Dezlipirea de retina

©

Autor:

Dezlipirea de retina
Retina reprezinta tunica interna nervoasa a peretului globului ocular. Este alcatuita din celule senzoriale (fotoreceptoare), celule nervoase (bipolare, ganglionare, amacrine si orizontale) si celule de sustinere, toate acestea dispuse in 10 straturi.

Celulele fotoreceptoare sunt de doua tipuri: celule cu bastonase care se gasesc in numar foarte mare (100 milioane) densitatea lor fiind maxima in periferia retinei si lipsesc complet in fovee sunt adaptate pentru vederea in lumina slaba (vedere scotopica) si celule cu conuri, mai putin numeroase, au densitatea maxima in fovee si sunt adaptate pentru vederea in lumina puternica (fotopica), distingerea formelor si culorilor. Acestea au rolul de a receptiona stimulii luminosi.

Energia luminoasa degradeaza fotopigmentii acestor celule declansand o cascada de reactii intracelulare care au ca finalitate convertirea stimulului in impuls nervos. Celulele fotoreceptoare fac sinapsa cu celulele bipolare care la randul lor fac sinapsa cu celulele ganglionare, prelungirile axonale ale acestora din urma constituind nervul optic.

Dezlipirea de retina consta in pierderea aderentei dintre neuroepiteliu si epiteliul pigmentar al retinei (straturile exterioare ale retinei). La mentinerea acestei aderente contribuie mai multi factori, printre care drenajul lichidian dinspre vitro spre coroida, presiunea exercitata de vitros, transportul apei din spatiul subretian spre coroida, factori metabolici, s.a.

Dezlipirea de retina se poate produce in urma unei rupturi sau gauri retiniene (dezlipire regmatogena), in urma acumularii de lichid in spatiul subretinian sau prin tractiune.
 

Dezlipirea de retina regmatogena

Dezlipirea de retina regmatogena este cauzata de aparitia unei rupturi sau gauri retiniene care permite acumulare de lichid (asa numitul transsudat coroidian) intre cele doua foite pe care le cliveaza din aproape in aproape. Gaurile retiniene pot fi consecinta unei atrofii.

Simptome

Simptomatologia e produsa de tulburarile vitreene si modificari ale retinei. Tulburarile vitreene produc miodezopsii care se manifesta ca muste zburatoare in campul vizualsi fosfene – senzatii luminoase sub forma de scantei. Modificarile campului vizual reprezinta primul semn observat de bolnav si se manifesta ca un val negru care acopera o parte a campului vizual. Mai tarziu apare si o scadere a acuitatii vizuale.

Examenul obiectiv pentru dezlipirea de retina trebuie facut la ambii ochi si are ca scop evidentierea leziunilor care predispun la instalarea dezlipirii de retina. Cuprinde examenul fundului de ochi (se observa rupturile si limitele dezlipirii), examenul luminii pupilare, determinarea presiunii intraoculare care este scazuta si ecografia atunci cand mediile oculare sunt opace.

Tratament

Tratamentul in dezlipirea de retina regmatogena are doua obiective majore.
Primul este sa inchida toate rupturile si gaurile prin crioterapie transsclerala sau fotocoagularea laser. Acestea urmaresc producerea unei reactii inflamatorii care sa duca la formarea unei cicatrici corioretiniene si, „sudarea” astfel a celor doua foite.
Cel de-al doilea este de a repune in contact direct cele doua foite, procedeu cunoscut sub denumirea de indentatie. Aceasta se poate efectua prin introducerea de gaze sau silicon in cavitatea vitreeana.

Dezlipirea de retina exsudativa

Dezlipirea de retina exsudativa e produsa de acumularea de lichid in spatiul subretinian in lipsa rupturilor neuroepiteliului si actiunii fortelor de tractiune. Etiologia cuprinde: cauze idiopatice (boala Coats, sindromul de efuzie uveala), cauze vasculare (eclampsie, HTA maligna), inflamatii (sclerite, uveomeningite), tumori maligne (hemangiom coroidian, melanom malign coroidian), afectiuni hematologice (purpura trombocitopenica, leucemie, coagulare intravasculara diseminata).

Simptome

Simptomatologia in dezlipirea de retina exsudativa difera doar prin absenta fosfenelor. La examenul obiectiv se observa retina dezlipita, neteda, cu aspect bulos, iar lichidul bombeaza decliv.

Utile pentru stabilirea diagnosticului etiologic sunt: computer tomografia, rezonanta magnetica, ecografia si arteriografia fluoresceinica.

Tratamentul se adreseaza afectiunii cauzatoare.

Dezlipirea de retina prin tractiune

Dezlipirea de retina prin tractiune apare prin contractia tesuturilor de neoformatie aderente la fata interna a retinei. Acest tesut se formeaza in vitros si este consecinta unor proliferari fibroase sau fibrovasculare si organizari conjunctive posttraumatice sau postinflamatorii.

Tratamentul este complex si include vitrectomia, indepartarea eventualelor membrane si bride si coagularea vaselor de neoformatie.

Data actualizare: 25-02-2014 | creare: 29-03-2009 | Vizite: 24770
Bibliografie
Tratat de oftalmologie sub redactia Paul Cernea ed. a-II-a, Editura Medicala, Bucuresti 2002
Oftalmologie generala sub redactia D. Chiselita, Editura Dosoftei, Iasi 1997
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum