Diabetul gestational

©

Autor: Redacția ROmedic

Diabetul gestational

Diabetul gestational (sau diabetul de sarcina) este o afectiune caracterizata prin hiperglicemia (nivel ridicat al glucozei din sange) descoperita in timpul sarcinii, de obicei in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina.

Intre 6% si 8% din femeile insarcinate sufera de acest tip de Diabet.

In 90% din cazuri, diabetul gestational dispare in cateva saptamani dupa nastere. Totusi, un numar important de femei afectate, vor dezvolta, cateva luni sau ani mai tarziu, diabet de tip 2 sau, mult mai rar, diabet de tip 1.

Diabetul de sarcina nu este o contraindicatie pentru alaptarea la san. Dimpotriva, unele studii arata ca laptele matern ii poate oferi copilului o anumita protectie impotriva diabetului. Copiii nascuti din mame cu aceasta afectiune au o predispozitie genetica pentru diabet si deci un risc crescut de aparitie a bolii.

Semne si simptome

La fel ca in celelalte tipuri de diabet, gravida cu diabet gestational este in general asimptomatica. In cazuri rare, urmatoarele simptome pot sa apara:
  • oboseala neobisnuita
  • poliurie (emisia unei cantitati mari de urina)
  • sete intensa

Sarcina si metabolismul glucozei

In timpul trimestrului 2 si 3 de sarcina, necesitatea de insulina a gravidei este de 2-3 ori mai mare. Astfel se explica cresterea progresiva, in timpul sarcinii, a producerii de hormoni antiinsulina (de exemplu, hormonii placentari, cortizol si hormonii de crestere), care reduc efectul insulinei asupra organismului. Acesti hormoni un rol esential in buna desfasurare a unei sarcini, deci in sanatatea mamei si fatului. In mod normal, aceasta rezistenta la insulina stimuleaza pancreasul sa produca o cantitate mai mare de insulina pentru a compensa. Femeile cu predispozitie pentru diabet sunt cele al caror pancreas nu poate produce acest surplus de insulina.

Cauze

Diabetul gestational este rezultatul modificarilor hormonale din timpul sarcinii. Cresterea nivelului de hormoni produsi de placenta (organul care face legatura intre fat si mama prin intermediul cordonului ombilical si care serveste la schimbul de substante nutritive) impiedica activitatea insulinei de reglare a cantitatii de glucoza din sange. Acesta afectiune se numeste „rezistenta la insulina”.


Pe masura ce sarcina avanseaza, placenta se mareste si produce o cantitate mai mare de hormoni, determinand o accentuare a rezistentei la insulina.
In mod normal, pancreasul gravidei produce mai multa insulina (de trei ori cantitatea normala) pentru a depasi rezistenta la insulina.


Daca pancreasul nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de insulina pentru a anula efectul produs de cresterea cantitatii de hormoni produsi in timpul sarcinii, nivelul zaharului din sange creste, provocand aparitia diabetului gestational.

Complicatii

Diabetul gestational poate afecta atat mama cat si fatul. In prima parte a sarcinii, diabetul de sarcina poate antrena anomalii congenitale ce afecteaza organe precum creierul si inima. De asemenea, afectiunea este asociata cu un risc crescut de avort spontan.


In trimestrele 2 si 3, diabetul de sarcina poate duce la cresterea excesiva a fatului, ceea ce reprezinta o contraindicatie pentru nasterile normale. In plus, macrosomia (dezvoltarea exagerata) este insotita de hiperinsulinemie si hipoglicemie.

Consecinte posibile pentru mama

Consecinte posibile pentru copil

  • hipoglicemie neonatala
  • accentuare a icterului la nou-nascut
  • deficit de calciu sanguin
  • sindrom de detresa respiratorie
  • macrosomie (dezvoltare somatica exagerata)
  • risc crescut de aparitie ulterioara a diabetului, cel mai adesea de tip 2

Factori de risc

Obezitatea anterioara sarcinii constituie un factor de risc major pentru diabetul gestational. Alti factori de risc sunt si:
  • varsta peste 25 ani
  • predispozitie genetica pentru diabet (antecedente familiale de diabet)
  • existenta unui diabet gestational intr-o sarcina anterioara
  • hipertensiune,  infectii ale tractului urinar, hidramnios (surplus de lichid amniotic)
  • nasterea unui bebelus cu anomalii congenitale, nastere prematura, nastere cu fat mort, sau nastere a unui copil cu o greutate mai mare de 4 kg.
  • apartenenta la un grup etnic cu risc crescut: femeile de origine hispanica (latino-americance), amerindiene, afro-americane, din Asia de SE

Prevenire

In principiu, nu exista nicio metoda recunoscuta de a preveni diabetul gestational, dar se crede ca o alimentatie sanatoasa si mentinerea unei greutati normale pot contribui la micsorarea riscurilor (majoritatea femeilor cu diabet in timpul sarcinii, dezvolta ulterior diabet de tip 2).

