ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Dermatofibrom

Dermatofibrom
Dermatofibromul este o conditie patologica comuna reprezentata de aparitia de noduli cutanati de etiologie necunoscuta. Leziunile se dezvolta pe extremitatile inferioare si este asimptomatica, desi pruritul si sensibilitatea sunt frecvente.

Dermatofibromul este o leziune benigna la care disconfortul prin prurit si durere poate si semnificativ. Leziunile de dimensiuni mari si recurente local prezinta adesea metastaze pulmonare.

Nu este necesar niciun tratament. Pacientul trebuie asigurat ca leziunea este benigna. Injectiile intralezionale cu corticosteroizi prezinta rezultate variabile. Pentru leziunile care determina disconfort cosmetic sau cu diagnostic incert se practica excizia completa. Prognosticul acestor pacienti este excelent.

Patogenie si cauze

Mecanismul precis al dezvoltarii dermatofibromului este necunoscut. Dermatofibromul pare a fi o leziune neoplazica datorita naturii persistente a acesteia si faptului ca prezinta o proliferare clonala. Clonalitatea nu este insa sinonima cu procesul neoplazic. Ca factor etiologic se poate atribui traumatismele pielii, dar cauza dermatofiromului este necunoscuta.

Semne si simptome

Dermatofibromul apare la pacientii de orice virsta dar cel mai frecvent in adolescenta. 20% dintre leziuni apar inainte de 17 ani. Leziunea creste lent si este un nodul solitar, pe membrul inferior. Pot fi prezente citeva leziuni, dar doar rar sunt multiple. Aceasta varianta multipla este observata in cadrul unor conditii autoimune cum este lupusul eritematos, infectia HIV, leucemia. Regresia usoara a fost raportata cu ameliorarea clinica a afectiunii de fond. Pacientii pot descrie o alunita dura, o cicatrice neobisnuita sau pot fi ingrijorati asupra unui cancer de piele.

Dermatofibroamele sunt caracteristic asimptomatice, dar se descrie frecvent pruritul si durerea. Sunt cele mai intilnite tumori dureroase ale pielii. Femeile care se rad pe picioare pot sa traumatizeze leziunea determinind durere, singerare, modificari erozive si ulcerare. Desi exista cauzri de crestere rapida, cele mai multe dermatofibroame ramin statice pentru decade sau persista indefinit. S-au raportat si cazuri de regresie spontana cu hipopigmentare postinflamatorie reziduala.

Examenul fizic

Tipic aspectul clinic este a unui nodul solitar de 0,5-1 cm dimensiune. Unii pacienti pot prezenta mai multi nodule, dar nu peste 15. Pielea inconjuratoare variaza de la ros la gri, galben, orange, rosu, albastra, maro sau neagra, sau o combinative a acestor culori. La palpare nodulul dur este resimtit ca un bob de griu sub piele mobil subcutis. Sensibilitatea poate fi declansata la mobilizarea leziunii.

Extermitatile sunt cele mai commune localizari ale afectarii, mai ales membrele inferioare. Desi se poate descrie orice localizare, afectarea palmelor si a talpilor este rara. S-au raportat si variante gigant, peste 5 cm, atrofice, polipoide ale dermatofibroamelor.

Diagnostic

Examen histologic.
Epiderma de suprafata este acantozica. Se poate observa hiperplazia pseudoepiteliomatoasa si o proliferare bazaloida. Au fost raportate si carcinoame celulare bazale dezvoltindu-se din dermatofibrom. Bulbul tumoral este in dermul mijlociu, nu exista capsula iar exteriorul tumorii este fixat la tesutul inconjurator.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni:
  • nevul atipic
  • carcinomul celular bazal
  • nevi albastri
  • cicatricea cheloida
  • keratoacantomul
  • leiomiomul
  • melanomul malign
  • mastocitoza
  • neurilomul
  • pilomatroximul.

Tratament

Nu este necesar niciun tratament. Se poate opta pentru injectarea de corticosteroizi intralezional. Pentru leziunile care deranjeaza cosmetic si care probeaza pentru neoplazie se recomanda excizia completa, incluzind grasimea subcutanata. Se poate opta si pentru raderea sau criochirurgia tumorii pentru aspectul cosmetic mai bun si pentru ameliorarea simptomelor, totusi recurenta este mai probabila. Tratamentul cu laser carbon poate fi incercat. Daca tumora nu este inlaturata si aceasta sufera modificari ale culorii, dimensiunii, marginilor sau simptomatice, este necesara reevaluarea. Prognosticul este excelent.

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum