ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Remodelare corporală Remodelare corporală București

Feminizarea trasaturilor faciale la transgenderi

Feminizarea trasaturilor faciale la transgenderi
Autor: Dr. Klara Bancila

Feminizarea trasaturilor faciale la transgenderi

 

Ochii mamei, buzele tatalui, nasul matusii, sprancenele unui strabunic - avem particularitati faciale feminine si masculine deopotriva, mosteniri de familie, insa, chipul ne indica precis ce culoare au avut botoseii in maternitate.  

Tocmai de aceea, pacientii mei transgenderi acorda o atentie speciala chipului, indiferent daca intervin sau nu asupra restului corpului, fiind esential in stabilirea modului in care doresc a fi perceputi.

In cazul feminizarii trasaturilor faciale, sunt adepta unui proces soft de transformare, treptat si pe zone diferite ale fetei, in timpi diferiti, dar mai ales prin modificari fine. In primul rand, pentru a oferi timp pacientului sa se obisnuiasca psihic cu schimbarile si apoi, pentru a-i permite sa decida urmatoarea modificare in mod asumat, in functie de cum se simte cu noul aspect, nu doar la nivel teoretic.

Plus ca, din punctul meu de vedere, feminizarea fetei este o chestiune de detaliu, iar diferenta o poate face o simpla injectie cu un filler, nu neaparat o interventie chirugicala (sau una mai putin radicala), pentru a se obtine un aspect feminim cat mai natural. Altfel spus, micile modificari fac marile diferente - de ce sa exageram, cand nu este nevoie?

Feminitatea si feminizarea, in functie de privitor

De cele mai multe ori deciziile sunt luate in functie de standardele de frumusete (discutabile, variabile in timp si foarte diferite la nivel global), iar perceptia asupra feminitatii influenteaza direct procesul de feminizare a trasaturilor faciale. Astfel, acest proces poate sa difere in functie de zona geografica, de cultura fiecarei tari, de contextul social si chiar de modul de raportare la transgenderi.

De exemplu, datorita diferentelor fenotipice culturale, persoanele asiatice, din Orientul indepartat isi doresc, in primul rand, albirea pielii fetei si imbunatatirea calitatii ei (vindecarea acneei si estomparea cicatricilor postacnee), alegand schimbari definitive prin implanturi faciale de silicon, in locul fillerelor (injectiilor cu acid hialuronic, botox, etc.). Iar aceste schimbari sunt cele mai importante in definirea unui chip feminin si frumos. Nu si in Europa!

Apoi, pentru ca tot am amintit de Europa, in diferite tari europene notiunea de „putin” inseamna ceva diferit, referindu-ma la cantitati si la masura in care se intervine asupra unor trasaturi ce se vor a fi feminizate. Iar aici ma refer deopotriva la preferintele pacientilor transgenderi si la propunerile chirurgilor plasticieni.

Acest lucru mi-a fost confirmat de catre pacientii mei (romani si nu numai) care au ales sa se intoarca in Romania (la clinica mea) pentru a-si mari buzele, deoarece cantitatea minima de filler propusa de medic pentru marirea buzelor si rotunjirea pometilor a fost de 10-12 ml. Si, evident, au refuzat, considerand ca nu vor arata nici natural, nici bine.

Practic, in timp ce in strainatate se incurajeaza cantitatile mari pentru efecte radical vizibile, eu sunt de parere ca 2-3 ml de acid hialuronic (de exemplu) pot fi mai eficienti in obtinerea unui aspect natural si feminim, lasand libertatea pacientului de a se obisnui cu schimbarea si de a mai adauga, daca isi doreste, la urmatoarele sedinte.

Si da, calitatea serviciilor, din care face parte si consultanta, impreuna cu preturile acestora, sunt principalele motive pentru care Romania este preferata de catre transgenderi, cand isi doresc orice tip de schimbare fizica. 

Feminizarea pas cu pas  

Cu toate ca standardele de frumusete feminina continua sa se schimbe, indiferent de vremuri, trasaturile feminine vor fi intotdeauna recognoscibile. Si vor exista solutii prin care sa le atingem, fie prin interventii non-chirurgicale (liftingul cu fire PDO, injectiile cu acid hialuronic, botox, Algeness – filler nou, 100% natural, epilarea definitiva prin IPL, SPL sau electroliza etc.), fie prin cele chirurgicale (liftingul chirurgical, rinoplastia, blefaroplastia, mentoplastia, otoplastia). Doar nu ne putem baza doar pe machiaj si tunsori avantajoase, care doar potenteaza aspectul feminin, nu?

Asadar, sa le luam pe rand, de sus in jos, pentru ca nu cred intr-un clasament al importantei, ci pentru ca imi place sa fiu ordonata.

Fruntea

Desi nu s-ar putea spune ca defineste feminitatea, fruntea este o trasatura importanta in definirea aspectului fetei si indica foarte clar genul unei persoane. Fruntile barbatilor tind sa fie mai mari, mai late si mai inclinate, avand o adancitura care le traverseaza deasupra ochilor, spre deosebire de fruntile femeilor, care sunt mai inguste, uniforme, netede si ceva mai verticale.

