TRENDURI IN 2019 IN CHIRURGIA ESTETICA
Gata? A trecut 2018? Cand? Ah, inca nu, dar nici mult nu mai avem, asa ca iti propun sa tragem repede o linie si sa numaram bucuriile si realizarile pe care le-am adunat anul acesta.
Multe, adevarat, insa acum, hai sa vedem ce ne-a scapat din vedere, pentru ca sigur ar mai fi cate ceva de schimbat si imbunatatit pe toate planurile. Nu? Poate ca niste decizii amanate asteapta sa fie luate (intre timp, te-ai informat), poate ca niste pretexte au stat impotriva unor vechi dorinte, poate ca pur si simplu nu a fost momentul in 2018, insa partea buna este ca avem tot timpul in 2019.
Iar daca totusi ai reusit sa realizezi cam tot ce ti-ai propus asupra ta si te intrebi care sunt tendintele din medicina estetica in 2019, iata-le!
Iti vine sau nu sa crezi, reductia mamara este in topul interventiilor chirurgicale cerute in ultimele 6 luni si se preconizeaza ca numarul solicitarilor va fi in continua crestere si in 2019. Si nu doar in strainatate, ci si in Romania! Cei de la „Societatea americana de chirurgie plastica estetica” (The American Society for Aesthetic Plastic Surgery – ASAPS) spun ca cererile de micsorare a sanilor au crescut in SUA cu 11% in ultimul an, iar situatia se aseamana foarte mult cu cea din clinica mea, unde aproximativ 23% dintre interventiile din anul trecut au fost de acest tip.
De ce? Cred ca motivele sunt diverse si cumulate, in acelasi timp. Pe de o parte, au contribuit informarea asupra interventiei si curajul de a actiona in favoarea sanatatii, pentru ca nu este deloc usor sa traiesti cu dureri de gat, spate, umeri, cu o postura incorecta si o deformare a coloanei, sa fii limitata in activitati sportive sau sa simti disconfort si in timpul somnului. Pe de alta, motivele estetice au devenit ceva mai importante, pentru ca sanii mari, grei si lasati nu au aratat niciodata bine.
Apoi, mai cred ca un cuvant greu in aceasta tendinta l-au avut si anumite celebritati care au hotarat sa se intoarca la forma naturala a sanilor si la marimile pe care le aveau inainte de valul de silicon. (De exemplu, anul trecut Victoria Beckham a renuntat la implanturile de silicon.)
Iar pentru ca tot am adus vorba, cand apar situatiile de renuntare la implanturile de silicon sau de micsorare a numerelor, in majoritatea cazurilor cred ca din start s-au strecurat niste greseli: de consiliere sau a fost facut un compromis. Consider ca a sfatui bine, corect, estetic asupra marimii la consultatie, inainte de o marire de sani, este esential, pentru un rezultat multumitor pe termen lung. Nu cred ca se poate obtine un rezultat frumos fara discernamant, sub presiunea sociala si mediatica, de aceea intotdeauna sfatuiesc pro-sanatate, echilibru si bun gust.
Insa, doar pentru ca reductia mamara este in crestere ca solicitare, asta nu inseamna ca implanturile de silicon nu mai sunt cautate. Nici vorba! Doar rata de cereri a crescut in cazul reductiei, atata tot!
- Botox
Alaturi de acidul hialuronic, botoxul a fost mereu o preferinta in tratamentele non-chirurgicale sau minim-invazive, chiar daca intre timp au aparut pe piata si alte fillere foarte eficiente in infrumusetare si reintinerire (cu proprietati cu totul aparte, daca ma intrebi pe mine, cum e Algeness). Dar botoxul e botox!
In continuare este foarte eficient in corectarea ridurilor, dar si in prevenirea lor, ceea ce inseamna ca poate fi folosit si de catre persoanele tinere, care inca nu prezinta semne foarte vizibile ale trecerii timpului. Iar pentru ca poate fi folosit si la tratarea hiperhidrozei – transpiratiei excesive a palmelor, talpilor si la subrat, deja procentele cresc si mai mult, motiv pentru care prezenta toxinei botulinice de tip A in clasamentul trendurilor din 2019 este total justificata!
