Durere de ureche
Autor: Dr. Roberto Stefan Bacusca
Durerea de ureche, numită în termeni de specialitate otalgie, este un simptom care însumează prin propria manifestare toate afecțiunile dureroase ale urechii interne, medii, externe, a pavilionului și a altor organe ce se exprimă clinic în acest mod. Simptomatologia clasică cuprinde durere puternică ce are tendința de a se extinde la toată extremitatea cefalică, include ocazional amețeli, scăderea acuității auditive și senzație de presiune în ureche.
Afecțiuni ce cauzează durere de ureche
Otita medie
Otita medie reprezintă inflamația urechii medii și are următoarele caracteristici:
- durere puternică de ureche, cu caracter pulsatil sau înțepător
- durerea poate cuprinde și regiunile mastoidei și a osului temporal (deasupra urechii)
- poate fi purulentă sau nu
- apare frecvent în contextul unei infecții a tractului respirator superior
- durerea de ureche este însoțită de febră și extenuare
- copiii pot manifesta și diaree sau vărsături
- scade capacitatea auditivă (6)
Otita externă
Se definește ca fiind inflamația urechii externe, reprezentată de conductul auditiv extern până la timpan. De cele mai multe ori este generată de către bacterii și prezintă următoarele particularități clinice:
- durere puternică de ureche cu caracter înțepător
- secreție purulentă din conductul auditiv extern
- infecția se poate extinde, cuprinzând tot pavilionul urechii
- conductul auditiv extern este edemațiat, scăzând capacitatea auditivă (7)
Dop de cerumen
Celulele care tapetează conductul auditiv extern produc în mod normal cerumen cu rolul de a proteja pielea acestei structuri anatomice, având proprietăți bactericide. Blocarea canalului auditiv extern de către un dop de ceară determină pierderea acută a auzului la nivel unilateral, durere de ureche cu senzație de presiune în interior, prurit, tinitus, amețeală și tuse cronică. (8)
Corp străin în ureche
Aceste cazuri se înregistreză frecvent în rândul copiilor. Probabil se datorează unei iritații a canalului extern, ce determină copiii să introducă obiecte străine în ureche. Drept prime simptome sunt durerea de ureche și scurgerea de lichid purulent, ulterior mai poate fi descrisă tusea persistentă și cazuri de singultus (sughiț) declanșate de corpul străin. (9)
Perforația timpanului
PErforarea timpanului poate avea etiologie traumatică sau infecțioasă (în timpul otitei medii). Simpla folosire a bețișoarelor de ureche poate genera o astfel de patologie a cărui tratament necesită de cele mai multe ori intervenție chirurgicală. Clinic se manifestă printr-o durere de ureche de intensitate crescută și pierderea acută a auzului unilateral. (10)
Pericondrită, Erizipel, Zoster otic
Acestea sunt infecții care afectează regiunea externă a aparatului auditiv.
- Pericondrita vizează țesutul care acoperă cartilajul pavilionului urechii. Această afecțiune poate fi declanșată de către un agent extern (leziuni, insecte, arsuri, piercing, operații), sau poate fi generată cu ușurință în cadrul unor afecțiuni inflamatorii, la imunosupresați sau la diabetici. Pavilionul se edemațiază, se înroșește și provoacă durere intensă de ureche. Febra poate fi prezentă sau absentă. Lichidul purulent se acumulează între cartilaj și țesutul conjunctiv înconjurător, putând astfel să oprească circulația locală, fenomen care duce spre necroză și distrucție tisulară, deformând urechea. Reprezentativ pentru această patologie este absența infecției în regiunea lobului întrucât această structură nu conține cartilaj.
- Erizipel: este o infecție bacteriană acută, cauzată de regulă de streptococi a grupului A beta hemolitic și care implică dermul superficial împreună cu sistemul limfatic. Semnele clinice clasice includ durere de ureche, febră, edemațiere, eritem, câteva vezicule și extindere spre zona facială. Caracteristic pentru această patologie este semnul Milian, reprezentat de afectarea urechii. Prin acest semn se face diferențierea de celulită, întrucât pavilionul urechii nu conține derm profund și țesut subcutan, afectare specifică celulitei, înlăturându-se astfel suspiciunea acestei boli.