Astfel, pentru feminizarea fruntii se pot face injectii cu acid hialuronic, in cantitati mici, de umplere, uniformizare si usoara rotunjire.

Sprancenele

De obicei, barbatii tind sa aiba sprancene drepte, late si scurte, iar femeile, arcuite, subtiri si lungi, iar asezarea lor pe chip difera: la barbati stau sub osul orbital, iar la femei deasupra acestuia.  

In cazul sprancenelor, pe langa pensarea la un salon de infrumusetare, care ajuta, dar nu este suficienta, recomand liftingul de sprancene. Acesta se poate face fie prin interventie chirurgicala, fie prin fire PDO, fie prin ambele metode, in functie de structura scheletului fetei si conformatiei. Insa, decizia corecta o putem lua numai in urma unei consultatii, pentru a putea ajunge la rezultatul dorit, de sprancene frumos arcuite.

Ochii

Ochii sunt primii pe care oamenii il observa privind un chip, iar feminitatea/masculinitatea fetei este direct influentata de aspectul acestora. Mai exact, datorita adanciturii fruntii, ochii barbatilor par a fi mai adanciti in orbite decat ochii femeilor, iar pleoapele tind sa fie usor inchise, oferind ochilor un aspect mai infundat si ingust.

Pentru a feminiza aspectul ochilor, trebuie sa cream iluzia ochilor mari si deschisi, printr-o blefaroplastie. In plus, operatia va elimina nu doar surplusul de piele, ci si eventualele pungi si depozite de grasime, iar noul aspect va permite aplicarea make-up-ului. Si apoi genele fir cu fir isi vor avea rostul, pentru ca vor pune in valoare ochii.

Nasul

In general, nimeni nu este multumit de forma nasului sau, insa cand vine vorba de feminizarea nasului barbatesc, nu mai dau exemplul femeilor frumoase cu nas proeminent. Ci propun, in urma consultatiei, o rinoplastie.

Astfel, nasul masculin poate deveni mai mic (cu nari adaptate), scurt si mai degraba concav din profil, si nu drept, acvilin sau de tip roman, cum il au majoritatea barbatilor.

Pometii  

Drepti - la barbati, rotunjiti si plini - la femei, pometii au un rol important in definirea aspectului chipului si pentru ca machiajul nu reuseste singur sa creeze iluzia grasimii faciale specifice chipului feminin si nici sa accentueze veridic pometii, recomand interventia asupra lor prin injectii cu fillere.

Astfel, pentru obtinerea unui efect de rotunjire si umplere, injectiile cu acid hialuronic, botox sau Algeness (filler nou, 100% natural, biocompatibil si biodegradabil) functioneaza perfect. Despre avantajele si efectele fiecarui filler in parte putem vorbi, pe indelete, la o consultatie.

Buzele

Este deja stiut ca buzele pline sunt un simbol al frumusetii si feminitatii, dar cat de pline sa fie pentru a fi suficient de senzuale, tine de fiecare in parte. Eu voi recomanda mereu sa incepem remodelarea din aproape in aproape, intervenind treptat si lucrand la detalii care sa accentueze firesc forma buzelor, iar prin machiaj si desen doar sa se completeze aspectul natural.  

In functie de ce s-ar potrivi fiecaruia in parte, se poate mari buza superioara care, de obicei, este mai subtire la barbati, sau se pot mari ambele sau, daca este cazul, se poate micsora distanta dintre buza superioara si nas, printr-un lifting.

Barbie si linia mandibulei

In timp ce o mandibula puternica si patrata poate fi considerata a fi o particularitate masculina, exista numeroase femei frumoase si feminine al caror atu sta tocmai in aceasta. Totusi, in functie de situatie, feminizarea acestei zone poate fi esentiala in definirea unui chip armonios si frumos. In privinta obtinerii acestui aspect, schimbarea se poate produce atat prin scoaterea grasimii de sub barbie, cat si prin remodelarea sau micsorarea barbiei, printr-o mentoplastie.  

Altfel spus, prin mentoplastie se sculpteaza osul mentonier si chiar mandibula, subtiindu-se oasele si modificand linia mandibulei, cat sa se obtina un aspect mai delicat si feminin, al acestei zone.

Si lista solutiilor nu se incheie aici (otoplastia – chirurgia urechilor poate fi, de asemenea, parte din suita de schimbari), pentru ca intotdeauna este personalizata si bine intocmita la o consultatie. Ceea ce mi se pare, insa, esential sa mentionez este ca, pentru mine, frumusetea (nu doar in cazul feminizarii transgenderilor) nu inseamna perfectiune. Nu inseamna caracteristici impecabile, dupa standarde, ci atentia si inteligenta de a pune in valoare particularitatile naturale si a interveni asupra lor cat sa devina atuuri.

In concluzie, feminizarea trasaturilor faciale este provocarea pe care eu o accept pentru a personaliza frumusetea particulara, ajutand ca imaginea din oglinda, a fiecaruia, sa fie versiunea imbunatatita a naturalului.

 
Programare