri abdominale supra ombilicale
- Durere in zona periombilical
- Durere periombilicala dreapta.
- La cardiolog