Prevenirea complicatiilor pentru mama si nou-nascut

  • controlarea glicemiei
Complicatiile diabetului gestational pot fi atenuate sau prevenite printr-un control strict al glicemiei. Acest control necesita o alimentatie adecvata si uneori, administrarea de insulina. Un aparat de masurare a glicemiei (glucometru) este indispensabil pentru supravegherea corecta a glicemiei.
  • suplimente de multivitamine si minerale
In timpul sarcinii, cerintele de nutrienti cresc. Un studiu arata ca deficienta urmatorilor nutrienti a fost observata la femeile cu diabet gestational: crom, magneziu, potasiu si vitamina B6 (piridoxina). Aceste carente nutritionale pot fi atribuite glicozuriei (prezentei anormale de glucoza in urina) asociate cu diabetul. In plus, ele ar putea accentua tendinta de hiperglicemie deoarece aceste carente afecteaza producerea de insulina.

Prevenirea diabetului de tip 2

Riscul aparitiei diabetului de tip 2 la femeile cu diabet de sarcina este foarte crescut (peste 50% din cazuri). Din acest motiv, femeile trebuie sa ia toate masurile de precautie necesare pentru a preveni aparitia bolii.
In mod deosebit, femeile cu diabet gestational trebuie sa evite obezitatea, sa aiba o alimentatie sanatoasa si sa nu neglijeze activitatea fizica. In plus, aceste masuri vor preveni hipertensiunea si hipercolesteromia, doua probleme care insotesc deseori diabetul.

Diagnostic

Femeile cu risc crescut de diabet gestational vor efectua investigatii specifice cat mai curand in timpul sarcinii. Celelalte femei vor fi testate intre saptamana 24 si 28 de sarcina.


Testul de depistare a diabetului se numeste testul de toleranta la glucoza si consta in administrarea unui lichid ce contine 50 g de glucoza. Corpul absoarbe rapid glucoza, determinand cresterea glicemiei in 30-60 minute. O mostra de sange este prelevata la o ora dupa ingerarea solutiei. O glicemie mai mare sau egala cu 140mg/dl este considerata drept anormala.


La femeile cu risc crescut de diabet gestational, un test de screening va fi urmat de un alt test la 24 –28 saptamani, pentru confirmarea diagnosticului.

Tratament

Unii medici recomanda adoptarea unui regim alimentar sanatos, care sa respecte necesitatile nutritionale ale femeii insarcinate. In plus, trebuie aduse unele modificari in modul de viata pentru ca glicemia sa se mentina in limite acceptabile. Majoritatea medicamentelor antidiabetice (biguanide, etc.) sunt contraindicate in timpul sarcinii. Tratamentul cu insulina este rezervat doar cazurilor in care modificarea stilului de viata nu este suficienta pentru un control adecvat al glicemiei.

Controlarea diabetului gestational

  • monitorizarea glicemiei de 4 ori pe zi (inainte de micul dejun si la 2 ore dupa mese).
  • Monitorizarea nivelului de cetone in urina
  • Respectarea unor recomandari alimentare – de exemplu, distribuirea egala a caloriilor de-a lungul zilei
  • Activitatea fizica – dupa recomandarea medicului
  • Controlarea greutatii
  • Administrarea de insulina, daca este cazul. Insulina este in prezent singurul tratament utilizat in timpul sarcinii.
  • Controlarea hipertensiunii

Monitorizarea glicemiei

Masurarea glicemiei de cateva ori pe zi este utila pentru determinarea eficientii pe care modificarea stilului de viata (alimentatie si sport) o are in controlarea glicemiei, sau daca gravida necesita administrarea de insulina pentru a proteja fatul. Medicul va recomanda pastrarea unui jurnal alimentar zilnic si masurarea glicemiei la domiciliu. Astfel, se va putea evalua masura in care glicemia este controlata in mod eficient si se va pronunta in legatura cu necesitatea efectuarii unor modificari in schema de tratament.
Scopul monitorizarii este mentinerea glicemiei cat mai aproape de normal.


Momentul efectuarii testului Valori tinta ale glicemiei
Inainte de micul dejun La 2 ore dupa masa
sub 95 mg/dl sub 120 mg/dl

Alimentatia

Sunt recomandate fructele, legumele si cerealele integrale - alimente bogate in substante nutritive si cu numar mic de calorii. In schimb, consumul de produse de origine animala si de dulciuri concentrate trebuie redus.

Exercitiile fizice

Exercitiile fizice micsoreaza glicemia deoarece transporta glucoza la celule, unde este utilizata pentru producerea de energie. De asemenea, exercitiile cresc sensibilitatea la insulina, ceea ce inseamna ca organismul necesita o cantitate mai mica de insulina pentru a transporta glucoza la celule. In plus, efectuate cu regularitate, exercitiile pot reduce unele probleme din timpul sarcinii: durerile de spate, crampele musculare, constipatia si insomnia. Mersul pe jos, inotul si exercitiile aerobice sunt indicate in timpul sarcinii (de la caz la caz, se recomanda consultarea medicului).

Tratamentul cu insulina

Daca alimentatia si exercitiile fizice nu sunt suficiente in controlarea eficienta a glicemiei, se trece la administrarea insulinei pentru a micsora nivelul glucozei din sange.


Data actualizare: 18-02-2014 | creare: 22-01-2007 | Vizite: 49696
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Alăptarea și diabetul
  • Menstruația peste sarcină
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum