Durere de șold
Autor: Dr. Purtan Teodora
Durerea de șold poate fi expresia oricărei afecțiuni sau condiții patologice care implică osul femural sau articulația coxofemurală. În evoluție, durerea de șold poate duce la alterarea calității vieții persoanei afectate, prin împiedicarea desfășurării diferitelor activități cotidiene, profesionale sau sportive.
Pe de altă parte, atât osul coxal, cât și articulația coxofemurală, pot fi afectate de numeroși factori externi (traumatisme, efort fizic excesiv) sau pot suferi anumite leziuni secundare procesului de îmbătrânire al organismului uman.
Durere de șold - Cauze
Durerea de șold este cel mai frecvent datorată următoarelor afecțiuni sau condiții patologice:
- traumatismele șoldului (căzături, lovituri, ruptura de șold)
- fracturile osului coxal sau a celorlalte oase din zona pelvină
- dislocația de șold
- spondilita anchilozantă
- coxartroza
- artrita reumatoidă
- osteoartrita
- tendinita
- bursita
- osteoporoza
- sacroilita
- osteomielita
- sinovita
- întinderi ale mușchilor sau tendoanelor de la nivelul articulației coxofemurale
- cancerul osos
- leucemia
- necroza avasculară (sau osteonecroza) a osului coxal
- sciatica
- hernia de disc lombară
- hernia abdominală, inghinală sau femurală
- îngustarea canalului spinal (stenoza canalului vertebral)
- meralgia parestezică
- fractura osului coxal
- endometrioza la femei
- siclemia.
De asemenea, în etiologia durerilor de șold mai pot fi implicați anumiți factori de risc care, prin prezență, pot facilita apaiția acestora. Acești factori de risc sunt reprezentați de următoarele aspecte:activitatea fizică intensă și prelungită, supraponderabilitatea, obezitatea, vârsta înaintată, genul feminin, prezența în antecedentele personale ale bolnavului a unui traumatism sau a unei fracturi de șold, istoricul familial sau personal de artrită. [1], [2], [3], [4]
Durere de șold - simptome asociate
Durerea de șold poate prezenta caracter, intensitate sau durată de persistență diferite de la un caz la altul, în funcție de factorul etiologic și poate fi însoțită de o multitudine de alte manifestări clinice.
Durerea de șold apărută în contextul traumatismelor apărute la nivelul osului coxal și a articulației coxofemurale este intensă, se agravează cu încercarea de mobilizare a zonei respective și este însoțită de pierderea mobilității și apariția echimozelor la acel nivel.
Durerea de șold caracteristică frecturii de șold prezintă o intensitate crescută și este însoțită de limitarea mobilității la nivelul șoldului, edem, echimoze și rigiditate locală, scurtarea și deformarea membrului inferior aflat de partea afectată a osului coxal.
Durerea de șold apărută în contextul coxartrozei nu cedează la repaus, este prezentă chiar și în timpul nopții trezind bolnavul din somn se agravează la mobilizarea articulației coxofemurale și iradiază la nivelul regiunii inghinale, în genunchi sau la nivelul tibiei (un os aflat în componența membrului inferior). Durerea de șold apărută în conmtextul coxartrozei poate fi însoțită de senzația de presiune resimțită de către bolnav la nivelul musculaturii pelvine și la nivelul musculaturii șoldului, limitarea mobilității articulației coxofemurale, rigiditatea șoldului, deformarea articulației coxofemurale, scurtarea și atrofia musculaturii la nivleul membrului inferior aflat de partea afectată a șoldului.
Durerea de șold apărută în evoluția spondilitei anchilozante este însoțită de durere toracică, durere a coloanei lombare și a oaselor bazinului, edem articular, inflaamrea zonei de inserție a tendoanelor și a ligamentelor la nivelul osului, inflamația oaselor degetelor, afectare oculară caracterizată prin inflamație, hiperlacrimație și tulburări de vedere.
Artrita reumatoidă poate afecta articulația coxofemurală, cu apariția inflaamției la acest nivel, caracterizată prin durere articulară, rigiditate articulară, edem articular, creșterea temperaturii locale, febră, oboseală și scădere ponderală.
Tendinita localizată la nivelul osului coxal se caracterizează prin inflamația tendoanelor care sunt inserate la acest nivel și se manifestă din punct de vedere clinic prin durere de șold, agravată la mișcare, limitarea mobilității șoldului, apariția edemului local și sensibilitate crescută la atingerea osului coxal.
