Depresia recurentă

Depresia reprezintă o tulburare frecventă a sănătății mintale, caracterizată prin sentimente persistente de tristețe și pierderea interesului pentru activități pe care pacientul le făcea anterior dezvoltării acesteia. Printre diferitele tipuri de depresie, depresia recurentă, cunoscută și sub denumirea de tulburare depresivă recurentă sau tulburare depresivă majoră cu episoade recurente, este o afecțiune cu impact major asupra vieții în sens negativ. Aceasta se caracterizează prin apariția a două sau mai multe episoade majore de depresie separate de perioade de remisiune în decursul unui an.

Etiologia depresiei recurente

Etiologia afecțiunii este multifactorială și implică o interacțiune complexă între factori genetici, neurobiologici, de mediu și psihologici. Cercetările au indicat o componentă ereditară a depresiei recurente, cu studii care estimează că factorii genetici sunt responsabili de apariția acesteia în 40-50% din cazuri. De asemenea, multiple gene au fost identificate ca posibili factori de risc pentru depresia recurentă, inclusiv gene implicate în căile de semnalizare a serotoninei și dopaminei. (1)

În plus, dezechilibre neurochimice, în special cele ce privesc nivelurile de serotonină, noradrenalină și dopamină, au fost determinate ca fiind implicate în dezvoltarea depresiei recurente. Acești neurotransmițători au roluri importante în reglarea stării de spirit, iar modificările fiziologiei lor pot contribui la apariția simptomelor depresiei. (2)

Mai mult, și factorii de mediu joacă un rol semnificativ în etiologia depresiei recurente. Stresul cronic, evenimentele traumatice și experiențele negaitve din copilărie au fost asociate cu un risc crescut de dezvoltare a episoadelor depresive recurente. Sistemul de răspuns la stres, inclusiv axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală (HPA), poate fi dereglat la persoanele cu depresie recurentă, ceea ce duce la o vulnerabilitate crescută la factorii de stres și la un risc crescut de recurență (3, 4).

Incriminați sunt și factori psihosociali, cum ar fi suportul social scăzut, conflictele interpersonale și evenimentele negative din viață, ce contribuie, de asemenea, la debutul și recurența episoadelor depresive (5).

Prevalență

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, depresia este principala cauză de invaliditate la nivel mondial, forma recurentă a acesteia reprezentând o proporție semnificativă din aceste cazuri. Studiile epidemiologice au raportat rate variabile de prevalență a depresiei recurente, situate între 30% și 80% în rândul persoanelor cu antecedente de tulburare depresivă majoră, însă acestea pot varia în funcție de diferite populații, contexte culturale și criterii de diagnostic luate în calcul în studii. (6)

Femeile prezintă o probabilitate mai mare decât bărbații de a experimenta depresie recurentă, unele studii sugerând că factorii hormonali pot contribui la această disparitate de gen. În plus, persoanele cu antecedente familiale de depresie sau cei care au experimentat episoade depresive anterioare prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. (7)

Tablou clinic

Simptomele depresiei recurente sunt similare celor ale tulburării depresive majore și includ:

  • pierderea interesului pentru anumite activități;
  • modificări ale apetitului și greutății corporale;
  • gânduri recurente despre moarte sau suicid;
  • sentimente de inutilitate sau vinovăție;
  • sentimente persistente de tristețe;
  • dificultăți de concentrare;
  • tulburări de somn;
  • oboseală.


Pe lângă simptomele principale, persoanele cu depresie recurentă pot experimenta și o serie de caracteristici asociate, cum ar fi agitație sau inhibiție psihomotorie, deteriorarea cognitivă, anxietate și dureri somatice. Este crucial ca medicii să facă un diagnostic precis și să diferențieze depresia recurentă de alte tulburări de dispoziție pentru a asigura intervenții terapeutice adecvate. (8)

Tratament

Tratamentul depresiei recurente implică în mod obișnuit o abordare multimodală, care include farmacoterapie, psihoterapie și modificări ale stilului de viață.

Medicamentele antidepresive, cum ar fi inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei și noradrenalinei și antidepresivele triciclice, sunt prescrise în mod obișnuit pentru ameliorarea simptomelor depresive și reducerea riscului de recurență. Aceste medicamente acționează prin modularea nivelurilor de neurotransmițători din creier și restabilirea echilibrului substanțelor chimice asociate cu reglarea stării de spirit. (9)

Intervențiile psihoterapeutice reprezintă o altă componentă esențial a tratamentului depresiei recurente. Terapia cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai eficiente abordări psihoterapeutice pentru depresie și se concentrează pe identificarea și modificarea tiparelor de gândire negative și a comportamentelor care contribuie la simptomele depresive. De asemenea, terapia interpersonala, care pune accent pe îmbunătățirea relațiilor interpersonale și rezolvarea conflictelor, s-a dovedit, de asemenea, eficientă în tratarea depresiei recurente. (10, 11)

Pe lângă medicație și psihoterapie, modificările stilului de viață joacă un rol vital în gestionarea depresiei recurente. Exercițiile regulate prezintă efecte antidepresive, deoarece stimulează eliberarea de endorfine și îmbunătățesc starea generală de bine. Adoptarea unei alimentații sănătoase, bogate în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, poate furniza substanțele nutritive necesare pentru o funcționare optimă a creierului și susținerea sănătății mintale. Îmbunătățirea somnului, precum și adoptarea de tehnici de reducere a stresului (cum ar fi exercițiile de relaxare sau meditația) și implicarea în activități plăcute pot contribui, de asemenea, la ameliorarea simptomelor. (12, 13)

Prevenire

Strategiile de prevenire a depresiei recurente vizează reducerea riscului de recurență a episoadelor depresive. Tratamentul de întreținere pe termen lung cu medicamente antidepresive, în special la persoanele cu antecedente de depresie recurentă, s-a dovedit eficient în prevenirea apariției episoadelor recurente (14).

