Schizofrenia
Schizofrenia este o tulburare caracterizata prin idei delirante, halucinatii, dezorganizarea gandirii si retragere sociala. Pacientul cu schizofrenie pierde progresiv contactul cu realitatea si isi creeaza propria sa lume. Aceasta boala cronica severa, poate sa apara la sfarsitul adolescentei sau la inceputul vietii adulte, intre 15 si 30 de ani si afecteaza aproximativ 1% din populatie, deopotriva barbati si femei.
Cauza bolii :
Cauza exacta a bolii nu a fost identificata. Se pare ca in mecanismul de aparitie a bolii sunt implicati mai multi factori. La baza acestei tulburari psihice poate exista o vulnerabilitate genetica, dar si alterarea unor factori biochimici, fiindca s-a descoperit ca unele substante din creier, precum dopamina, influenteaza predispozitia la schizofrenie.
Semnele si simptomele schizofreniei:
Exista un numar de semne si simptome caracteristice schizofreniei, dar manifestarea lor variaza foarte mult de la o persoana la alta. Niciunul dintre simptome nu este caracteristic tuturor bolnavilor.
Sunt de retinut unele simptome care anunta debutul unui episod schizofrenic:
- izolare sociala,
- inadaptare vadita la locul de munca, scoala, acasa,
- inadaptare in ceea ce priveste igiena corporala,
- bizarerii de comportament,
- afectivitate tocita sau nepotrivita,
- discurs vag, ermetic sau metafizic,
- bizarerii de ideatie (superstitii, idei telepatice).
Evolutia bolnavilor cu schizofrenie:
Aproximativ 20% dintre persoanele cu schizofrenie nu mai fac recaderi dupa consumarea primului episod al bolii. In celelalte cazuri boala poate fi stabilizata prin tratament sau poate evolua, ca orice alta boala, cu recaderi si remisiuni. Cu cat numarul episoadelor creste, cu atat remisiunea este mai dificila, nemaipermitand reinsertia sociala si familiala a pacientului.
Evolutia catre cronicitate se face numai intr-o proportie foarte mica. Schizofrenia, atunci cand devine cronica, nu poate fi vindecabila - in sensul in care se vindeca o gripa. In aceste cazuri ea necesita, ca si alte boli cronice, ingrijiri adaptate pe o perioada mai lunga de timp, chiar pe timpul intregii vieti.
Aproximativ un sfert dintre bolnavii cu schizofrenie îşi revin complet, jumătate dintre ei au perioade lungi asimptomatice, intersectate cu recăderi ocazionale, ale căror severitate şi frecvenţă variază de la o persoană la alta. Restul pacienţilor continuă să aibă dificultăţi, însă tratamentul ameliorează simptomele.