Blefaroplastia reconstructiva – vezi si arati bine
Blefaroplastia reconstructiva – vezi si arati bine
Se spune ca ochii sunt fereastrele catre suflet si ca nimic nu este mai scump decat vederea. Total de acord! Tocmai de aceea as completa ca, daca pleoapele devin draperii care acopera privelistea ochilor si afecteaza vederea, atunci chirurgia plastica se transforma intr-un atelier curativ si de creatie.
Nu glumesc. Pentru mine, chirurgia pleoapelor chiar este o arta si poate modifica spectaculos aspectul fetei, insa mai important decat acest lucru (care presupune si intinerirea chipului), este faptul ca o interventie chirurgicala asupra pleoapelor este o alegere pro sanatate.
Nu putine au fost situatiile in care am fost intrebata la consultatie, cu scepticism, daca as putea schimba macar putin forma pleoapelor, daca le-as putea ridica, daca as putea elimina macar o parte din grasimea din jurul ochilor sau daca as putea „dezumfla” pungile – orice, numai sa ajut cumva la extinderea campului vizual si sa imbunatatesc aspectul obosit al ochilor. Si ce surpriza placuta au avut pacientii mei afland ca lucrurile pe care si le doresc sunt normale, mai mult decat realizabile si ca imperfectiunile se pot corecta extrem de... vizibil. Bine ca oftalmologul le-a recomandat sa imi faca o vizita!
Ce este blefaroplastia
Pe masura ce trece timpul, pielea (inclusiv) din jurul ochilor isi pierde elasticitatea, muschii nu mai au aceeasi forta de sustinere, iar tesutul adipos se poate defini binisor chiar si la nivelul pleoapelor. Insa nu doar anii fac vizibile aceste modificari, deoarece sunt persoane care se nasc cu particularitati care favorizeaza efectele de imbatranire faciala sau care prezinta schimbari deranjante chiar in jurul varstei de 35 de ani, nu dupa 50 de ani, cum s-ar putea crede.
Solutia de corectare a diformitatilor, efectelor timpului si a defectelor pleoapelor este blefaroplastia estetica - procedura de chirurgie plastica prin care se indeparteaza excesul de tegument si grasime (ce alcatuiesc „pungile” si pliurile pleoapelor superioare), eliminand cauza aspectului imbatranit si obosit al ochilor, cearcanele si ridicand pleoapele cazute. In cazul in care scopul interventiei este corectarea defectelor pleoapelor ce afecteaza vederea, atunci denumirea este de blefaroplastie reconstructiva, iar procedura de remodelare implica, in general, eliminarea de piele, grasime si chiar muschi (in functie de situatie), pentru redarea functionalitatii (vederii).
Ce nu corecteaza blefaroplastia sunt „laba gastii” de la colturile ochilor si alte riduri din jurul ochilor, sprancenele cazute si hiperpigmentarea pleoapelor, insa pentru toate acestea exista alte proceduri care sa le corecteze eficient. Numai sa ma intrebi.
Cum iti dai seama ca ar fi cazul
Principalele semne care ar indica faptul ca ai avea nevoie de o blefaroplastie sunt: daca esti de parere ca dormi suficient si totusi chipul tau pare mereu obosit, daca simti ca intampini probleme privind in sus si campul vizual iti este limitat, daca nu iti observi genele in oglinda din pricina pleoapelor lasate (si nici nu poti folosi machiajul - in cazul doamnelor), daca trebuie sa ridici sprancenele sa poti vedea bine, daca observi ca mereu esti nevoit sa pari surprins (sa poti vedea), daca ai probleme sa inchizi bine ochii sau sa clipesti, daca nu iti place ce vezi in oglinda pentru ca intregul chip pierde lupta cu gravitatia (mai ales in jurul ochilor) sau daca nu vezi bine, desi oftalmologul spune ca nu ochelarii vor rezolva problema, atunci te astept la o consultatie.
Pentru ca doar asa vom afla, cu siguranta, daca semnele au indicat corect si daca solutia, in cazul tau, este o blefaroplastie care iti va imbunatati, in primul rand, perspectivele. Si apoi, aspectul fetei, intinerindu-l binisor.
De ce sa apelezi la acesta interventie
- Desi, motivul principal al acestui tip de interventie este estetica, pentru ca, pur si simplu, chipul devine mai luminos si ochii sunt pusi in valoare, blefaroplastia are ca scop si sanatatea. Pungile de grasime si excesul de piele sunt eliminate, pleopele nu mai obtureaza vederea si interventia este, prin urmare, o solutie medicala, nu doar o metoda de infrumusetare.
- Riscul de complicatii (ectropionul – indepartarea de prea multa piele, hematomul, cicatricile, iritatiile, vederea dubla sau in ceata, uscaciunea ochilor) este Mai ales daca nu fumezi si daca nu ai boli cronice.
