Stiluri disfuncționale de gândire : saltul la concluzii
Majoritatea am auzit sintagma ”sari la concluzii” semnificând faptul că ajungem la o concluzie fără să știm în mod real dacă avem dovezi pentru a o susține. Deși poate ne place să credem că dacă presimțim ceva avem și dreptate, sunt cazuri în care se dovedește că nu avem. Cu toate acestea, uneori continuăm să sărim la concluzii greșite și, de obicei, acestea sunt negative. Atunci când facem acest lucru consecvent, ne cauzăm un oarecare distres emoțional. Sunt două moduri în care obișnuim să facem acest salt la concluzii : cititul gândurilor celorlalți și prezicerea viitorului.
CITITUL GÂNDURILOR CELORLALȚI
După cum îi spune și numele, în acest caz sărim la concluzii pentru că noi considerăm faptul că știm ceea ce gândesc ceilalți, sau că știm rațiunea care stă în spatele comportamentului lor, acest stil de gândire fiind unul foarte des întâlnit.
Ți s-a întâmplat să vorbești cu cineva și în timpul conversației interlocutorul să se uite la ceas? Te-ai gândit ”probabil se gândește că sunt un om plicticos” sau ”ar prefera să fie în altă parte acum decât aici, cu mine”? Dacă ai sărit la aceste concluzii, fără să te uiți atent la dovezi (cum ar fi, de exemplu, faftul că persoana respectivă aștepta un telefon important) ce fel de emoții ai avut? Pozitive sau negative?
Adesea aceste concluzii sunt reflecția modului nostru de gândire despre propria persoană : ”sunt plictisitor”, ”nu sunt suficent de bun”, considerând că dacă noi avem o anumită părere despre noi, obligatoriu și ceilalți o au.
PREZICEREA VIITORULUI
Sărim la concluzii când facem predicții în ceea ce privește ce se va întâmpla în viitor, ca și cum am avea un glob de cristal în care am vedea viitorul. Acesta este un mod foarte comun de a crește anxietatea și stresul. Adesea facem predicții care supraestimează emoțiile/experiențele negative pe car ele vom avea. De exemplu, ți se cere să ții o prezentare în fața unui grup de oameni și te gândești ”o să ajung în față și o să uit tot ce trebuie să spun, o să mă încurc și o să o dau de tot în bară și asta e teribil” și crezi asta chiar și în pofida faptului că ai avut alte prezentări de succes în trecut.