ROmedic Cabinete medicale BUCURESTI Cabinete Medicină de familie Medicină de familie BUCURESTI

Investigatii pentru monitorizarea sanatatii aparatului genital masculin

Investigatii pentru monitorizarea sanatatii aparatului genital masculin
Nu doar femeile, ci si barbatii ar trebui sa-si efectueze anual un examen urogenital, in special in perioada 20 - 34 ani, cand exista cel mai mare risc de cancer testicular si hidrocel. Iata asadar ce investigatii ar trebui facute, pe langa palparea testiculara regulata si tuseul rectal efectuata de catre personal medical ar mai trbui efectuate:

Examenul antigen prostatic specific (PSA)

Tehnica permite detectarea unei substante din sange, PSA, a carei prezenta indica o infectie la nivelul prostatei, o inflamatie sau chiar cancer de prostata. Aceasta se utilizeaza pentru depistarea din timp a bolilor la barbatii care nu se confrunta cu tulburari de mictiune.

Atentie! Un examen recent al prostatei poate modifica rezultatele analizei de sange pentru depistarea PSA, intrucat masarea prostatei antreneaza rezultate fals pozitive.

Ecografia prostatica

Aceasta evidentiaza caracteristicile prostatei, posibile adenoame de prostata, cancere prostatice (neomogenitatea structurii), prostatite cronice si abcesul prostatic. In anumite situatii, medicul poate solicita ecografii postmictionale, adica dupa ce pacientul a urinat complet.

Ecografia prostatei consta fie in aplicarea unui detector cu ultrasunete pe abdomenul inferior, fie introducerea acestui detector in anus (ecografie transrectala). Aceasta din urma permite continuarea cu punctia ecoghidata.

Sumarul de urina permite identificarea altor cauze decat cancerul de prostata, ce determina tulburari de mictiune (de urinare).



Autor (sursa) www.csid.ro
 
Programare