Bursita reprezintă inflamația bursei seroase, a acelei cavități sub formă de sac, plică de lichid, aflată în zonele cu potențial crescut de frecare a oaselor. Bursita ischială (inflamarea cavității care înconjoară osul coxal) este caracterizată din punct de vedere clinic prin durere de șold agravată la mișțare, edem și sensibilitate locală crescute.
Osteoporoza este caracterizată din punct de vedere clinic prin durere de coloană cervicală, toracică sau lombară, adoptarea unei poziții „cocoșate”, scăderea progresivă în înălțime, fractura osului coxal cu apariția durerii de șold, fractura coloanei vertebrale sau a încheieturii mâinilor.
Tumorile maligne ale osului, localizate la nivelul oaselor coxale, sunt caracterizate din punct de vedere clinic prin durere de șold, limitarea mobilității șoldului, apariția fracturii de șold, scădere ponderală, febră, oboseală, transpirații.
Sciatica este o condiție patologică caracterizată prin comprimarea rădăcinilor nervoase ale nervului sciatic la nivelul coloanei lombare. Durerea din sciatică iradiază de-a lungul traiectului nervului sciatic, este prezentă la nivelul regiunii lombare, a șoldului, a feselor, la nivelul regiunii posterioare a membrului inferior și la nivelul genichiului și prezintă caracter de arsură sau de „înțepătură”.
Hernia de disc lombară se caracterizează din punct devedere clinic prin durere de șold, durere a feselor și a coapselor, parestezii sau amorțeli resimțite la nivelul membrelor inferioare și contractura musculaturii aflată în regiunea lombară.
Meralgia parestezică sau sindromul Bernhardt-Roth este o afecțiune a nervului cutanat femural lateral, caracterizată din punct de vedere clinic prin durere de șold, durere, parestezii și amorțeli resimțite la nivelul coapselor, senzație d efrig sau de căldură, arsuri sau prurit resimțite la nivelul șoldului sau a coapselor. [1], [2], [3], [4]
Diagnosticarea durerii de șold
Diagnosticul prezumtiv al afecțiunii implicate în apariția durerii de șold este pus în cadrul unui consult medical de specialitate, care trebuie să cuprindă o anamneză amănunțită și examinarea clinică a bolnavului. Ulterior, pentru confirmarea diagnosticului suspicionat, se recomandă efectuarea anumitor investigații paraclinice.
Anamneza trebuie să cuprindă date referitoare la momentul și modul de apariție a durerii de șold (dacă sunt cunoscuți factorii declanșatori), prezența altor manifestări clinice asociate acesteia, celelalte afecțiuni de care suferă bolnavul sau prezente în familia acestuia, intervenții chirurgicale la care acesta a fost supus, dacă fumează sau consumă alcool, condiții de viață și muncă ale bolnavului, medicamente administrate.
În cadrul examinării clinice, medicul poate decela prezența anumitor semne clinice sugestive pentru o anumită afecțiune a osului coxal sau a articulației coxofemurale, precum sensibilitate crescută la palparea șoldului, echimoze locale, deformarea articulației coxofemurale, edem local, etc.
Investigațiile paraclinice recomandate pentru identificarea cu exactitate a bolii care a dus la apariția durerii de șold sunt reprezentate d eurmătoarele aspecte: examenul radiologic al oaselor coxale și a articulației coxofemurale, ultrasonografia, tomografia computerizată, rezonanța magnetică nucleară. [1], [2], [3], [4]
Tratamentul durerii de șold
Ameliorarea și combaterea durerii de șold se poate realiza prin repaus fizic, ședințe de balneofiziokinetoterapie, aplicații locale de comprese calde sau pungi cu gheață, administrarea locală (sub formă de loțiuni, geluri, unguente) sau orală a medicamentelor antiinflamatoare (precum Ibuprofen, Naproxen, Acetaminofen, etc.) sau analgezice (Algocalmin, etc.).
Este însă foarte importantă tratarea corespunzătoare a afecțiunii care a dus la apariția durerii de șold. Tratând boala cauzatoare, efectele acesteia (durerea de șold) nu vor mai apărea. Tratând efectele (durerea de șold), acestea se vor remite pe parcursul tratamentului simptomatic însă vor reveni odată cu încheierea acestuia, deoarece nu este corectat factorul etiologic (boala cauzatoare). [1], [2], [3], [4]
- Durere acuta sold
- Necroza cap femural post radioterapie
- Durere sold cand pasesc.
- Șold blocat - procedura de decompresie a capului femural cu injectare de celule STEM din creasta ili
- Dureri de sold
- Dureri de sold
- Durere de sold
- Durere de sold la diabetici
- Durere bruscă șold - suspiciune de Necroză aseptică de cap femural
- Durere sold, psoas tensionat, picior mai lung.