Durere de dinți
©
Durerea de dinți este cea mai frecventă la acest nivel și este cauzată cel mai des de afecțiuni ale țesuturilor dure dentare, ale pulpei dentare, ale țesuturilor parodontale (gingia și osul alveolar). Cu toate acestea, există situații când durerea resimțită la nivelul unuia sau mai multor dinți nu are o cauză locală.
Atunci când se prezintă la medicul dentist, pacientului i se pun anumite întrebări specifice pentru a stabili caracterul durerii. În acest fel, medicul dentist este îndrumat spre un anumit diagnostic prezumtiv. Diagnosticul final al unei afecțiuni nu va putea fi pus niciodată pe baza caracterului durerii resimțite de un pacient, fiindcă durerea este un semn subiectiv (felul cum percepem durerea depinde de la o persoană la alta).
Caracterul durerii
Pentru a cuantifica tipul durerii, medicul dentist va pune pacientului câteva întrebări legate de caracterul durerii, pentru a putea restrânge aria posibilelor diagnostice.Astfel, întrebările standard legate de felul durerii sunt:
- „Când apare durerea?” – momentul apariției durerii (ziua sau noaptea, după efectuarea anumitor mișcări, după consumul anumitor alimente, etc. ) este important în diagnosticul leziunilor carioase, a celor pulpare, etc.
- „Cât durează durerea?” – durata este de asemenea importantă, poate dura câteva secunde, minute sau ore, iar uneori pacientul se prezintă cu o durere constantă, de câteva zile, săptămâni, etc.
- „Cum apare durerea – spontan sau provocată la atingerea dintelui?”
- „Cum puteți descrie durerea – ascuțită, puternică, constantă, jenă?”
- „Pe o scală de la 1 la 10 ce notă ați acorda acestei dureri (10 fiind cea mai puternică durere pe care ați resimțit-o vreodată)?”
- „Puteți localiza dintele care doare sau aveți impresia că vă dor mai mulți dinți?” – deseori durerea dentară poate iradia spre dinții vecini, dar și spre regiunile anatomice înveciate – ochi, maxilar, mandibulă, limbă, etc. (2)
După această etapă, medicul va realiza examinarea pacientului și va putea obține noi informații cu privire la caracterul durerii (va realiza palparea regiunilor învecinate, percuția dinților, etc) putând restrânge și mai mult posibilele diagnostice. Diagnosticul final va putea fi pus doar după ce medicul indică și alte examinări paraclinice – radiografii dentare, radiografii ale sinusurilor maxilare, etc.
Cauze
Cele mai frecvente cauze ale durerii dentare sunt cariile și complicațiile acestora și problemele gingivo-parodontale ( afecțiuni ale gingiilor și oaselor alveolare).Spre exemplu, cel mai adesea caria dentară simplă, necomplicată, se manifestă prin dureri localizate la nivelul dintelui în cauză și apare ca urmare a expunerii la alimente acide, dulci, reci sau calde. Este o durere de intensitate medie, durează atât timp cât dintele este în contact cu stimulul dureros. (3)
Atunci când caria dentară se complică, durerea este mult mai intensă, de o intensitate maximă în cazul pulpitelor acute, apare spontan și nu trece la administrarea unui antialgic, iradiază spre dinții vecini, astfel că de cele mai multe ori pacientul nu este capabil să identifice dintele dureros. În cazul pulpitelor purulente, pacientul observă că la aplicarea unui stimul cald durerea se exacerbează.
Atunci când pulpa dentară este deja necrozată, iar infecția dentară a pătruns la nivel parodontal (spațiul dintre vârful rădăcinii dintelui și osul alveolar) caracterul durerii se schimbă, durerea fiind mai puțin intensă, poate ceda parțial sau complet, pe o perioadă de câteva ore, la antialgicele uzuale și poate fi însoțită de semne precum edemul regional (umflătura la nivelul gingiei sau buzei/obrazului etc). Deseori pacientul se prezintă cu un veritabil abces dentar.
Durerea cauzată de gingivite este deseori de slabă intesitate, apare pe parcursul alimentației și de cele mai multe ori cedează spontan sau la administrarea unor antialgice. (3)
Alte cauze frecvente ale durerii dentare sunt traumatismele acute sau cronice în regiune oro-facială, pericoronarita molarului de minte (inflamația mucoasei gingivale care acoperă parțial un molar de minte aflat în erupție), uzura patologică a dinților, hipersensibilitatea dentinară cauzată de expunerea canaliculelor dentinare din interiorul stratului de dentină, alveolita post-extracțională (apare în urma extracției unui dinte), sinuzita maxilară de cauză dentară sau rinogenă, precum și dureri post-tratamente dentare. (3)
Cu toate că durerea dentară este cel mai frecvent cauzată de o afecțiune specifică a dintelui, există situații când durerea se proiectează la nivelul dintelui, dar în realitate cauza durerii este la alt nivel. Cea mai frecventă situație este durerea mușchilor masticatori (a mușchiului temporar și maseter) ale căror contracții patologice pot da senzația unei dureri dentare. Alteori durerea dentară este cauzată de nevralgia de nerv trigemen (o afecțiune neurologică), iar aceste situații nu sunt unicele. (4)
Recomandări
Pentru a preveni durerea dentară este recomandată respectarea igienei orale și a controalelor regulate (din 6 în 6 luni) la medicul dentist. Acesta va putea depista cariile dentare sau ale afecțiuni în stadii incipiente, înainte ca durerea dentară să se instaleze și să afecteze într-un mod nefast calitatea vieții pacientului.Cu toate acestea, îndată ce o persoană resimte o durere sau o jenă la nivelul dinților sau la nivelul cavității orale este important să se prezinte cât mai rapid într-un serviciu de medicină dentară pentru un tratament de specialitate. Aceasta fiindcă durerea se poate accentua foarte rapid, iar uneori să nu cedeze complet imediat ce medicul dentist a realizat un tratament de urgență.
Caută un semn/simptom de boală:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Durere masea de minte?
- Afectiuni ale gingiilor
- Durere de masea
- Durere dinte ce urca spre nas
- Durere groaznica si masea innegrita
- Durere de masea
- Dinti amortiti
- Nerv dentar
- Durere de masea
- Omorare de nerv