- Labioplastia
Aici intalnim, intr-adevar, o supriza placuta! Daca in anii trecuti o anumita pudebonderie bloca programarile pentru o labioplastie, in ultimul an si, se pare ca si in 2019, lucrurile tind a se schimba tot mai mult, iar deschiderea catre infrumusetarea zonei intime sa fie tot mai mare.
Cat de importanta sa fie aceasta deschidere catre rejuvenarea genitala si, mai precis, catre labioplastii? Cu aproximativ 23% mai mare decat in trecut. Probabil ca viata de cuplu a inceput sa conteze mai mult, informatiile sa fie mai accesibile sau, pur si simplu, respectul asupra aspectului fizic sa fie distribuit egal pe corp. Pana la urma, este o procedura de remodelare prin reducerea lungimii sau formei, din motive estetice, dar si de confort.
Mai ales ca labioplastia, chiar daca este o interventie chirurgicala, este simpla, se face cu anestezie locala si prezinta cea mai mare rata a multumirii in urma ei: 90% (tot conform ASAPS).
Asadar, in 2019, ma astept la multe solicitari si la discutii pe aceasta tema, insa numai la finalul anului voi putea spune daca previziunile au fost realiste sau nu.
- Fillerele si Rinoplastia non-chirurgicala
In general, pe locul al 4-lea in anul 2019 vor sta fillerele. Mai exact, toate tratamentele non-chirurgicale sau minim-invazive cu fillere, de tipul acidului hialuronic sau Algeness, de remodelare, redefinire, umplere si rejuvenare, din care excludem botoxul, pentru ca el e deja cu doua pozitii mai sus.
Practic, vor fi tot mai cautate interventiile minore, retusurile fine (de la nivelul fetei in special), fara a mai trece prin bisturiu si perioada de recuperare obligatorie (mai lunga sau mai scurta, in functie de situatie) specifica in cazul interventiilor chirurgicale de orice tip.
Iar printre aceste interventii cu ajutorul fillerelor, cea mai frecventa se preconizeaza a fi rinoplastia.
Si pe buna dreptate, mai ales ca din cele aproximativ 300.000 de interventii estimate la nivel global pe an, foarte multe (sa nu spun jumatate) isi pot gasi rezolvarea in rinoplastia non-chirurgicala cu fillere. Iar acest lucru l-am observat si in cazul pacientelor mele care, de foarte multe ori isi doreau o rinoplastie chirurgicala, cand mica imperfectiune putea fi corectata foarte bine cu acidul hialuronic. Simplu si rapid, in 15 minute, fara anestezie, fara internare, fara vanatai, fara umflaturi si alte implicatii ale unei rinoplastii chirurgicale. Si rezultatul dureaza pana la 2 ani.
De aceea, consultatia este de cele mai multe ori cheia in rezolvarea unei situatii, din procesul de infrumusetare, pentru ca recomandarile pot sa difere foarte mult, de la caz la caz.
- Terapia PRP
Ultima, dar nu cea din urma, terapia PRP (cunoscuta si sub numele de terapia „vampir”) va continua sa fie in clasamentul interventiilor estetice si in 2019. Si in 2020, si multi ani de aici inainte, daca ma intrebi pe mine, pana cand va aparea ceva care sa depaseasca principiul, in sine, de rejuvenare si regenerare, care este la ora actuala extraordinar!
Chiar sunt curioasa ce se va inventa mai ingenios decat acest tratament cu injectii la care se foloseste plasma imbogatita cu trombocite, extrasa chiar din sangele beneficiarului si care activeaza sistemul natural de regenerare al corpului. Ce si cand sa apara peste avantajele terapiei PRP, care poate sa regenereze tesuturile faciale si sa repuna in miscare functiile slabite ale corpului?
Cel putin in 2019, terapia PRP va ramane in tendinte si pe val, mai ales ca si vedetele de la noi si din strainatate (precum Angelina Jolie si Kim Kardashian) sunt fane declarate si abonate la clinicile de chirurgie estetica, pentru a beneficia de aceasta terapie de reintinerire.
Iar acestea fiind zise, pentru ca nu vrem sa ne prinda Anul Nou scriind si citind, inchei cu speranta ca trendurile din 2019 iti vor fi inspiratie si iti doresc sa stralucesti de revelion! Doar nu te-ai preocupat degeaba tot 2018-le, retusand si remodeland ce simteai ca nu te pune in valoare?
Te imbratisez! Sa ne vedem cu bine si in anul care vine! La multi ani!