- Timpul de recuperare este relativ scurt. Odata vindecata sutura (subtire ca firul de par) ea va fi greu vizibila, mai ales dupa 6 – 8 saptamani.
- Riscurile sunt minore, pentru ca blefaroplastia nu este o interventie chirurgicala periculoasa sau foarte complicata. Cu toate astea, fiind totusi o interventie chirurgicala, vom discuta pe larg la consultatie, in functie de particularitatile tale, care ar putea fi acestea.
- Rezultatele dureaza in timp, la modul ideal, tot restul vietii, insa nu este oprit procesul de imbatranire. Insa, mai repede de 10 ani nu este recomandata o noua interventie.
Ce presupune pregatirea
In primul rand, o consultatie. Atunci vom analiza istoricul medical, starea ta de sanatate, situatia clara in care te afli (textura pielii, forma pleoapelor, pungile, tesutul adipos) si ce se impune pentru a remedia problema si a imbunatati aspectul general din zona ochilor.
De asemenea, cate o vizita la oftalmolog si la internist n-ar strica, ba chiar ar ajuta, inainte de a discuta despre factorii care pot influenta rezultatele interventiei (varsta, afectiuni, vicii, particularitati anatomice), despre procedura, anestezie (locala sau totala), despre asteptarile si despre realizarile posibile. De exemplu, daca prezinti afectiuni cardiovasculare sau la nivelul glandei tiroide, vor fi necesare analize suplimentare care vor decide daca este sau nu posibila operatia de blefaroplastie.
Ce se intampla cu tine dupa
- In primul rand, in functie de amplitudinea operatiei, aceasta poate dura 1 – 2 ore sau mai mult.
- Dupa operatie, vei simti o usoara senzatie de usturime si disconfort, iar daca vei simti o oarecare durere, aceasta va fi controlata cu ajutorul medicatiei.
- Imediat dupa operatie, pe ochi se vor aplica comprese umede, timp de 24 de ore.
- A doua zi vei fi externat/a, iar acasa vei merge cu o serie de sfaturi si indicatii care te vor ajuta sa te recuperezi rapid, dintre care nu va lipsi evitarea eforturilor excesive si aplecarile, timp de 2-3 saptamani.
- Asa cum intuiesti deja, ai nevoie de ajutor sa fii condus acasa si va trebui sa eviti sa conduci cel putin 2 zile dupa operatie.
- Va fi necesar sa tii capul ridicat si sa aplici comprese reci, care vor reduce vanataile si umflaturile. De asemenea, vei folosi picaturi timp de cateva zile si iti voi spune la momentul potrivit cum vei proceda cu spalatul ochilor in perioada de recuperare.
- Invinetirea este normala, iar pleoapele isi vor recapata culoarea initiala cam la 5-7 zile de la operatie, cand firele de sutura vor fi scoase. Dupa acest interval umflaturile si coloratia neagra-albastruie se vor atenua, iar urmele de vanatai vor putea fi acoperite cu un machiaj usor, insa nu mai devreme. Da, ai inteles bine, se va vedea pe ochii tai, sub forma de vanatai, ca ai trecut printr-o interventie chirurgicala.
- Pentru protejarea ochilor de soare si de vant, ochelarii de soare vor fi extrem de utili.
- Alte efecte postoperatorii de scurta durata pot fi lacrimarea excesiva si sensibilitatea la lumina intensa, iar ochelarii de soare din nou se vor dovedi de mare ajutor.
- Ar fi minunat sa nu trebuiasca sa gatesti, ci sa faca cineva pentru tine acest lucru (si orice altceva prin casa), pentru a nu sta in caldura si aburi. Si, din nou, nu va trebui sa te apleci sau sa faci efort sustinut.
- Vom tine legatura si te voi programa la controale medicale periodice, astfel incat sa te vindeci si sa ma bucur de bucuria ta, prin efectele pe care le vei obtine.
- Vei respecta indicatiile si recomandarile, pentru a-ti simplifica procesul de vindecare si vei sti in cazul caror simtome va fi nevoie sa vii mai devreme la control (dar, daca vei respecta recomandarile, nu va fi nevoie).
In privinta anotimpului, de obicei este mai bine sa nu fie vara sau iarna, deci nu in perioada temperaturilor extreme, iar momentul ideal al operatiei, iti pot spune ca se situeaza cu putin inainte sa devina o urgenta si extrem de necesara. Cu alte cuvinte, cu cat te decizi mai repede sa elucidezi dilema medicala (daca ai sau nu nevoie de aceasta interventie) si rezolvi problema (daca e cazul), cu atat mai bine, sanatos si frumos pentru tine, iar recuperarea va fi mai rapida, operatia mai simpla, efectele mai notabile si mai durabile in timp, iar riscurile, nule.
Plus ca...iti va fi bine si iti vei vedea - la propriu si la figurat, de bucuriile vietii, de zi cu zi.