Psihoeducația reprezintă o parte integrantă a eforturilor de prevenție, deoarece implică furnizarea de informații despre depresie, simptomele acesteia și strategiile de adaptare la aceasta, având drept scop ca oamenii să-și gestioneze corect afecțiunea și să solicite ajutor atunci când este nevoie. Acestea oferă aptitudini de identificare a semnelor timpurii de recurență, de gestionare a stresului și strategii pentru îmbunătățirea îngrijirii de sine (15).

Identificarea și abordarea factorilor de risc subiacenți pot ajuta, de asemenea, la prevenirea depresiei recurente. Intervenția timpurie pentru persoanele cu risc, cum ar fi cele cu antecedente de traume în copilărie sau stres cronic, poate contribui la reducerea impactului acestor factori și la diminuarea probabilității de recurență. De asemenea, implementarea tehnicilor de gestionare a stresului, dezvoltarea rețelelor de suport social și promovarea mecanismelor sănătoase de adaptare sunt componente esențiale ale intervențiilor preventive.

Prognostic

Prognosticul depresiei recurente variază în funcție de la pacient la pacient și este influențat de diverși factori. Diagnosticul precoce, intervențiile terapeutice adecvate și respectarea planului de tratament îmbunătățesc semnificativ prognosticul depresiei recurente. Tratamentul prompt și eficient poate ajuta la scurtarea duratei episoadelor depresive, la reducerea severității simptomelor și la îmbunătățirea globală a calității vieții. (16)

Cu toate acestea, mai mulți factori pot influența negativ prognosticul depresiei recurente. Prezența tulburărilor psihiatrice comorbide, cum ar fi tulburările de anxietate sau consumul cronic de substanțe, pot îngruna tratamentul și pot crește riscul de recidivă. Mai mult, severitatea simptomelor, numărul episoadelor depresive anterioare, suportul social inadecvat și antecedentele de recidivă multiplă pot contribui, de asemenea, la un prognostic mai slab. Este important ca medicii să monitorizeze pe termen lung persoanele cu depresie recurentă și să ofere le ofere sprijin continuu. (17)


Data actualizare: 24-07-2023 | creare: 24-07-2023 | Vizite: 673
Bibliografie
1. Sullivan PF, Neale MC, Kendler KS. Genetic epidemiology of major depression: Review and meta-analysis. Am J Psychiatry. 2000;157(10):1552-1562.
2. Krishnan V, Nestler EJ. The molecular neurobiology of depression. Nature. 2008;455(7215):894-902.
3. Hammen C. Stress and depression. Annu Rev Clin Psychol. 2005;1:293-319.
4. Nanni V, Uher R, Danese A. Childhood maltreatment predicts unfavorable course of illness and treatment outcome in depression: A meta-analysis. Am J Psychiatry. 2012;169(2):141-151.
5. Kessler RC. The effects of stressful life events on depression. Annu Rev Psychol. 1997;48:191-214.
6. Organizația Mondială a Sănătății. Depresia. Accesat pe 20 iulie 2023. [Online] Disponibil: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression
7. Kornstein SG, Schatzberg AF, Thase ME, et al. Gender differences in treatment response to sertraline versus imipramine in chronic depression. Am J Psychiatry. 2000;157(9):1445-1452.
8. Recognizing Depression Relapse: How to Cope, https://www.healthline.com/health/depression-relapse
9. Rush AJ, Trivedi MH, Wisniewski SR, et al. Acute and longer-term outcomes in depressed outpatients requiring one or several treatment steps: A STAR*D report. Am J Psychiatry. 2006;163(11):1905-1917.
10. Cuijpers P, Smit F, Bohlmeijer E, et al. Efficacy of cognitive-behavioural therapy and other psychological treatments for adult depression: Meta-analytic study of publication bias. Br J Psychiatry. 2010;196(3):173-178.
11. Frank E, Swartz HA, Kupfer DJ. Interpersonal and social rhythm therapy: Managing the chaos of bipolar disorder. Biol Psychiatry. 2000;48(6):593-604.
12. Schuch FB, Vancampfort D, Richards J, et al. Exercise as a treatment for depression: A meta-analysis adjusting for publication bias. J Psychiatr Res. 2016;77:42-51.
13. Jacka FN, Pasco JA, Mykletun A, et al. Association of Western and traditional diets with depression and anxiety in women. Am J Psychiatry. 2010;167(3):305-311.
14. Gelenberg AJ, Freeman MP, Markowitz JC, et al. Practice Guideline for the Treatment of Patients with Major Depressive Disorder. 3rd ed. American Psychiatric Association; 2010.
15. Gilbody S, Bower P, Fletcher J, et al. Collaborative care for depression: A cumulative meta-analysis and review of longer-term outcomes. Arch Intern Med. 2006;166(21):2314-2321.
16. Judd LL, Akiskal HS, Maser JD, et al. Major depressive disorder: A prospective study of residual subthreshold depressive symptoms as predictors of rapid relapse. J Affect Disord. 1998;50(2-3):97-108.
17. Vittengl JR, Clark LA, Thase ME, et al. Diagnostic heterogeneity in recurrence of major depressive disorder. J Abnorm Psychol. 2007;116(2):315-324.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum