ROmedic Cabinete medicale Pianu de Jos Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Pianu de Jos

Anxietatea

O persoana care sufera de anxietate are senzatia unei tensiuni psihice permanente. Isi simte muschii contractati, cel mai adesea muschii umerilor, ai maxilarelor, ai spatelui si ai pumnilor.


Anxietatea este caracterizata printr-o traire permanenta de neliniste si teama.


Daca inima va bate mai repede inainte de a rosti un discurs, daca muschii vi se contracta sau respiratia vi se accelereaza cand va este frica, totul este foarte normal. Dar daca aceasta stare fiziologica persista sau se manifesta fara motiv, daca vi se pare ca aveti permanent un nod in gat, care va jeneaza atunci cand inghititi, daca simtiti o presiune toracica persistenta, ca si cand ati avea o greutata pe piept, atunci probabil ca aceste manifestari fizice semnaleaza o anxietate.


Anxietatea are ca simptom starea de angoasa. Insa, de data aceasta ne aflam in domeniul psihicului. Aceasta stare de neliniste va face extrem de vigilent, de atent la mediul inconjurator: observati tot ceea ce se petrece in jurul dumneavoastra, uneori chiar va este greu sa va concentrati din cauza ca sunteti atent la cel mai mic detaliu, la cel mai mic zgomot. Este ceea ce se cheama "hipervigilenta". Cand rostesti cuvantul anxietate te gandesti, indirect, si la starea de hipervigilenta. Aceasta se traduce printr-o stare de intrare in alerta a intregului organism care pandeste un potential pericol.


Comportamentul schimbat al persoanei ce sufera de anxietate este o a treia caracteristica a sindromului anxios. In formele sale cele mai pronuntate, acest comportament anxios poate duce la manifestari cu adevarat fobice, uneori insotite de crize de angoasa.


Comportamentele de evitare nu sunt singurele care traduc anxietatea. Se pot observa, de asemenea,comportamente de "reasigurare:. Individul nu mai incearca sa fuga de pericol, ci sa-l previna.
Toate aceste manifestari somatice, psihologice si comportamentale, care sunt cele mai clasice, traduc anxietatea si ne pot perturba; ele pot, de asemenea, deveni adevarate boli foarte invalidande, in special in domeniul muncii. Sunt numite "tulburari de anxietate".

 
Programare