Durere a maxilarului
Autor: Vasiliu Alina
Durerea maxilarului este adesea descrisă ca o durere pulsatilă și incomodă. Poate apărea subit sau progresiv și poate deveni intensă în timp. Durerea maxilarului afectează abilitatea de a mânca și de a vorbi și poate indica, de la o simplă durere de dinți la o afecțiune mai gravă de sănătate, precum un infarct.
De ce apare durerea de maxilar?
Durerea maxilarului poate fi rezultatul unor leziuni fizice, daune la nivelul nervilor sau a vaselor de sânge, a unor infecții sau poate avea alte câteva cauze.
Tulburarea articulară și musculară temporomandibulară
Este cea mai frecventă cauză de durere de maxilar și poate fi provocată de:
- durerea mușchilor care controlează mișcarea maxilarului
- rănirea articulației maxilarului
- stimularea excesivă a articulației maxilarului
- un disc deplasat care ajută de obicei la amortizarea mișcărilor maxilarului
- artrita discului protector care amortizează articulația maxilarului. (1)
Probleme sinusale
Sinusurile sunt cavități pline de aer, situate aproape de articulația maxilarului. Dacă sinusurile sunt infectate cu un virus sau o bacterie, rezultatul poate fi un exces de mucus care pune presiune pe articulația maxilarului, provocând durere.
Dureri de dinți
Uneori, infecțiile severe ale dinților, cunoscute sub numele de abcese dentare, pot provoca dureri care iradiază până la maxilar.
Scrâșnitul dinților
Poate provoca leziuni severe ale dinților și este una dintre principalele cauze ale durerii de maxilar. Este procesul de încleștare a dinților, care nu este asociat cu mestecarea. Unii oameni își scrâșnesc dinții atunci când se simt stresați, dar cei mai mulți fac acest lucru în timp ce dorm, fără să fie conștienți de asta. Dacă este lăsată netratată, poate duce la o serie de alte probleme dentare. Practicarea exercițiilor de reducere a stresului sau purtarea unui aparat de protecție orală noaptea sunt doar câteva dintre modalitățile de a opri scrâșnitul din dinți.
Abcesul dentar
Apare atunci când o cavitate dentară a fost lăsată netratată pentru o perioadă îndelungată. Atunci când bacteriile încep să se răspândească, abcesul poate afecta, de asemenea, orice țesuturi osoase înconjurătoare, provocând dureri semnificative de maxilar. Este important sp mergi la consultații dentare regulate și să tratezi imediat orice cavitate dentară, pentru a evita apariția abcesului. (2)
Nevralgie trigeminală
Nevralgia trigeminală este o afecțiune care este cel mai frecvent cauzată de compresia nervilor asupra nervului trigeminal care induce senzație inclusiv la nivelul maxilarelor superioare și inferioare.
Dureri de cap de tip cluster
Durerile de cap de tip cluster provoacă de obicei dureri în spatele sau în jurul unuia dintre ochi, dar durerea poate radia până la maxilar. Durerile de cap din cluster sunt unele dintre cele mai dureroase tipuri de dureri de cap.
Infarct
Poate provoca dureri în alte zone ale corpului, în afara pieptului, cum ar fi brațele, spatele, gâtul și maxilarul. În special, femeile pot suferi dureri de maxilar pe partea stângă a feței în timpul unui atac de cord. Caută ajutor medical de urgență dacă observi următoarele simptome:
- disconfort toracic
- scurtarea respirației
- transpiraţie
- greaţă
- stare de amețeală/ leșin.
Tratamentul durerii de maxilar
Aplică gheață, înfășurată într-o cârpă subțire, pe zona dureroasă, timp de 10 minute. Apoi așteaptă timp de 10 minute înainte de a reaplica. O altă opțiune este să folosești o cârpă cu apă caldă pe care să o aplici pe zona maxilarului. Aceste două metode pot relaxa musculatura maxilarului și pot calma durerea.
Ai grijă să nu aplici niciodată gheața direct pe piele deoarece poate provoca disconfort sau inflamație la nivelul pielii.
Medicamente precum ibuprofenul și acetaminofenul pot ajuta la reducerea disconfortului. (3)
De asemenea, poți masa zona afectată: utilizând indexul și degetul mijlociu, apasă zonele dureroase ale maxilarului, cum ar fi zona chiar înainte de ureche, unde se întâlnesc articulațiile maxilare. Folosește o mișcare circulară pentru 5 până la 10 rotații, apoi deschide gura și repetă exercițiul. Masarea mușchilor de pe partea gâtului poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea tensiunii.
Alte măsuri pentru reducerea durerii
Reducerea stresului
Încearcă tehnici de reducere a stresului pentru a reduce încleștarea maxilarului. Acestea pot include practicarea de yoga sau meditaţie. Aceste activități te pot ajuta să reduci durerea maxilarului dacă este cauzată de stres.
Evită alimentele masticabile, mai ales dacă sunt dure sau crocante și pot pune o încordare prea mare pe articulația maxilarului, cauzând, ulterior, durere și disconfort. Alimentele de evitat includ:
- mere
- pastramă de vită
- gumă de mestecat
- gheaţă
Evită cofeina
Cafeaua de dimineață ar putea contribui la tensiunea musculară. Evitarea unor cantități mari de cafea poate ajuta la reducerea durerilor maxilare în timp, dar, inițial, puteți simți tensiunea musculară în urma excluderii cafeinei din dietă.
Chirurgie
În cazuri rare, medicul va recomanda intervenția chirurgicală la nivelul maxilarului pentru a corecta problemele articulare și musculare temporomandibulare. Acest tratament este rezervat, de obicei, persoanelor cu durere severă și care este cauzată de problemelor structurale ale articulației maxilarului.
- Dureri de maxilar si mandibula
- Durere maxilar-ureche interna-tample, pierdere echilibru la mers/vertij.
- Durere la capătul maxilarului și ureche! Mi s-a format ca un nodul sau ganglion mărit.
- Durere puternica maxilar, ajutor
- Presiune cerul gurii, durere intre ureche si gat
- Durere os alveolar
- Dureri maxilo-faciale
- Durere maxilar
- Durere de maxilar cu iradiere in urechi, dureri in gat