- Zoster otic: Durerea de ureche poate avea drept cauză o nevralgie. Numit si sindromul Ramsay Hunt, este o complicație a herpesului zoster, în care reactivarea latentă a virusului din ganglionul geniculat cauzează durere de ureche (otalgie), vezicule auriculare și paralizie facială periferică, unilaterală și completă. (3, 11, 12)
Barotrauma
Sunt leziunile datorate incapacității de a egaliza presiunile dintre spațiul înconjurător și un alt spațiu intern ce conține aer. Cele mai frecvente cazuri sunt întâlnite la persoanele care zboară sau fac scufundări. Aceste leziuni se remarcă prin:
- durere de ureche bilaterală
- pierderea auzului
- amețeală
- tinitus (țiuit în urechi)
- hemoragie auriculară (13)
Cauzele durerii de ureche (1, 2, 4, 5)
Compartiment |
Patologie |
Ureche externă |
|
Ureche medie |
|
Ureche internă |
|
Mastoidă |
|
Glanda parotidă |
|
Faringe |
|
Cavitate bucală |
|
Esofag |
Durere de ureche la copii
Cea mai frecventă cauză pentru durerea de ureche cu caracter de înțepătură, de cele mai multe ori însoțită de febră, este o inflamație a urechii medii. Deseori copiii reclamă acufene, amețeli sau probleme de auz. Durerea de ureche se poate manifesta în cadrul gripei, sinuzitei sau faringitei, putând fi o consecință a acestor patologii, sau datorită inflamației tonsilelor și a bolilor copilăriei. Cauza pentru frecvența crescută a durerii de ureche în timpul copilăriei este asocierea dintre aproprierea anatomică a urechii medii și faringelui, asigurată de Tuba auditivă (sau Trompa lui Eustachio) și incidența crescută a faringitelor datorită imunității scăzute. (1)
Durere de ureche la adulți
Întrucât sistemul imun este bine dezvoltat și maturizat în cadrul acestei populații, inflamația urechii medii nu mai este întâlnită atât de frecvent la adulți. Deseori este vorba despre afecțiuni ale urechii externe sau ale conductului auditiv extern, datorate unei igiene neadecvate sau unor mici traume cauzate de exemplu de folosirea bețișoarelor de urechi, leziuni minore care determină apariția unor infecții. Alte cauze des întâlnite sunt infecțiile cauzate de accesorii precum cercei sau piercing-uri, în special dacă sunt aplicate prin tehnici ce nu respectă metodele de antisepsie. (1)
Diagnostic
Pentru stabilirea unui diagnostic cert, doctorul ORL-ist va efectua:
- O anamneză completă, în urma căreia poate afla informații importante precum caracterul și intensitatea durerii de ureche, locația, implicarea altor structuri anatomice, prezența sau absența unor deficite de auz, momentul apariției durerii, prezența sau absența unui exudat exteriorizat prin conductul auditiv extern.
- Ulterior, se efectuează inspecția urechii externe și a timpanului cu ajutorul microscopului
- Dacă este necesară poate fi efectuată și o timpanometrie pentru a evalua integritatea și mobilitatea timpanului, presiunea din urechea medie, precum și mobilitatea oaselor din această regiune anatomică.
- Examenul audiometric testează acuitatea auditivă, putându-se diferenția între o afecțiune de transmitere sau de percepere a stimulilor auditivi
- Alte analize pentru a detecta posibile patologii generatoare de durere de ureche: endoscopie nazală, faringeană, a sinusurilor, ecografie a gâtului (14, 15, 16)
Concluzii privind durerea de ureche
Durerea de ureche este un simptom clinic frecvent întâlnit ce prezintă diferite etiologii, cu incidențe variate, în funcție de vârsta pacientului. Cauza durerii de ureche este, de regulă, o afecțiune din sfera ORL, neimplicând în mod obligatoriu o patologie auriculară. Diagnosticul presupune efectuarea unei anamneze detaliate, a unui examen clinic de specialitate și a unor explorări țintite dictate de simptomatologia pacientului.
- Umflatura urmata de durere in spatele urechii drepte
- Investigatii suplimentare?
- Dureri: lucrare premolari, masele de minte si urechi
- Presiune urechi
- Durere la ureche dupa 10 de la operatie
- Presiune in urechi
- Dureri urechi
- Boala Meniere ??? Va rog ajutati-ma cu un raspuns
- Dureri de ureche